Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Dyrevernalliansen roper varsko.
Foto: Dyrevarnalliansen

Mener forbudet mot pelsdyroppdrett er i fare

Nå roper dyrerettighetsorganisasjon varsko.

Ny regjering kan bety utfordringer for det nylige vedtatte pelsdyrforbudet. Det mener Dyrevernalliansen som nå roper varsko.

I det FrP gikk ut av regjering endret utsiktene seg for vedtaket om avvikling av pelsdyroppdrett, bare måneder etter at det ble vedtatt mener dyrevernorganisasjonen.

Nå frykter de at vedtaket skal bli trenert med den nye mindretallsregjeringen, og bli bruk som hestehandel i kampen om stemmene til valget neste år – bare seks måneder unna.

Hestehandel med pels

Det er veldig bekymringsfullt det som skjer. Senterpartiet har for øyeblikket liggende et forslag i Stortinget om å skrote kompensasjonsordningen for pelsdyroppdretterne, og behandle saken på nytt (et såkalt dokument 8-forslag), forteller kommunikasjonsrådgiver Kaja Ringnes Efskind i Dyrevernalliansen.

Hun forklarer at dersom Senterpartiet får flertall vil behandlingen ta minst seks måneder, og bli behandlet i Stortinget først neste høst med bare et halvt år til neste valg.

– Skrekken er at mange pelsdyroppdrettere da venter med å avvikle i påvente av ny ordning, og at Ap og Sp vinner valget og reverserer forbudet, sier Efskind.

Disse kan velte loven

Arbeiderpartiet har allerede programfestet at de vil avvikle, men fremmet et eget forslag som lovfester retten til erstatning fordi de mente at den daværende regjerningens forslag til erstatning var mangelfull og uforutsigbar. De fikk ikke medhold.

Nå kan derfor Ap tilpasse seg Sp og Frp, som har flertall i Stortinget, og kutte dette vedtaket fra neste partiprogram, prioritere det ned – eller utsette avviklingen.

Det vil si at de stakkars dyrene må lide enda flere år, understreker Efskind.

Kompensasjonuenighet

Selv om lovforslaget ikke skulle bli trenert med ny regjering, er det fortsatt en lang vei å gå med tanke på kompensasjonsordningen.

Frp har varslet at de nå, etter at de er ute av regjeringen, kommer til å kjempe for å forbedre den. Det samme har flere andre politikere. De vil at kompensasjonsordningen skal følge det såkalte ekspropriasjonsrettslige prinsippet.

– Det vil innebære at størrelsen på kompensasjonen bestemmes av markedsverdi. Det er også veldig uklart i hva som ligger i å få erstattet fullt tap. Når næringen viser til takst på farmen så blir det helt absurd når de samtidig har en ekstrem lav inntjening de siste årene på grunn det dårlige markedet, mener Efskind.

I et marked der pilene peker nedover og etterspørselen etter pels har stupt de siste årene ettersom motehus, kongehus og andre varemerker har tatt standpunkt mot pels er det en utfordrende balansegang.

Les også: Pelsoversikten – Disse designerne sier nei til pels – og disse fortsetter å bruke det

Vi har forståelse for at det er et politisk ønske om at ingen oppdrettere skal bli skadelidende økonomisk som følge av et forbud. Samtidig vil en kompensasjon med utgangspunkt i markedsverdi ha som konsekvens at mange oppdrettere kan tjene seg rike på statens regning.

– Vi ønsker ikke at dette skal føre til utsettelser verken for oppdretterne eller dyrene ei heller en absurd pengebruk for samfunnet. Vi er helt enig i at oppdretterne skal få hjelp og kompensasjon, men det må være rimelig i forhold til hva de faktisk taper, ikke et fantasibeløp.

Dette sier partiene

Lurte Arbeiderpartiet velgerne da de sa at de ville avvikle pelsdyrnæringen?

Til Melk & Honning sier Arbeiderpartiets næringspolitiske talsmann Terje Lien Aasland at de som som tenker på dyra ikke har noe å frykte.

Vi ser ingen grunn til at vi skal snu på dette. Ap har stemt for et forbud i stortinget, og kommer selvfølgelig ikke til å gjøre noe med det forbudet.

Det er kompensasjonen til pelsdyrbøndene de vil se på.

– Mange blir påført store økonomiske tap. Vi er for en anstendig kompensasjon.

FrP sin Morten Ørsal Johansen sier i en kort uttalelse at de har troen på en rask løsning.

– FrP vil at pelsdyrbøndene skal få full erstatning. Jeg har tro på at vi finner en løsning på denne saken raskt.

Melk & Honning har vært i kontakt med Senterpartiet for en uttalelse uten hell.

Les også: Er vintage-pels egentlig innafor?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer