– Mangler en stor norsk aktør som kan ta opp konkurransen med Zalando, Boozt og Nelly, sier Høyer-sjefen.
Allerede i fjor kunne Melk & Honning avsløre Høyer-sjef Ørnulf Høyers grandiose planer for klesimperiet han har bygget opp. Den nye butikkjeden Høyer Collabs skulle bestå av 20 mindre butikker med high end-merker, og planen var å åpne fire butikker i året de neste fem årene. Men så kom korona, og som mange andre måtte den norske shoppingdestinasjonen tenke nytt. Høyer svarte blant annet med å lansere FaceTime-shopping og åpne outlet for designervarer på nett.
Det sikret Ørnulf Høyer en plass på Melk & Honnings liste over mote-Norges mektigste for femte året på rad.
Nå har Høyer fått inn en utenlandsk investor, og satser stort med 14 nye, fysiske butikker, utvikling av egne kolleksjoner samt moderne teknologi for netthandel.
Ambisjonen for varehuset er å omsette for 1,7 milliarder innen 2025. Det er et stykke unna underskuddet på 7,6 millioner kroner som kommer frem i en fersk rapport, skriver Nettavisen som først omtalte saken.
Det er Nordic Kollektive Investments som har investert 40 millioner kroner i merket. Høyer ønsker imidlertid å hente inn ytterligere 100 millioner fra investorer for å fortsette veksten.
Høyer: – Vi har musklene
Butikkene som Høyer ønsker å åpne skal i hovedsak være franchisebutikker. Fire butikker skal åpnes i løpet av det nærmeste halvåret, sier Ørnulf Høyer til Melk & Honning.
Høyer Gulskogen åpnet nylig utenfor Drammen. I tillegg skal kjeden åpne i Harstad i oktober, og Høyer Byporten Man og Høyer Sandefjord i mars 2021.
– Hva tenker du om å satse med 14 nye fysiske butikker, i en tid hvor mange stenger dørene til fordel for netthandel og økt bevissthet rundt bærekraft og gjenbruk?
– Det skal og vil alltid være plass til den handleopplevelsen og den service man får i en fysisk butikk. Og det er jo i realiteten helt i tråd med den økte bevisstheten rundt bærekraft som mange har fått. Spesielt med henhold til vårt sjikt av markedet der vi selger kvalitetsklær som kan gjenbrukes og som har lang levetid, sier Ørnulf Høyer til Melk & Honning.
– Dessuten er også begeistring og design en viktig del av folks bevissthet. Og det er jo det som vi liker å tilby. Noen må jo gjøre det, og vi har musklene og en egen begeistring ved å innta den fysiske tilstedeværelsen i markedet som alle forbrukere også ønsker skal finnes.

Satser på personalisert nettbutikk
Investoren som Høyer har fått med på laget ønsker å investere i nettbutikken og kjedens egne kolleksjoner; Maud for henne og Fram for ham.
Høyer forteller at investoren ser et hull i det norske E-commerce-markedet.
– Norge mangler en stor norsk aktør som kan ta opp konkurransen med Zalando, Boozt og Nelly. Vi har derfor en målsetting å bli best i Norge. Både fordi vi har en unik omnichannel i kraft av at dette vil være et samarbeid med Høyerbutikkene. Men også fordi Norge fortjener å ha en norsk aktør som tar vare på norske verdier.
– Nettbutikken vil derfor bli tuftet på personalisering som tilpasses forbrukeren i større grad enn det man opplever fra før. Og dessuten vil vi innføre begrepet conscious living, bevisst livsstil.
Her skal kundene blant annet kunne tracke produktene og se hvor de kommer fra, få vite hvilke som er mest miljøvennlige, og man skal kunne velge å eie eller leie.
– Som en del av investeringen i nettbutikken, vil investoren derfor også være med på å bygge opp våre egne kolleksjoner FRAM og MAUD i denne ånd. Ikke bare fordi merkene har en egen appell, men fordi det skal bli en naturlig del av virksomhetens bevisste livsstil. FRAM lager for eksempel produkter med norsk ull, som etter hvert kan bli en ny norsk eksportvare.
– Uansett er investor overbevist om at FRAM og MAUD har det som skal til for å bli et anerkjent internasjonalt brand, og ønsker å være med og bidra til denne reisen.

– Sterk kunnskap om teknologiske muligheter
Å kunne tilby noe mer er blitt viktig for både merker og butikker i dag, for å kunne ta opp kampen om kundene. Høyer ønsker å skreddersy handleopplevelsen gjennom både teknologi, kunstig intelligens og personalisering.
– Vi vil presentere egne stories på nettet som vil treffe noen kunder mer enn andre. Vi vil gjøre en jobb med å finne ut hva som den enkelte foretrekker, ikke bare i form av algoritmer, men også i form av direkte kontakt og oppfølging av kunder i kundeklubben, sier Høyer.
– Vår investor har meget sterk kunnskap om de teknologiske muligheter som finnes for at vi skal kunne skreddersy en handleopplevelse gjennom vår nettbutikk. Og spesielt for de kunder som bryr seg om sin egen stil og som gjerne vil ha denne hjelpen. Og denne interaktive hjelpen skal skje lynhurtig og sømløst.
Høyer regner med å ha kommet veldig langt i prosessen i løpet av våren 2021. Mer kan han imidlertid ikke røpe på nåværende tidspunkt.
– Men vi gleder oss til å begynne med hele denne reisen, avslutter han.
Les også: Norsk merke: – Markedet er mettet på bruk- og kast mentalitet