Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Superinfluencer og blogger BryanBoy anklager den svenske kjendisrestauranten Riche i Stockholm for rasisme
Foto via Instagram/@restaurantriche og @bryanboy. Collage: Melk & Honning

Moteblogger BryanBoy anklager den svenske kjendisrestauranten Riche for rasisme

– Ekstremt sjokkerende, sier superinfluenceren til Melk.

Riche ligger på Stureplan i Stockholm – det hippeste området for uteliv i den svenske hovedstaden de siste 20 årene. Restauranten frekventeres hyppig av kjendiser og motefolk, og dukker med svært jevne mellomrom opp i influencernes feed.

Men nå får «det pulserende brasseriet» kritikk fra en av deres faste besøkende. «Verdens første moteblogger» BryanBoy anklager kjendisrestauranten for rasisme.

Foto via Instagram/@bryanboy

BryanBoy: – Sjokkert

Bryan Grey Yambao, bedre kjent som BryanBoy, er en filippinsk blogger og influencer. Han begynte å blogge om mote i 2004, 24 år gammel fra gutterommet på Filippinene. På rekordtid ble han en av verdens fremste influencere. Og også etterhvert fast inventar på første rad under moteukene verden over.

I dag bor han i Stockholm sammen med sin svenske ektemann.

Da han, sammen med en kinesisk kamerat, skulle spise på Riche lørdag kveld, ble han sjokkert over det han så.

Veggene på kjendisrestauranten er for tiden dekket av en rekke store plakater, signert den svenske gatekunstneren Iron. De skal forestille et illustrert portrett av den kinesiske presidenten Xi Jinping med flaggermusører og «Bat Man» i stor skrift under.

Til Melk & Honning beskriver superinfluenceren opplevelsen som «ekstremt uventet» og «sjokkerende».

Delte på Instagram

BryanBoy, som var «i sjokk» delte følgende på sin Instagram-konto til sine nesten 600 000 følgere:

Se dette innlegget på Instagram

THAT WAS AWKWARD. There’s this restaurant @RestaurantRiche in Stockholm that I’ve been going to for over a decade. I haven’t been there in a while and my friend @DeclanChan, who is visiting me for a few weeks, is craving for Swedish meat balls so we went there this afternoon. It wasn’t until we placed our order that we noticed all the huge posters on the wall — an illustrated portrait of a very yellow Xi Jinping with bat ears and the term “BAT MAN” by Swedish artist @ironartworks. Ever since COVID happened, many Asians around the world have gone through so much racist abuse – for instance, on social platforms, I don’t know of any Asian person who wasn’t called a “bat eater”. Now imagine being the only Asian (I’m Filipino, my friend is HK Chinese) customers inside the restaurant, it was packed and everyone was white (they had 2 Asian staff – but they’re Swedish) and then every single wall in there had posters of “Bat Man”. It was just so awkward and quite frankly, I was so embarrassed and mortified I took my Chinese friend there… we ate in silence and we left as soon as we were done. The racism was so distressing! Am I being a Karen? I hate the idea of being a Karen but it was just absolutely surreal. I was in shock. More pics on my stories.

Et innlegg delt av Bryanboy (@bryanboy)

«Alle var hvite»

I caption til bildet av de to skriver han:

«DET VAR KLEINT. I Stockholm finnes denne restauranten Riche som har holdt det gående i over et tiår. Jeg hadde ikke vært der på en stund, og da vennen min, som er på besøk hos oss meg et par uker, ville ha svenske kjøttboller dro vi dit. Det var ikke før vi hadde bestilt at vi så de store plakatene på veggene. Et illustrert portrett av en veldig gul Xi Jinping med flaggermusører og påskriften «BAT MAN» av den svenske kunstneren @ironartworks».

«Helt siden COVID har asiatere verden over blitt utsatt for så mye rasisme – blant annet på sosiale medier. Jeg kjenner ikke én asiater som ikke er blitt kalt for «flaggermusspiser», fortsetter han. Han forteller at han og kameraten var de eneste to asiatiske kundene på restauranten. «Det var stappfullt og alle var hvite – bortsett fra to asiatere som jobbet der, men de var svenske».

«Det var bare så kleint, og jeg var så flau og rystet over at jeg hadde tatt med min kinesiske venn dit. Vi spiste i stillhet, og dro så fort vi var ferdige. Rasismen var så plagsom. Er jeg en Karen? Jeg hater tanken på å være en Karen, men det hele var så surrealistisk. Jeg var i sjokk», avslutter han.

