Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
John Boyega kutter alle bånd til Jo Malone London
Skjermdump fra reklamekampanjen for Jo Malone

Jo Malone anklages for rasisme etter å ha vraket skuespiller John Boyega fra reklamefilm i Kina

Nå kutter han alle bånd til merket.

Den britiske skuespilleren, aktivisten og Star Wars-stjernen John Boyega ble i fjor ansikt utad for det britiske dufthuset Jo Malone. Med det ble han merkets første mannlige globale ambassadør.

Nå beskyldes det Estée Lauder-eide merket for rasisme etter å ha vraket Boyega fra en reklamefilm han selv regisserte og spilte i.

Vraket

28-åringen hadde hovedrollen i den svært personlige reklamefilmen A London Gent, hvor han også sto for både idé og regi. Her møter vi familien og vennene hans i Peckham i London, hvor Boyega vokste opp. Skuespilleren har selv omtalt kampanjen som «en måte å fremheve og hylle sin bakgrunn på», skriver Dazed.

Men da Jo Malone slapp reklamefilmen, basert på Boyegas idé og utførelse, for det kinesiske markedet, var det uten den britisk-nigerianske skuespilleren.

Istedenfor hadde merket valgt å filme den på nytt med asiatiske Liu Haoran. Og uten en eneste svart person.

Må beklage

– Vi beklager dypt og inderlig for hva, som fra vår side, var en feil i den lokale utførelsen av John Boyega-kampanjen. John er en fantastisk kunstner med en flott personlig visjon og regi. Filmens konsept var basert på Johns personlige erfaringer og burde ikke vært produsert på nytt, sier Jo Malone til The Hollywood Reporter.

Boyega skal ha blitt gjort oppmerksomhet på nyinnspillingen av reklamefilmen via den kinesiske versjonen av Twitter.

– Vi fjernet øyeblikkelig den lokale versjonen av kampanjen, men forstår at dette var smertefullt og støtende. Vi respekterer John, og støtter våre partnere og fans globalt. Vi tar dette feilsteget svært seriøst og jobber sammen som et merke for å gjøre det bedre fremover, sier Jo Malone.

Se den opprinnelige reklamefilmen sammenlignet med den nye versjonen her:

– Ikke noe jeg kan tilgi

John Boyega har valgt å kutte alle bånd til Jo Malone, og trekker seg med det som ambassadør.

Les også
11 danske moteprofiler du bør følge på Instagram

«Avgjørelsen deres om å erstatte kampanjen min i Kina ved å bruke mitt konsept og bytte meg ut med en lokal ambassadør, uten mitt samtykke eller viten, var feil. Denne filmen var en hyllest til min personlige historie – den viste hjembyen min, inkludert vennene og familien min», skriver skuespilleren på Twitter.

«Mens mange merker forståelig nok bruker en variasjon av globale og lokale ambassadører, er ikke å avvisende bytte ut en kultur på denne måten noe jeg kan tilgi».

«Jeg har ikke tid til tull og tøys», avslutter han.

Reklamefilmen har forøvrig tidligere vunnet prisen Fragrance Foundation Virtual Awards 2020 for beste mediekampanje.

Jo Malone har nå gått ut med en unnskyldning til skuespilleren, også på Twitter:

«John Boyega er et fantastisk talent, kunstner og menneske og vi var stolte av å ha ham som en del av vår Jo Malone London-familie. Vi respekterer Johns avgjørelse og ønsker ham alt godt».

Episoden blir av flere sett på som nok et eksempel på rasisme mot svarte i Kina. Det er heller ikke første gangen Boyega har opplevd rasisme i Kina, skriver Dazed & Confused. I 2015 ble kinesiske plakater for Star Wars: The Force Awakens, hvor skuespilleren hadde en større rolle, kritisert for å ha redusert størrelsen på Boyegas karakter. Andre karakterer spilt av mangfoldige skuespillere var blitt fjernet.

Les også: Gir den norske motebransjen mangfold-stryk

Siste saker

Mest lest nå
Les mer