Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Pia Seeberg og Kaveh Rashidi. Foto: Instagram @piaseeberg, Anti Brandpeople og Getty Images

TikTok-trend med «dry scooping» tar av: – Absolutt ingen sannhet i dette, mener kjendislege

– Å forvente at pulveret skal få en annen effekt bare fordi det inntas tørt høres veldig rart ut, sier treningsprofil Pia Seeberg.

Det siste året har TikTok blitt det desidert viktigste sosiale mediet for skaping av nye virale trender. Mens noe har vært helt uskyldig moro, har andre trender rett og slett gått på helsa løs.

De farligste trendene har stort handlet om måter å modifisere sitt eget utseende. Man har sett folk slipe ned tennene sine med neglefil for å få et perfekt smil, innta ulovlige slankepiller som i verste fall kan gjøre at du havner i koma og påføre kanelolje på leppene i håp om en en forstørret effekt. Det til tross for at det kan føre til en kraftig allergisk reaksjon.

Nå har en ny trend i samme gate fått bein å gå på der inne.

Såkalt «Dry scooping» med Pre-workoutpulver har nemlig blitt populært.

Dette går ut på at man tar en type pulver med en del koffein, aminosyrer og ulike vitaminer rett i munnen før trening, fremfor å blande det ut med vann. Det har nemlig gått rykter blant mange både på TikTok og Reddit om at dette skal maksimere effekten.

Men nå advares det om at denne metoden kan være ekstremt helsefarlig.

Influenceren Britanny Portillo gikk nylig ut på TikTok for å advare andre mot å teste dry scooping.

Ifølge Dazed som har omtalt det hele, fikk 20-åringen hjerteanfall og endte opp på sykehuset etter å ha tatt en stor porsjon tørt pulver rett i munnen før en treningsøkt.

– Bare fordi du ser fitness-infuencere gjør det samme, betyr ikke det at det er trygt, uttaler hun til Buzzfeed, som også skriver om hendelsen.

Foto: TIKTOK/@BRIVTNY via Dazed

Treningsprofil Pia Seeberg: – Høres veldig, veldig rart ut

Pia Seeberg er fysisk og mental trener, foredragsholder, forfatter og programleder i podcasten Treningspodden. Via Instagram-profilen @piaseeberg er målet å inspirere til et positivt og sunt forhold til kropp og trening.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Til Melk & Honning forteller hun at hun bruker ikke noe form for pre-workout-pulver.

– Føler selv jeg kommer langt med en kopp kaffe på morgenkvisten. 

Seeberg kjenner til det at enkelte tar Pre-workout-pulver tørt á la dry scooping.

– Men da grunnet latskap, at man bare får i seg pulveret på enklest mulig måte. Men at dette skal være en trend fordi man skal oppnå noe spesifikt er nytt for meg, og høres veldig, veldig rart ut. Næringsinnholdet i det du inntar vil jo være det samme enten du blander det ut med vann eller ikke.

«Dry scooping»-trend med tørt proteinpulver tar av på TikTok: – Ingen potensielle fordeler, mener lege
Foto: Instagram @piaseeberg

– Å forvente at pulver skal få en annen effekt bare fordi det inntas tørt høres veldig rart ut. Ser sikkert artig ut på sosiale medier, da, som jeg mistenker er grunnen til at denne og liknende trender oppstår. 

Hun tror ikke man vil få en kjappere eller bedre effekt av pulveret dersom man gjør det på dry scooping-måten.

Til de som føler seg fristet til å teste ut dette vil treningsinfluenceren si:

– Det kan sikkert være morsomt på TikTok, men å forvente at det skal ha en funksjon utover dette? Neppe. 

– Jeg tenker det ikke har noe som helst for seg, forteller lege Kaveh Rashidi til Melk & Honning.

I tillegg til å være lege er han også forfatter og foredragsholder. Rashidi er også aktuell med podcasten God Bedring.

– I utgangspunktet er det veldig få som trener som trenger tilskudd i pulverform, eller som får en målbar tilleggsgevinst av det.

– Å innta det tørt vil på ingen måte øke opptaksgrad eller tempo.

Når det kommer til hvilke negative konsekvenser dette kan ha, handler det først og fremst om hvilke stoffer og hvor mye av dem du får i deg.

Les også
Avsløring: Luksusmerke produserer vesker for 600 kroner

– Hvorvidt det inntas tørt eller vått har minimal betydning. I Norge er slike tilskudd under en viss kontroll, så er du frisk fra før kan du trygt ta angitte doseringer på pakken enten vått eller tørt.

– Situasjonen i andre deler av verden er annerledes da denne typen tilskudd kan være mindre regulert og kan inneholde «hva som helst». 

«Dry scooping»-trend med tørt proteinpulver tar av på TikTok: – Ingen potensielle fordeler, mener lege
Kaveh Rashidi. Foto: ANTI

Som tidligere nevnt, mener TikTokere likevel at man vil få en kjappere og bedre effekt av et pulveret dersom man tar det tørt.

– Det er absolutt ingen sannhet i dette, mener Rashidi.

– Effekten av ethvert stoff handler om hvor raskt, og i hvor stor grad, det kommer over i blodbanen. Og deretter om hvor raskt det brytes ned.

– Det er ingen logikk bak at et pulver kommer over i blodet på en raskere eller mer fullstendig måte hvis det ikke er blandet ut i vann. 

Han mener det ikke er noen potensielle fordeler ved å dry scoope.

– Så hvis man skal avveie fordeler og ulemper mot hverandre, så blir det å ta en bitteliten risiko for å få absolutt ingen fordel.

– Og det er ikke et valg jeg selv ville ha tatt, i alle fall, avslutter legen.

Red. anm: I en tidligere versjon av artikkelen sto det at det var snakk om proteinpulver. Dette ble rettet til Pre-workout-pulver, som er det korrekte. Hovedbildet viste også i utgangspunktet et konkret type proteinpulver. Nå er dette endret til et annet, mer generelt bilde.

Les også: Ny fatshaming-trend tar av på TikTok: – Spiller på usikkerheten til barn og unge

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Siste saker

Mest lest nå
Les mer