Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Elise By Olsen får prestisjestipend fra ny nordisk talensatsing

Er i gang med hemmelig storprosjekt.

Elise By Olsen kom i de internasjonale medienes søkelys som «verdens yngste magasinredaktør» da hun i en alder av 13 år lanserte magasinet Recens Paper. Siden har hun gjort en TED Talk, havnet på Dazed sin liste over de 100 mest innflytelsesrike unge menneskene i verden, kuratert internasjonale kunstutstillinger og vært gjesteredaktør for Another Magazine, for å nevne noe.

I 2018 tok hun farvel med Recens Paper for å starte Wallet, et kritisk, utforskende magasin for motekritikk.

Nå er den norske 20-åringen ett av navnene i en ny, nordisk talentsatsing.

Elise By Olsen: – Jeg har masse å bidra med

Lørdag lanserte Nordisk Kulturfond og Talent Norge pilotprosjektet Globus – en nordisk talentsatsing der kunst- og kulturtalenter får muligheten til å realisere sitt drømmeprosjekt med utgangspunkt i globalt samarbeid.

I tillegg til Elise By Olsen er de utvalgte talentene filmregissør Alexander Kereklidis Turpin (Sverige), dirigent Daniel Reith (Tyskland) og spillkollektivet Hamar Game Collective (Norge).

– Dette stipendet er helt ideelt for meg fordi det handler om unge talenters globale veier. Det er et pilotprosjekt der Talent Norge og Nordisk kulturfond ønsker å lære om hvordan unge kulturtalenter jobber internasjonalt fra Norge, forteller By Olsen til Melk & Honning.

– Der føler jeg at jeg har masse å bidra med. Det er en kjempefordel å få et apparat rundt meg, for jeg har jo nesten utelukkende jobbet solo. Jeg har hatt mange gode samarbeidspartnere, men frem til nå ikke hatt formelle organisasjoner i ryggen.

Den norske motepersonligheten er både den yngste mottakeren og eneste kvinne som får stipendet.

– Det er veldig gøy. Jeg er uansett vant til å jobbe på tvers av generasjoner, så jeg ser ikke på det som noe problem. Noe av grunnen til at jeg er med på dette programmet er jo også for å kunne vise frem andre unge talenter, for det er så sykt mange.

– Men jeg har også troen på at det kan bli enda mer spennende om folk får midler til å gjennomføre ting som kanskje ikke har en stor kommersiell kvalitet ved seg.

Elise By Olsen mottar Globus-stipend
Daniel Reith, Alexander Turpin, Elise By Olsen, Håvard Haugerud, daglig leder i Hamar Game Collectiv er talentene i Globus-satsingen. Foto: Caroline Roka

Hemmelig prosjekt

Elise By Olsen kan fortelle til Melk at hun har hatt en løpende dialog med Talent Norge en god stund allerede.

– Og nylig tok de altså kontakt med meg fordi de ønsket å involvere meg i Globus-programmet. Jeg tror at grunnen til at jeg får det er todelt – både fordi en del av det jeg driver med er nettopp utvikling og fremming av unge talenter, og fordi de ser på meg som et talent. Så det handlet om å finne en god måte vi kunne jobbe sammen på, sier hun.

Pengestøtten i forbindelse med stipendet – som ifølge Talent Norges hjemmesider har en samlet sum på omtrent 1 million kroner – er i hovedsak utviklingsmidler til et stort, hemmelig prosjekt By Olsen er i gang med.

Etter mange år på reisefot jobbmessig, med nesten utelukkende fokus internasjonalt, har 21-åringen nå i større grad fått øynene opp for Norge.

– Det er det noen personlige grunner til, og så handler det om at jeg ser potensialet her. Norge er fremdeles veldig eksotisk for mange der ute. Essensen i det store prosjektet jeg holder på med, som jeg ikke kan si så mye om, handler om å skape intellektuell debatt i motebransjen, både nasjonalt og internasjonalt.

– Det er et superspennende prosjekt. Men jeg kan ikke si noe om det før det er ute.

Hun avslører likevel at det skal skje i Norge, nærmere bestemt i Oslo.

– Det er veldig positivt fordi prosjektet har en såpass stor internasjonal tilnærming og et stort publikum. Det er et internasjonalt prosjekt som skal ha et anker i Norge. Det er masse å ta av her i landet – og så er det ganske godt å komme hjem!

Fra Vestlandet til Venezia

I tillegg til det hemmelige prosjektet har By Olsen som vanlig en hel del ting på gang.

– Ja, jeg har masse som kommer ut snart. Jeg bare venter på at dette viruset skal fade litt. På én måte føles det så sykt meningsløst å publisere kunst- og kulturting i det hele tatt akkurat nå. Ikke bare med tanke på korona, men også de siste ukenes Black lives matter og all den jævelskapen som skjer i verden. Samtidig tror jeg folk har glede av at man sprer positive narrativ rundt seg.

Redaktøren og kuratoren skal blant annet gi ut to bøker i år og i alle fall én ny utgave av Wallet. Den siste tiden har hun også vært travelt opptatt med å undervise på en skole i Firenze, via Zoom.

– Også har jeg kuratert årets Vestlandsutstilling. Det er en turnerende utstilling som skal på seks forskjellige museer på Vestlandet. Vi åpnet 31. januar, men korona satt en stopper for den. Så nå åpner vi igjen i Stavanger kunsthall i midten av juni.

– Jo, også er jeg med på et spennende prosjekt sammen med den russiske paviljongen på arkitekturbiennalen i Venezia. Jeg ble spurt om å gjøre en publikasjon. Idéen vår handler om publishing as architecture, der vi har spurt seks forskjellige utgivere om tanken om at publishing handler om å bygge rammeverk som ting kan eksistere i. Også har vi laget en PDF som man kan skrive ut hjemme på sin egen printer, og brette til en mini-zine.

Aldri en ledig stund for Elise By Olsen?

– Nei, det er alltid masse som skjer!

Les også: Stakk av med seieren i internasjonal designkonkurranse

Siste saker

Mest lest nå
Les mer