Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Flere i karatene etter koronasmitte på Costume Awards 2020

Costume Awards: Bekrefter koronasmitte

– Vi er lei oss.

Onsdag og torsdag kveld gikk årets Costume Awards av stabelen på Det Gamle Biblioteket på St. Hanshaugen i Oslo. Prisutdelingen er ifølge magasinet selv «årets viktigste feiring av mote- og skjønnhetsbransjen» med priser som Årets norske designer, Åres stilikon og Årets beste klesmerke.

Saken er oppdatert lørdag kveld:

Én deltager på Costume Awards 2020 har testet positivt for korona.

Det bekrefter arrangøren i en pressemelding lørdag kveld. Den smittede personen var bare tilstede på arrangementet onsdag kveld.

Melk & Honning har sett SMS-en som er sendt ut til deltagerne. I den oppfordres deltagere som eventuelt får symptomer på korona til å holde seg hjemme og ha en lav terskel for å melde seg til testing.

Denne SMS-en fikk deltagerne som var tilstede under Costume Awards torsdag kveld.

Da Melk & Honning kontakter arrangøren Nova Vista for en bekreftelse får vi tilsendt følgende pressemelding:

Avslutningsvis i pressemeldingen vises det til Oslo kommunes nettsider for spørsmål om hvordan man skal forholde seg ved symptomer på korona samt testing.

I mai ble prisutdelingen utsatt på grunn av korona, etter å allerede ha blitt utsatt én gang. Så sent som i midten av september kom imidlertid nyheten at Costume Awards likevel skulle gjennomføres, men delt opp over to kvelder, mote og skjønnhet, med kun 200 gjester hver kveld på grunn av smittevernregler.

– Vi er i tett dialog med helsemyndighetene og kommer til å følge alle retningslinjer som foreligger for et slikt arrangement. Det betyr for eksempel at det vil være ekstra personale som vil sikre at smittevernet opprettholdes under hele kvelden, sa Costume-sjef Kine B. Hartz til Melk & Honning da.

Men mange er skeptiske til gjennomføringen av arrangementet, og på sosiale medier slepes Costume for prisutdelingen som refereres til som «Covid Awards» og «Korona Awards».

Les også: Nå har motebiblioteket til Elise By Olsen åpnet digitalt

Arrangøren: – Vi trosset ikke smittevernreglene

Oslo kommune har innført strenge midlertidige tiltak for å hindre spredning av koronaviruset som blant annet begrenser muligheten til å avholde arrangementer. På kommunenes nettsider står det:

«Ifølge Oslo kommune er det inntil videre ikke tillatt å gjennomføre arrangementer på offentlig sted med flere enn 200 personer til stede samtidig. For innendørs arrangementer forutsettes det fast seteplassering. Der det ikke lar seg gjøre skal det ikke være flere enn 50 personer til stede samtidig. Med fast seteplassering menes at den enkelte person blir anvist en sitteplass som skal benyttes under hele arrangementet. Det er ikke et krav om at setet er tildelt på forhånd gjennom reservering, nummererte plasser el.l., og plasstildeling på stedet er derfor tilstrekkelig».

«I Oslo kommune vil det inntil videre ikke bli innført unntak fra regelen om 1 meters avstand for personer som sitter på fastmonterte seter under arrangementet», heter det videre.

Les også
Er vifter sommerens heteste tilbehør?

Hele Oslo er for tiden korona-rødt, og korona-tiltakene i hovedstaden gjelder på ubestemt tid.

VGs Min Mote skrev fredag at Costume ifølge bydelsoverlegen har brutt smittevernreglene. Det tilbakeviser Costume og arrangørene. De mener det hele var både trygt og forsvarlig gjennomført.

Det skal ha vært 170 mennesker samlet under prisutdelingen onsdag kveld og 150 torsdag, opplyser Costume-redaktør Kine B. Hartz til Melk & Honning.

Bydelsoverlegen mener ifølge Min Mote at det er to brudd på smittevernreglene ved arrangementet: For mange deltagere og for liten avstand mellom de.

Motenettsiden hevder det ifølge bydelsoverlegen er krav om fastmonterte stoler på arrangementer over 50 personer. Dette stemmer ikke.

Artikkelen er fredag kveld oppdatert med en rettelse samt et sitat fra kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz ved byrådslederens kontor om at man kan være 200 dersom man har fast seteplassering og 1 meter avstand. Det var løse stoler under arrangementet, men Costume-sjef Kine B. Hartz understreker at det var faste sitteplasser og at det ikke var lov til å mingle.

Melk & Honning var ikke tilstede under prisutdelingen, men vi har forhørt oss med flere av gjestene som var der og også de som fulgte live streamingen av arrangementet:

– Ikke på Costumes kappe

– Fra hva jeg husker hadde de temperaturmåler, antibac i hele lokalet, alle service-folkene hadde munnbind, sitteplassene var med god nok avstand fra hverandre og det var vakter der som passet på at folk ikke minglet og gikk fra bord til bord. Folk ble også oppfordret til å ha på munnbind, sier modell Ceval Omar til Melk.

Skribent og ELLE-spaltist Madeleine Holth var ikke tilstede på eventet, men fulgte med på live-streamingen.

– Jeg var ikke nominert til noe, og hadde egentlig ingen grunn til å være der annet enn for en fest og det frister ikke så mye i disse dager. Jeg så på livestreamen av eventet, og der ble lagt stor vekt på smitteverntiltak fra konferansierene og utenfor eventet. Men man kan selvsagt ikke kontrollere folk, og om folk selv bryter avstandsreglene og lignende. Dette bør være på den enkeltes kappe, ikke Costumes.

