Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Skaper Netflix sin serie Bridgerton farlige trender
(Foto: skjermdump)

Skaper Netflix-suksessen Bridgerton skadelige motetrender?

Nå skal «alle» ha korsett. Skadelig, mener legen Melk & Honning har snakket med.

Suksesserien Bridgerton har skapt trender allerede. Søk etter «korsett» og «korsettkjoler» skal ha økt med så mye som 1000 prosent etter serien hadde premiere 1. juledag på Netflix, skriver Harper’s Bazaar.

Passe ironisk ettersom serien, satt til 1813, faktisk viser hvor smertefull datidens mote var. I åpningsscenen blir hovedkarakteren Daphne snørt inn med et korsett, med tydelige sår og kutt på ryggen.

Hvor problematisk er det at Bridgerton skaper en trend som opprinnelig var kvinnefiendtlig, hvor man manipulerer kroppen?

Visste du dette om serien?
Daphne i smertefullt korsett. (Foto via Insider)

– Skremmende

– At en økt etterspørsel etter korsetter skulle bli en trend, synes jeg er skremmende med tanke på hva dette plagget signaliserer, sier kroppsaktivist Carina Elisabeth Carlsen til Melk & Honning.

– Vi vet at kvinner som den gangen brukte dette fikk kroppene sine ødelagt. Det ligger mye undertrykkelse og seksualisering i fasongen du skaper og hva du gjør med kroppen når du surrer den inn slik.

– Nå er det sikkert ikke de mest ekstreme korsettene folk flest søker etter i dag, men 2020 var et år vi var ekstremt opptatt av kropp og vekt. Ord som «koronakroppen» og «koronakilo» florerte, og jeg er derfor ikke overrasket over at korsett, som jo er designet for å få deg til å se tynnere ut, får en ny vår i 2021.

Carina Elisabeth Carlsen
Carina Elisabeth Carlsen. (Foto: Khandie Photography)

– Ikke bra for kroppen

Carlsen sier at hun kan forstå fascinasjonen for korsett, men bra for kroppen er det ikke, mener hun.

– Vi lever i et samfunn som påstår å være svært opptatt av helse, og korsettbruk er vel kanskje et av de eksemplene på hva du kan gjøre for kroppen din som definitivt ikke er helsefremmende.

Selv bruker tidvis korsett i showsammenheng, og det beste med det mener hun er å få det av.

– Ofte må vi vente lenge backstage for å gå på scenen, og jeg har flere ganger opplevd at kroppen har gitt signaler som minner om angst fordi den blir presset sammen på en såpass unormal og smertefull måte. Derfor bruker jeg det også sjeldnere og sjeldnere.

Burlesk
Carina Elisabeth Carlsen med burlesk iført korsett. (Foto: Marco Zimberlin)

Lege: – Skadelig

Lege Wasim Zahid forteller til Melk & Honning at bruk av korsett kan være skadelig for kroppen på flere måter.

– Jeg tror det går ut over pusteteknikken, ettersom når man puster beveger mellomgulvet seg opp og ned og man får ikke den samme bevegeligheten med et korsett. Så er det unaturlig at hele buken og alle organene skal være klemt sammen på den måten med trykk utenfra.

Skaper Bridgerton skadelige motetrender?
Wasim Zahid. (Foto: privat)

Zahid forteller at korsett også dermed kan påvirke både fordøyelsen og tarmfunksjonen.

– Så vil jeg tro at det blir en kunstig endring av kroppsholdning, som kan føre til muskelsmerter hvis man bruker det for mye. Det er en veldig kunstig situasjon for kroppen å være i.

Han trekker frem selvbilde og kroppsbilde som det som potensielt kan skades mest.

– Hvorfor ønsker man å ha en så smal midje? Det er ikke så sunt å ha et slikt kroppsbilde mentalt sett.

Skaper Bridgerton skadelige motetrender?
Bridgerton er blitt en suksess på Netflix. Foto: Liam Daniel/Netflix

– Kvinnefiendtlig

Carlsen understreker at det ikke er korsettbruken i selve serien som er problematisk, men det at trenden trekkes ut fra serien og IRL.

– Kropp er dessverre trend, og å gjøre kroppen til accessoar mener jeg er skadelig. Spiseforstyrrelser og et forstyrret selvbilde er bare noen konsekvenser disse trendene kan gi.

Hun synes det er synd at vi ikke stiller spørsmål ved hvorfor kvinnekroppen skal endres for å innfri det hun mener er et markedsskapt ideal.

– At korsettet er kvinnefiendtlig og kun for det estetiske ser vi også et eksempel på kun få minutter inn i serien, hvor en av protagonistene svimer av fordi moren vil hun skal se tynnere ut.

Skaper Bridgerton skadelige motetrender?
Fra en av korsett-scenene i Bridgerton (Foto: skjermdump)

– I tillegg mener jeg at korsett har et seksualisert maktperspektiv i seg, hvor den som bruker korsett skaper en form for hjelpeløshet. Det er skadelig, man kan ikke sitte og man får vanskeligheter med å puste. Da kan man jo spørre seg hvorfor – og for hvem – man bruker det? Er det empowerment eller er det å tilfredsstille det mannlige blikket?

Carlsen synes det er andre ting man heller kunne trukket frem fra serien.

– Sterke farger eller lekre morgenkåper, for eksempel. Det hadde passet langt bedre, med tanke på at de fleste av oss må holde oss hjemme.

Skaper Bridgerton skadelige motetrender?
Hvorfor bruke korsetter når datidens motebilde var løst empireliv? (Foto: Liam Daniel/Netflix)

Les også: Er hun best på å få unge til å føle seg verst?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer