Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Jennifer Lopez i filmen Hustlers. Hun er en ivrig tilhenger av pels, og kritiseres stadig av dyrevernoganisasjoner.

Nå kan det bli forbudt å selge pels i Storbritannia

– Vil kunne få ringvirkninger for resten av Europa, mener Dyrevernalliansen.

De siste årene har motehusene endelig tatt innover seg det verdens dyrevernorganisasjoner har ropt høyt om i mange tiår, og sluttet med pels. Prada, Burberry, Versace og Gucci er blant aktørene som nå ikke lenger bruker pels i sine kolleksjoner.

I fjor bestemte også den britiske dronning Elizabeth seg for å si nei til pels. Dette ser ut til å ha påvirket andre i hjemlandet: Et forbud mot salg av pels kan være nært forestående.

Les også: Oppfordrer den norske kongefamilien til å slutte å bruke pels – se hva slottet svarer

Vil skje etter Brexit

Da Storbritannia gjorde det ulovlig med pelsdyroppdrett i 2000, var det som det det første landet i Europa. Nå går diskusjonene om tiden er moden for å forby salg også, skriver Dazed.

Denne typen forbud har man allerede sett i California, der det ble slutt på både oppdrett og salg av pels i fjor høst.

Blir lovendringen i Storbritannia vedtatt vil dette i så fall skje etter Brexit, som vil finne sted tidlig i 2021. Da vil landet ikke lenger trenge å følge EUs reglement, eller være del av det indre markedet, og kan derfor gjøre endringen.

– Vi har blant verdens høyeste standarder når det kommer til velferd. Det er noe vi er stolte av, og ønsker at skal reflekteres i hvordan vi behandler dyr. Pelsdyroppdrett har med rette vært bannlyst her i landet i nesten 20 år, sier en talsperson for det britiske miljø- og landbruksdepartementet til The Guardian.

Dyrevernalliansen: – Vil kunne få ringvirkninger for resten av Europa

Jurist og kommunikasjonssjef i Dyrevernalliansen Live Kleveland følger situasjonen i Storbrittania nøye.

Live Kleveland

– Den engelske regjeringen vurderer for øyeblikket flere forbedringer i dyrevernregelverket. Dette er et av forslagene som vi tror har størst mulighet for å bli vedtatt, fordi effekten på britisk økonomi vil være begrenset, sier hun til Melk & Honning.

Les også
Holzweiler lanserer ny kolleksjon

– De fleste butikker som fortsatt selger ekte pels i Storbritannia, har dette som én av flere varegrupper og har derfor flere bein å stå på.

Kleveland anser det som «ganske sannsynlig» at omsetning av produkter med ekte pels vil bli forbudt i Storbritannia.

– Men ingenting er sikkert ennå, understreker hun.

– Kan være med på å strupe markedet

Også innenfor EU og EØS er det ifølge Kleveland juridisk mulig å innføre forbud mot pelssalg, dersom man på forhånd har forbudt oppdrett.

– Derfor tror vi at et forbud i Storbritannia vil kunne få ringvirkninger for mange land i Europa, som har forbudt pelsdyroppdrett helt eller delvis, slik som Nederland, Sverige, Danmark og Norge.

Hun forteller at Dyrevernalliansen jobber for et omsetnings- og importforbud mot pels i Norge fra 2025. Det er da forbudet mot pelsdyroppdrett trer i kraft.

– Dette har vi allerede har spilt inn til alle stortingspartier, og kommer til å fokusere på det fremover denne høsten.

Kleveland mener et forbud kan bidra til å strupe markedet for disse uetiske produktene.

– Selv om store mengder av pelsen på verdensmarkedet i dag produseres og omsettes i Asia ser vi at disse landene tar etter vestlige land både når det gjelder dyrevelferd og ikke minst fashion.

NOAH: – Ikke akseptabelt å selge produkter av dyrs lidelse for pynt

Siri Martinsen, lederen for dyrevernsorganisasjonen NOAH, mener det er fantastisk at flere land nå vurderer å forby import og salg av pelsprodukter.

– Det er et tydelig signal om at det ikke er akseptabelt å selge produkter av dyrs lidelse for pynt, forteller hun til Melk & Honning.

Les også
Morten Hegseth utfordrer bransjen med nytt hudpleiemerke

– Slike forbud finnes allerede flere steder i USA, og NOAH har stor tro på at vi nå vil se slike forbud også i Europa.

Siri Martinsen ved NOAH
Siri Martinsen. Foto: Bente Isefjær/NOAH

Også NOAH jobber for et importforbud av pels i Norge, og har en signaturkampanje gående.

Martinsen mener et forbud i Storbrittania vil bidra til at flere land vurderer dette.

– Det er kampanjer over hele Europa for å få dette til. NOAH er med i Fur Free Alliance som er en sammenslutning av omtrent 50 organisasjoner, som jobber for slike forbud. Vi mener det er naturlig at Norge også innfører dette.

Hun forklarer at flere politiske partier allerede har uttalt at de ønsker et importforbud, som da samtidig vil bety salgsforbud ettersom det ikke lenger er lov å produsere pels i Norge.

Les også: Mener forbudet mot pelsdyroppdrett er i fare

Siste saker

Mest lest nå
Les mer