– Lurer litt på hvorfor jeg valgte å ta risikoen

Stylist Sunniva Hartgen viser til svaret hun har gitt til Min Mote der hun sier at arrangørene var flinke til å både oppfordre til og ta ansvar for smittevern, men forteller at det var gjestene som tok minst hensyn.

Les også
M&H toppliste: 11 favoritter fra sommersalget

– Jeg kjenner selv at det var deilig å endelig delta på et arrangement og jeg valgte å stole på at arrangøren fulgte smittevernreglene. Samtidig i etterpåklokskapens ånd lurer jeg litt på hvorfor jeg valgte å ta risikoen. Jeg har undret meg over hvorfor de ikke gjennomførte eventet på en annen kreativ måte for eksempel over nettet, sier hun til Melk.

Fredik Austad, brand manager i Patriksson Group sier til Melk & Honning at han bare kan svare for seg selv:

– Jeg kom klokken 20, og gikk raskt etter prisutdelingen. Holdt avstand og informerte venner og bekjente i salen om at vi dessverre ikke kunne klemme. Utenom dette har jeg ingenting å kommentere.

Kaller kritikken for latterlig

Eier av modellbyrået Idol Looks, Amar Faiz sier til Melk & Honning at han synes kritikken er latterlig.

– Det var et fantastisk arrangement og jeg synes det er latterlig at de får kritikk for brudd på smittevernreglene. Vi ble passet på og fikk streng beskjed av vaktene om å holde oss til plassene våre. Det ble også passet på at vi holdt god avstand. Hver eneste ble tatt temperatur på før vi kom inn, og alle måtte bruke antibac som var tilgjengelig overalt. Folk selv passet også på.

– Hvis verden og folk er så bekymret for dette med smittevern, synes jeg ingen skal ta offentlig transport. Det er 1000 ganger mer fare for å bli smittet på en buss eller et tog enn det var på Costume Awards. Jeg synes det er unødvendig kritikk. Jeg hadde ingen tvil om min deltakelse. Det var et fantastisk event og bra gjennomført.

Dette svarer arrangørene:

Eventbyrået Nova Vista stod for gjennomføringen av arrangementet.

Daglig leder og CEO for Nova Vista, Stig Ove Guldbrandsen, skriver følgende i en e-post til Melk:

« Vi trosset ikke smittevernreglene. Costume og Nova Vista har gjort grundige vurderinger av hvordan smittevernkravene skulle overholdes ved de to gjennomføringsdagene av Costume Awards 2020. Vi har fulgt tett oppdateringen av smittevernråd fra myndighetene og sørget for at de ble hensyntatt i planleggingen og gjennomføringene. Bydelsoverlegen på St. Hanshaugen og Næringsetaten i Oslo kommune har kommet med råd og veiledning i forhold til tolkning av smittevernskravene.

Under de to arrangementene fulgte vi følgende regler: Faste plasser, 1 meters vakter – crew, 4 vektere (dobbelt av krav), PA (lyd) av reglene, ikke reise seg eller bytte seter, 1 meter, kun toalettbesøk – gjennom hele arrangementet begge dager, stolplassering markert på dukene, registrering av alle deltakere, temperaturmåling på alle deltakere, antibac på alle ved ankomst – før hovedsal, bestilling og servering til stolene – ingen alkohol stående, servitører brukte munnbind, køorganisering ved innslipp, ikke over 200 personer, arrangementene sluttet kl. 23 – de siste gjestene var ute av lokalene 23.30.

Utfordringene rundt blant annet pressevegg, toalettbesøk og røyking utendørs hadde vi tenkt på på forhånd. Vi hadde derfor kontinuerlig vakter disse stedene. De passet på at én-meters-regelen ble fulgt»

Dette er spørsmålene vi stilte:

Les også
Alessandro Michele får ny kollega på toppen i Gucci

Hva er grunnen til at dere valgte å gjennomføre prisutdelingen nå?

Hvilke smitteverntiltak ble iverksatt for å sikre en trygg prisutdeling både før, under og etter?

Hva tenker dere selv om gjennomføringen av arrangementet? Var det i tråd med gjeldende smittevernsreger? Var det forsvarlig?

Hvordan la dere det opp med hensyn til at folk skulle mingle, stå på pressevegg, gå på do, gå ut for å røyke etc?

Hva tenker dere om kritikken som er kommet? 

Bydelsoverlegen sier til MinMot at dette er brudd på smittevernsreglene – hva tenker dere om det? 

Bilder viser at folk sitter tettere enn én meter – hva tenker dere om det?

Costume-redaktøren: – Vi er fornøyde med gjennomføringen

Costume-redaktør Kine B. Hartz skriver følgende i en e-post til Melk & Honning:

«Costume Awards 2020 var et arrangement hvor det var tilrettelagt for godt smittevern, slik det praktiseres ute i det offentlige rom i dag. Vi er fornøyde med gjennomføringen og har fått svært positive tilbakemeldinger fra gjester og partnere på at de følte seg trygge og ivaretatt hele kvelden».

Jeg har ingen ytterligere kommentarer utover det dere har fått fra eventselskapet, som lister opp alle tiltak og viser til hvordan vi rådførte oss med helsemyndigheter i forkant og underveis».

Kine B. Hartz. Foto: privat

Les også: Advarer mot diett-trend blant influencere

Siste saker

Mest lest nå
Les mer