Restauranten Riche har i en årrekke vært fast tilholdssted for kjendiser og moteprofiler. Foto via Instagram/@restaurantriche

Plukket opp av Diet Prada

Innlegget som BryanBoy postet lørdag har i skrivende stund over 11 000 likes og hundrevis av kommentarer.

Det ble også raskt plukket opp av motebransjens egen vaktbikkje, Instagram-kontoen Diet Prada. De delte raskt nyheten til sine over 2,3 millioner følgere.

I caption skriver de: «Se for deg å spise på en hipp restaurant i Stockholm, og ikke tenke over den åpenbart rasistiske og anti-asiatiske kunsten som er overalt rundt deg. Vel og merke dersom du ikke tilfeldigvis er de eneste to asiatiske menneskene der».

Deres innlegg har i skrivende stund over 50 000 likes.

BryanBoy til Melk & Honning: – De vet godt hva de har gjort

Da Melk & Honning kontakter BryanBoy forteller han at han synes det hele er både ekstremt uventet og sjokkerende.

– Jeg blir ikke overrasket om dette er for å provosere, spesielt med tanke på at vi er midt i en pandemi nå. For Stockholm hadde jo heller ikke en lockdown, til forskjell fra mange andre land som har det mye verre, sier han.

Superinfluenceren påpeker at folk med asiatisk bakgrunn har opplevd en ekstrem økning i rasisme og fremmedfrykt. Som et resultat av dette har mange opplevd blind vold eller trusler og hat på nett, forteller han til Melk & Honning.

– Jeg er ikke i en posisjon til å si hva Riche kan gjøre for å rette opp i det de har gjort. De vet nok godt hva de holder på med og de har vel sine egne grunner. Så det blir opp til dem.

Per nå har BryanBoy ikke hørt fra restauranten. Til tross for at han har tagget Riche både i feed og på Instagram Stories. Det samme har Diet Prada gjort, og mange, mange andre.

– Og det regner jeg heller ikke med å gjøre, konkluderer han.

Denne kunsten pryder veggene på kjendisrestauranten. Foto via Instagram/@restaurantriche

Ingen kommentar fra Riche

Riche har etter det Melk & Honning kjenner til foreløpig ikke kommentert situasjonen. Det til tross for taggingen i sosiale medier. Og det faktum at deres egen Instagram-profil nå oversvømmes med sine kommentarer både fra kunder og andre som krever at kjendisrestauranten fjerner kunsten umiddelbart – og kommer med en uforbeholden unnskyldning.

På Riche sine nettsider står det følgende om utstillingen:

«Utstillingen baseres rundt ‘Bat Man’ 2020, en politisk sattireaffisch av den svenske gatekunstneren Iron. ‘Bat Man’ referer til at coronaviruset tidlig ble oppgitt å ha infisert mennesker først gjennom flaggermus som ble solgt som mat på et dyremarked i byen Wuhan i Kina».

Kunstneren: «Rasisme og hat ER en del av vår samtid»

Den anonyme kunstneren bak plaktene har lagt ut et innlegg på sin Instagram-profil @ironartworks. Der skriver han blant annet:

«I kveld eksploderte min «BAT MAN» for å være rasistisk mot asiatere. Min intensjon var aldri den. Til tross for at rasisme og hat ER en del av vår samtid, og det er en del av symbolikken. Jeg kan ikke begynne å si hvor lei meg jeg er overfor de som ble såret av dette».

«Av den grunn tar jeg derfor ned posten, men jeg lar denne stå for å bidra til den åpne diskusjonen og slik at deres stemmer blir hørt. Det var min intensjon hele veien».

Se hele innlegget her:

Se dette innlegget på Instagram

Tonight my «BAT MAN» blew up for beeing racist against Asian people. My intention was never for it to be. Thou racism and hate IS a part of our time and that is included in the symbolism. I cant stretch enough how much i apologise for the people who got their feelings hurt by it. I have been working with hardcore satire portraits alot and making a fool of people in power (swipe ex HATE and PUTAN). My intention of the «BAT MAN» was the same, represented by the dictator Xi Jinping and CCP’s handling of the virus outbreak. But i now, thanks to you teatching me, realised that it hit all wrong… So I repeat, my intention was only to make a fool of Xi/CCP, NOT to make a racist comment that hurt a lot of people, but i accedentally did, and I again apologise to you who feel that way. So for that sake i will take down the posts of it, but im keeping this one, to contribute too the open discussion and so you get your voices herd. That was my intention all along.

Et innlegg delt av iron (@ironartworks)

Melk & Honning har forsøkt å få en kommentar både fra Riche og fra kunstneren bak plakatene, men har foreløpig ikke lyktes.

Les også: Dropper norsk «hat-merch» etter kritikk

Siste saker

Mest lest nå
Les mer