Elise By Olsen har åpnet International library of Fashion Research

Bilde: Christian Tunge - via Instagram @elisebyolsen

Nå har motebiblioteket til Elise By Olsen åpnet digitalt

21-åringen med internasjonale tungvektere i ryggen.

Tidligere i år kunne Melk melde at Elise By Olsen (21) var i gang med et hemmelig storprosjekt. Og i sommer ble det kjent at det dreide seg om et motebibltotek som skulle åpne i Oslo.

Biblioteket og institusjonen «skal samle, dokumentere og bevare et mangfold av kunstneriske aktører og talenter knyttet til moteindustrien», fortalte Olsen den gang til Finansavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er International Library of Fashion Research her.

Den første samlingen til verdens første uavhengige motebibliotek vil bestå av over 5000 donasjoner fra 1975 og frem til i dag. Dette inkluderer både bøker, magasiner, lookbooks, visningsinvitasjoner, illustrasjoner med mer fra ulike private samlere.

Biblioteket som åpnet dørene sine digitalt denne uken, inneholder blant annet et kuratert utvalg eldre og nyere artikler som tar for seg ulike aspekter ved moteindustrien.

Internasjonale tungvektere

Planen er at motebibliotekets samling skal vokse fremover med donasjoner fra motehus og ulike utgivere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med seg på laget har Elise By Olsen blant andre Blender Agency, Gevir, Holzweiler, moteskolen Central Saint Martins i London, Oslo Met, Parsons School of Design i New York, Polimoda i Firenze og forlags-tungvekteren Rizzoli.

«Biblioteket skal bli verdens mest omfattende oppbevaringssted for spesialisert moteresearch og moderne motepublikasjoner. Vi vil fylle et etterlengtet hull i bevaringen av det kritiske engasjementet med motebransjens printkultur på et institusjonelt nivå, og bygge en gratis, global tilgjengelig ressurs for moteresearchere, fagpersoner og amatør-entusiaster», heter det på bibliotekets nettside.

«International Library of Fashion Research jobber aktivt med å ikke bare bevare motens fortid, men også forstå dens nåtid og bidra til dens fremtid».

Motebiblioteket skal også åpne dørene fysisk i løpet av 2021 i Oslo.

Elise By Olsen ble kjent som «verdens yngste magasinredaktør» i en alder av 13 med magasinet Recens Paper. I dag er hun redaktør av Wallet, og har tidligere havnet på Dazed sin liste over de 100 mest innflytelsesrike unge menneskene i verden. I tillegg til å ha kuratert internasjonale kunstutstillinger og vært gjesteredaktør for Another Magazine.

Les også: Svensk kultmerke samarbeider med IKEA