Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Lush må beklage etter å ha donert tusenvis av kroner til anti-transgrupper
Lush er kjent for sin til vanlig så ganske woke tilnærming. Foto: Jeffrey Greenberg/Universal Images Group via Getty Images

Lush beklager etter å ha donert tusenvis av kroner til anti-transgruppe

Har fått nettet på nakken.

Bærekraft, klima og miljø står etter hvert i fokus hos de aller, aller fleste. For den britiske kosmetikkforhandleren Lush har det gjort det siden starten i 1995. Deres håndlagede kosmetikk med kun naturlige råvarer har slått an, og med tiden fått en ganske så lojal tilhengerskare.

Nå må den til vanlig svært så woke skjønnhetsfavoritten beklage etter å ha donert tusenvis av kroner til en anti-transgruppe.

Ifølge Pink News skal regnskapet til gruppen Woman’s Place UK vise en donasjon på 3000 britiske pund, tilsvarende rundt 35 500 norske kroner, til «event-arrangering» fra Lush. Pengene kommer fra selskapets Charity Pot-initiativ. Der går hele eller deler av salgsummen fra et knippe produkter til veldedige formål.

Woman’s Place UK skal være en såkalt pro-woman-gruppe, men deres manifest er ifølge Jezebel «fullt av transekskluderende språk». Pink News melder at foredragsholdere på Woman’s Place UK-møter har henvist til transpersoner som «fryktelige, hatefulle bastarder» og krevd at transkvinner utestenges fra alle kvinnelige rom slik som offentlige toaletter, garderober, fengsler og sykehusavdelinger.

Nå raser Lushs tilhengere i sosiale medier, og truer med å boikotte den til vanlig svært så woke kosmetikkforhandleren.

«Ingen julegaver fra Lush. Ingen handel fra Lush igjen noensinne», skriver en bruker på Twitter.

En annen skriver: «Ikke noe mer lush i livene våre. Stryk lush fra handlelistene deres. Fordommer må få konsekvenser».

I en uttalelse forsøker Lush å forklare nærmere om donasjonene:

«Vi har aldri hatt et mål om å kutte finansieringen til hverken våre verdsatte LGBTQ + -venner verden over, eller å slutte å gi sårt tiltrengte midler til kvinners kamp. Men vi vil heller ikke delta i en debatt der vi ikke har noen autentisk stemme«, heter det blant annet i uttalelsen.

«Likevel, for å gjøre vår holdning klar, tror vi ikke at transpersoners rettigheter er en trussel mot kvinners rettigheter,» konkluderer de. «De som er marginalisert, trenger ikke å kjempe mot andre marginaliserte grupper for å få den beskyttelsen de fortjener og har rett til».

Men ikke alle er like fornøyd med uttalelsen, spesielt med tanke på at Lush hele tiden har hevdet å inkludere alle gjennom en rekke trendfølsomme kampanjer både i butikk og i sosiale medier.

Nå har Lush kommet med en andre uttalelse, denne gangen med en uforbeholden unnskyldning:

«Til transpersoner og deres støttespillere ønsker vi å si unnskyld for noen tidligere feil i vårt valg av donasjonsmottakere. For de av dere som har lurt på om Lush bevisst har finansiert kampanjer mot transpersoners rettigheter, vil vi forsikre om at dette aldri ville vært vår intensjon. Vi er oppriktig lei oss for at noe av finansieringen vår er gått til dette».

Du kan lese begge uttalelsene i sin helhet her.

Det er forøvrig ikke første gang Lush tråkker i salaten. I juni i år gav administrerende direktør og medgrunnlegger Mark Constantine produkter i gave til politimenn under Black Lives Matter-protestene.

I Norge har Lush seks butikker, i tillegg til nettbutikk. Det er UK-branchen av kosmetikkselskapet som nå må beklage.

Les også: 4 norske influencere om sine hudpleiefavoritter

Siste saker

Mest lest nå
Les mer