Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Ny fatshaming-trend tar av på TikTok: – Spiller på usikkerheten til barn og unge

Unge bruker filtre som gir bollekinn.

Nylig kunne Melk melde at unge brukere på TikTok deler filmsnutter der de ved hjelp av kostymer og filtre spiller jøder i konsentrasjonleire. Dette fikk kritikk fra en rekke hold, blant annet fra Antirasistisk senter, som kalte det «traumeporno».

Nå har en ny trend fått fotfeste på den populære videodelingsappen; Et filter der man får bollekinn går viralt.

Mengder av influencere har kastet seg på trenden med å poste filmsnutter der de virker frustrert over bollekinnene, for så å bli veldig glade når de får sitt vanlige fjes tilbake igjen.

Det er dette som har fått folk til å reagere. Dazed kaller det både for fatphobic og bodyshaming. Andre igjen mener det er krenkende mot de som faktisk har en plus-size-figur.

@_kirstyelizabethmoore_

♬ 오리지널 사운드 – 해솔

ROS: – Triggende for mange

Line Orvedal, faglig leder i den landsdekkende interesseorganisasjonen Støtt kampen mot spiseforstyrrelser (ROS) sier til Melk & Honning at hun synes det er vanskelig å svare på hvorvidt akkurat dette filteret kan påvirke unge negativt.

– Dette fordi det finnes en rekke andre lignende filtre som har eksistert lenge før dette spesifikke ansiktsfilteret dukket opp på TikTok, sier hun.

Line Orvedal i ROS

– Problemet, slik som ROS ser det, er at det finnes en rekke apper, filtre og ikke minst bildedeling på sosiale plattformer generelt, som har som budskap at kropp og utseende er viktig, og som er med på å forsterke de unges opptatthet av det samme.

Ifølge Orvedal mener ROS at det ikke er sosiale medier alene som bidrar til spiseforstyrrelser.

Les også
Er vifter sommerens heteste tilbehør?

– Men som del av en kultur der fordommer og diskriminering av overvektige eksisterer og kroppspresset er stort kan sosiale medier være triggende for mange. 

Ikke overrasket

Nastaran Marie Kowkabi er influencer og samfunnsdebattant. Hun forteller til Melk & Honning at hun personlig har slettet TikTok.

– Det er nok av plattformer som spiller på barn og unges usikkerheter.

Hun er verken er overrasket over filteret, eller at det er blitt trendy.

– Det er slik i dagens samfunn at vi følger normer, og gjerne i våre forbilder og venners fotspor uten å tenke noe særlig over hvordan dette kan oppfattes.

Kowkabi tror at de fleste som har lagt ut disse videoene ikke har tenkt over at det kan være sårende.

– Jeg tror at de rett og slett ser på det som uskyldig moro. For bollekinn kan jo være søtt – og det kan være gøy å se hvordan du hadde sett ut med blondt hår, mørkt hår, grønne øyne, brune øyne – eller bollekinn. Men dette spiller på andres særtrekk. 

Nastaran Marie Kowkabi. Foto: Instagram @nastarankowkabi

– Skamlegger ekstra kilo

Hun sammenlikner det med å bruke uttrykket «koronakropp».

– Det folk kaller koronakroppen, er den kroppen jeg har hele året. Disse kinnene og denne ansiktsformen er det mennesker som har hele året – uten filter. Når andre bruker det som et filter og gjør narr av det, er det klart det kan påvirke.

– En slik trend vil kunne være med på å skamlegge en mer kvadratisk ansiktsform, bollekinn eller ekstra kilo.

Kowkabi mener det er et tullete filter som ikke bør tas altfor seriøst.

Les også
Sleepers samarbeider med Ida Broen

– Men samtidig spiller filteret på ansiktsformen og usikkerheten til barn og unge. Det er lett å føle seg truffet og nedverdiget.

– Barn er sårbare, og med sosiale medier er mobbing blitt utrolig enkelt. En slik trend og økende usikker hos barn og unge vil kunne bidra til at flere får spiseforstyrrelser, dårligere psykisk helse og at flere faller eller i hvert fall føler seg utenfor.

– Og det bør vi forsøke å unngå, og forhindre, i aller høyeste grad. 

Les også: Hvordan er det egentlig å være multikulturell influencer i Norge i 2020?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer