Drap, vold, skjellsord, diskriminering og mishandling av asiatiske personer har økt kraftig under korona.
Aktivisme har blomstret opp som aldri før under pandemien. I etterkant av at George Floyd ble brutalt drept av amerikansk politi under en arrestasjon i mai i fjor, begynte en bølge av protester. Under emneknaggen Black Lives Matter delte folk sine egne historier som omhandlet rasehat og diskriminering, mange av dem for første gang. Demonstrasjoner ble satt igang verden over – også i Oslo – mens hvite folk leste litteratur om rasisme og proklamerte at de var allierte.
Motebransjen støttet opp og donerte, mens motemagasinene ga spalteplass til svarte designere, aktivister og modeller.
Nesten ti måneder senere er det likevel blitt tydelig at rasismen fortsatt lever .
Les også: Teen Vogue-redaktør må gå etter rasismeanklager – før hun er begynt i jobben
Nylig ble åtte kvinner myrdet på en massasjesalong i Atlanta. Seks av dem var asiatiske. Drapet ble gjort av den hvite amerikaneren Robert Aaron Long og det var rasistisk motivert.
Drap, vold, skjellsord, diskriminering og mishandling av asiatiske personer har økt kraftig under korona. Noen tror det bunner i ryktene om at viruset stammer fra Kina, spesielt etter at tidligere president Donald Trump kalte det «The China virus».
På sosiale medier florerer det av videoer av hjerteskjærende angrep på asiatere eller blind vold mot intetanende mennesker med asiatisk utseende på gata. Forskningssenteret for hat og ekstremisme ved California State University melder om en oppgang på 150 prosent bare i deres delstat, ifølge Marie Claire. En representant fra det britiske arbeiderpartiet melder på Twitter om en liknende oppgang på hele 300 prosent i England.
Nå har #stopasianhate blitt en stor bevegelse på sosiale medier.

Både kjendiser, motehus og influencere har støttet opp om det hele via sosiale medier.
Time Magazine har også valgt å bruke sitt nyeste nummer til å konfrontere amerikas historie med anti-asiatisk vold:
Amerikanske Vogue har sendt ut sine fotografer til demonstrasjonene rundt om i landet – og skriver hvordan du kan donere penger til bevegelsen.
Motedesigner Philip Lim har også startet en felles GoFundMe-side innenfor Stop Asian Hate-bevegelsen. Her kan man donere penger både til små og store organisasjoner som jobber mot diskriminering og vold mot asiatiske personer. Her forteller han om det:
Instagrams moteleder, den kjente motepersonligheten Eva Chen valgte nylig å gjøre en talk på Instagram sammen med et knippe andre veldig suksessrike asiatiske kvinner. Hun snakket med regissør, manusforfatter og produsent Cathy Yan, sjefredaktør for Allure Michelle Lee og den Nobel-pris nominerte borgerrettighetsaktivisten Amanda Nguyễn.
De omtaler Stop Asian Hate-bevegelsen og sin opplevelse som asiatiske personer innen sin gren. Her kan du se den:
Susie Bubble, en av de første store motebloggerne og nå influencerne, har skrevet en ærlig kronikk i Grazia om hennes opplevelse som britisk-kinesisk. Der forteller hun blant annet om rasisme og følelsen av å måtte undertrykke sin asiatiske kultur i møte med moteverdenen. Les den her.
En annen kjent tidligere moteblogger og influencer nemlig Bryanboy har også gått ut på Instagram med oppfordring om å støtte Stop Asian Hate og AAPI (Asian American and Pacific Islanders).
Han gikk forøvrig i fjor høst hardt ut mot kjendisrestauranten Riche for deres rasistiske kunst. De hadde nemlig hengt opp plakater av den kinesiske presidenten Xi Jinping med flaggermusører og «Bat Man» i stor skrift under.
Vel vitende om angrepene mot asiatiske personer globalt, mente han dette var ekstremt sjokkerende. Det hele endte med at Riche valgte å ta ned kunsten etter massivt trykk.
Les også: Jo Malone anklages for rasisme etter å ha vraket skuespiller fra reklamefilm