Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Raf Simons går til Prada - men hva betyr det for merket og designerne?
Hva skjer med Prada under Raf Simons - og Simons under Prada? Foto: Prada

Hva skjer med Prada under Raf Simons?

Endringer på vei for det italienske motehuset.

Søndag kom nyheten om at Raf Simons går til Prada, etter månedsvis med spekulasjoner. Han blir kreativ leder for det italienske motehuset, en rolle han skal dele med Prada-arving Miuccia Prada. Ordningen trer i effekt 2. april i år, og den første visningen deres sammen vil være SS21 i Milano i september.

Men hva betyr det egentlig for Prada og for designerne selv?

Les også: Slik blir Calvin Klein post Raf Simons

«Power move»

Business of Fashion omtaler ordningen som «ukonvensjonell», mens Vogue mener det markerer en ny æra for motehuset.

Faktisk går Vogues Hamish Bowles så langt som å kalle det «et mestertrekk av innovativ tenkning».

Moteskribenten mener det er en hyllest til det kreative i en bransje der bunnlinjen domineres av eksponentiell vekst og tallknusing. Han mener de to profilene er en perfekt match, med sine ulike bakgrunner, delte fascinasjon for kunst og moderne tolkninger av klær samt en tech-vennlig tilnærming til nåtid og fremtid.

Gamle venner

Det er ikke første gang Simons jobber med Prada. I 2005 var det de som hyret ham inn til rollen som kreativ leder for Jil Sander, som da var i Prada-gruppens eierskap. Han har også bakgrunn fra Christian Dior og Calvin Klein der han holdt stillingen som kreativ leder i knappe to år.

– For å være helt ærlig så oppsøkte herr Bertelli meg rett etter exiten fra Calvin Klein, fortalte Simons under den eksklusive, hemmelige pressekonferansen på Pradas hovedkontor søndag, to dager etter Miuccia Pradas siste solo-show for motemerket.

Raf Simons går til Prada
Patrizio Bertelli og Miuccia Prada er begge gode venner med Raf Simons som nå går til Prada. Foto: Venturelli/Getty Images for Prada

– Miuccia og jeg hadde en samtale om kreativitet i dagens motesystem. Det førte til åpen dialog med flere designere, ikke bare fru Prada. Vi må se på hvordan kreativitet kan utvikles i dagens motesystem.

Les også
Bli med hjem til Emma Chamberlain

– Vi har kjent Raf Simons veldig lenge. Helt fra 2005 da jeg først reiste til Antwerpen for å møte ham. Vi har ikke bare et profesjonelt forhold, vi har et vennskapelig et, slår Patrizio Bertelli, administrerende direktør i Prada Group og ektemann til Miuccia Prada, fast.

Nyheten har fått flere til å spekulere i om dette er starten på pensjonisttilværelsen for 70-åringen. Noe hun avviste under pressekonferansen søndag.

Kontrakten med den belgiske designeren skal imidlertid være uten utløpsdato.

– Teoretisk sett varer den for alltid, sier Prada.

Raf Simons: – Kreativitet bør lede an

«Kreativt sett, finnes det allerede mange likhetstrekk mellom Prada og Simons», skriver Vogue.

Simons forkjærlighet for både kunst og musikk er ingen hemmelighet. Den belgiske designeren har ved en rekke anledninger samarbeidet med kunstnere og andre kreative om alt fra set-design, i butikk, showroom og i kolleksjoner.

Raf Simons tok storeslem under CFDA Fashion Awards i 2017 med prisene Womenswear Designer of the Year og Menswear Designer of the Year. Foto: Presley Ann/Patrick McMullan via Getty Images

Det er heller ikke Miuccia Pradas. Sammen med mannen Patrizio Bertelli har hun sjenket både museer i Milano, Venezia og Shanghai med kunstverk. Kanskje mest kjent er Fondazione Prada i Milano som åpnet i 2015.

For det er nettopp kreativitet som er selve utgangspunktet for samarbeidet. Nærmere bestemt et ønske om å styrke kreativitetens rolle i motebransjen.

– Jeg tror mange kreative føler at moteindustrien beveger seg mer og mer i retning av en som til slutt kan ekskludere dem, sier Simons.

– Miuccia og jeg håper og tror vårt samarbeid kan være med på å styrke og kaste lys over kreativitet igjen. Det er det som til syvende og sist bør lede an.

Hva nå?

Simons og Prada skal altså dele på både rollen og ansvaret som kreativ leder for det italienske motehuset. Deres mening skal veie like tungt, og alle avgjørelser skal tas sammen.

Les også
Kraftig kritikk av Kanye West etter «White lives matter»-stunt

For sammen står man sterkere, mener Simons.

– Det er så enkelt som det. Tror vi begge på det så gjør vi det. Er det en av oss som ikke tror på det, så gjør vi det ikke.

Simons går til Prada i en tid der motemerket står overfor store utfordringer som resultat av en rekke feilsteg de siste årene, blant annet en feilslått prisstrategi og å sitte på gjerdet i forhold til både e-handel og sneakers-bølgen.

Raf Simons og Miuccia Prada
Miuccia Prada og Raf Simons sammen under pressekonferansen søndag. Foto: Sean Zanni/Getty Images

Med mangelen på en konkret arvtaker – før nå – har også ryktene om en potensiell takeover gått.

Ifølge Business of Fashion vil det fortsatt være et naturlig steg å på sikt selge til en av de store luksusgruppene som Kering, LVMH eller Richemont «der størrelsen og omfanget gir enorme fordeler når det kommer til både talenter, reklame og eiendom».

Nå virker det imidlertid lite sannsynlig ettersom selskapet er nært knyttet til ekteparet som eier 80 prosent av gruppen, og heller ikke er under press for å selge, skriver nettstedet.

Les også: Gjør Céline-designer Phoebe Philo comeback?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer