Men er ikke jeansen død?
Korona til tross, H&M gunner på med ulike samarbeid. Nå sist kom nyheten om hvem som er den svenske klesgigantens nye gjestedesigner.
Nå annonserer H&M sitt samarbeid med det amerikanske jeans-merket Lee for det som skal være den neste generasjonen av denim med mindre påvirkning på miljøet.
(Puh, det er tungvint. Men fast fashion-giganten vil neppe gå i bærekraftsfella igjen med dertilhørende pes fra Forbrukertilsynet, noe som igjen skapte overskrifter internasjonalt. Derfor altså «mer bærekraftig» eller aller helst «med mindre påvirkning på miljøet».)

Uansett, samarbeidet har resultert i H&Ms første jeans laget i 100 prosent resirkulert bomull med merkelapper laget med kork og jakronpair (et semi-syntetisk skinnlignende materiale laget av rå cellulose) istedenfor skinn.
Når kolleksjonen nå lanseres vil H&M for første gang dele såkalt LCA-data (Life Cycle Assessment) med kundene sine. Dataene indikerer bruken av vann samt CO2- og energipåvirkningen av hvert denimplagg fra råmaterialer til ferdig produkt.
Kolleksjonen skal ifølge pressemateriale være både «positiv» og «inkluderende» for både dame, herre og barn. Samarbeidet trekker på Lee sin egen merkevarehistorie med både smale og løsere silhuetter samt mer tradisjonelle arbeidsklær. I damekolleksjonen er blant annet vide og løstsittende jeans, Lees klassiske Rider-jakke i oppdatert versjon med oversized kokongform, denimkorsetter, snekkerbukser, skjortejakker og resirkulerte jersey-plagg blant nøkkelplaggene mens det i herrekolleksjonen er blant annet arbeidsjakker og -bukser, femlommers-jeans, snekkerbukser, tyngre jersey-plagg, bøttehatter og tøyvesker.
Samarbeidskolleksjonen, som lanseres online og i utvalgte butikker 28. januar, kommer i en tid der mange har spådd jeansens død.
For etter snart et år med hjemmekontor og sosial distansering er kanskje ikke jeansen det som er mest brukt av det man har i klesskapet. Andre igjen mener at ryktene om jeansens død er betydelig overdrevet – at jeansen aldri går av moten, men heller endrer karakter.
– Vi er veldig glade for å jobbe med Lee for sammen å dytte endringen i riktig retning. En endring mot mer bærekraftige og sirkulære denimplagg. Vi så på alle detaljer og utfordret hverandre på en positiv måte. Det var også helt utrolig å jobbe med Lees ikoniske design og tilføre noe av H&Ms preg for å glede denimelskere over hele verden, sier Jon Loman, designer i H&M.











Les også: De mener klesgigantene prøver å lure deg