Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Ekspertene er skeptiske til hjemmelaget hudpleie
Foto: Instagram/@laurenelizadunn

Ekspertene er skeptiske til hjemmelaget hudpleie

– Det er en grunn til at de som lager hudpleieprodukter må gå årevis på skole.

Med fortsatt stengte butikker i hovedstaden og et behov for å gjøre noe kreativt på kjøkkenet, har hjemmelaget hudpleie fått en oppsving under koronapandemien. Flere brukere på sosiale medier, ikke minst kjendiser og influencere, tipser også om hvordan å lage hjemmelagde ansiktsmasker. Nylig tok TikTok-trenden med leppeforstørrende kanelolje helt av.

Men er egentlig honning i fjeset, sitron i håret og havsalt på huden så innmari lurt? Tabbene er mange, for ikke å snakke om allergiske reaksjoner.

Kylie Jenner fikk tyn da hun i 2019 lanserte sin omdiskuterte valnøttskrubb. Nylig gjorde toppinfluencer Sophie Elise Isachsen det samme her hjemme.

– Jeg synes hjemmelaget hudpleie med base i vanlige matvarer vi har i skuffer og skap ikke er nødvendig og ser på det som matsvinn, sier Helene Skoje til Melk & Honning.

Hun er kosmetisk dermatologisk sykepleier og er kjent som Hudsykepleieren på Instagram. Til Melk & Honning forteller hun at hudpleieprodukter formuleres i laboratorier for å blant annet spalte molekylene i mindre biter, slik at noe kan penetrere ned gjennom huden.

– En olivenolje i sin naturlige form vil aldri kunne penetrere huden eller absorberes – molekylene er altfor store. Det blir som å forsøke å dytte en sykkel gjennom et nøkkelhull. Umulig.

Helene Skole
Helene Skoje. Foto: Pia Camilla Osland

– Spaltes det og får en lavere molekylærvekt, så er olivenolje, også kalt squalane når molekylet er stabilisert i hudpleie, en vanlig og god ingrediens.

Skoje forklarer at huden har en pH på mellom 4,7 og 5,7. Derfor kan eksempelvis matvarer med en surere pH-verdi enn huden skape irritasjon og noen ganger skade. Kommer eksempelvis sitronjuice med en pH på rundt 2, som man har hatt på huden i kontakt med UV-stråler fra solen, kan man ende opp med store brannskader i huden på grunn av en kjemisk reaksjon som oppstår.

– Naturlige ingredienser skal vi også huske på er noe av det mest potente vi har, minner hun om.

De fleste medikamenter er utvunnet fra planter, sopp, bakterier og lignende, forteller hun.

– Det er klart det kan oppstå reaksjoner om man putter matvarer som ikke er ment for hud, på hud. Ikke alle har en hel hudbarriere, og enkelte vil kunne få lokale reaksjoner i huden i form av hevelse eller utslett og eksem.

Selv stoler hun på kosmetisk kjemi.

– Eggehvitemasker er også en greie folk smører på huden for så å dra av igjen. Da vil man kunne røske ut hårstrå og skape en irritasjon i huden som er mye større enn det eksempelvis en kornskrubb gjør.

– Styr unna hjemmelagde sukkerskrubber til ansiktet. Sukkerkorn har skarpe kanter som vil lage mikrorifter i huden din, som gjør huden mer mottakelig for uønsket bakterievekst, patogener. Har man i tillegg blandet i essensielle oljer og syrer, så kan huden få en reaksjon på dette.

Cathrine Stabel i Helt Krem mener at hjemmelaget hudpleie ikke funker.

– Man må gjerne legge noen agurker på øynene og smøre naturell yoghurt i fjeset om det gjør at man føler seg bra, men noen stor effekt for huden har det ikke.

– Det er en grunn til at de som lager hudpleieprodukter må gå årevis på skolen, deretter tilegne seg masse erfaring innenfor formulering. Jeg synes vi skal respektere deres kunnskap og ekspertise. Men jeg forstår at hudpleie kan oppleves dyrt og man ønsker billige alternativer.

Cathrine Stabel i Helt Krem om hjemmelaget hudpleie
Cathrine Stabel. Foto: privat

Hun mener alle bør ha muligheten til å ha tilgang til hudpleie om de ønsker det, spesielt solkrem. Det finnes veldig billige og bra produkter, mener hun, og nevner merker som CeraVe, La Roche-Posay og Avéne, som er lett tilgjengelig og pleier huden med gode ingredienser.

– Finnes det noen ingredienser som skal være ekstra bra for huden?

– Det er flere ingredienser som tradisjonelt sett brukes i mat, som i teorien kan smøres i fjeset. Mange gode ingredienser i hudpleie er hentet fra naturen, som havre, honning og aloe vera. Men brukt i hudpleie har disse ingrediensene vært igjennom et laboratorium.

– Naturen er fantastisk og har vanvittig kompleks kjemi. Derfor spiller også renhet av ingrediensene inn. At man bruker de stoffene man vet har effekt på huden, og ikke det som kan skape irritasjon og/eller allergi.

Av ingredienser og tabber man bør styre unna, nevner hun sitron, eddik og alt som er surt eller har lav pH-verdi.

– Hudbarrieren beskytter oss mot eksterne faktorer og man får ofte problemer med huden om man forstyrrer den. Sitron og lime kan faktisk gi alvorlige forbrenninger i møte med sola, så om du mikser drinker i sola, vask alle kroppsdeler som har vært i kontakt med sitrus så fort du er ferdig.

Også hun sier at hjemmelaget hudpleie ikke trenger dypt nok ned i huden.

– Selv kjemikere som jobber med å formulere produkter sliter ofte med å få ingrediensene til å penetrere ned i de hudlagene de har effekt. Hudbarrieren er jo skapt for å holde ting ute, for å beskytte oss. Jeg har ikke troen på at noe produkt i kjøkkenet og kjøleskapet kan gi bedre og sikrere resultat for huden, enn et godt formulert produkt kjøpt fra en autorisert forhandler.

Forfatter av bok om hjemmelaget hudpleie: – Ulike frukter og grønnsaker kan være risky

Trendene for 2021
Maja Hattvang. Foto: privat

– Jeg ser på hjemmelagt hudpleie som en hobby på lik linje med, tja, strikking? Man kan jo kjøpe en fin genser i butikken, men det er liksom litt gøyere å strikke den selv. Antar jeg. Jeg hater strikking. Men miksing av oljer synes jeg er gøy, sier Maja Hattvang til Melk & Honning.

Hun ga ut boken Naturlig Nok om hjemmelaget hudpleie i 2017, og startet opp skjønnhetsmagasinet The Cabinet, nå Kabinettet, i fjor.

Hennes favorittingredienser i hjemmelaget hudpleie er de som alle er enige om er bra, sier hun: Kaldpressede planteoljer, aloe vera og honning.

– Ulike frukter og grønnsaker kan være risky på grunn av allergiske reaksjoner, og sitronsaft skal man alltid styre unna, selv om det stadig dukker opp i DIY-sammenheng.

– De færreste produkter, hjemmelagde eller ei, trenger gjennom det ytterste hudlaget. Å holde hudbarrieren frisk med fukt og fett lar seg derimot gjøre likevel, og da er en hjemmelaget krem god som noen. Om den er godt formulert selvsagt.

Les også: Ice-rolling tar av i skjønnhetsverdenen, men er det egentlig bra for huden?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer