Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Foto: Instagram @claraandherself

Bilder av oppblåste mager trender på Instagram, men er det lurt for folk å se?

– Vi er hjernevasket til å tro at flate mager er normalen, sier Ingeborg Senneset til Melk.

Nylig postet den danske moteinfluenceren Emili Sindlev et bilde av seg selv på Instagram med en oppblåst mage. Hun skriver blant annet at hun har levd med dette problemet hele livet og at det har påvirket henne veldig.

Under innlegget, som per nå har 1500 kommentarer, åpner flere både kjente og ukjente personer opp om liknende problem.

Josefine HJ, Matilda Djerf og Leonie Hanne er blant de store influencerne som har kommentert at de også sliter med oppblåsthet.

Det er første gang moteinfluencere av et slikt kaliber står frem med dette, men tendensen med posting av «oppblåste» selfies har pågått i flere år allerede. Artist Sam Smith delte for eksempel et bilde der hen viste frem en bulende mage etter en lang flytur, mens flere treningsinfluencere har avslørt at dette også skjer med dem.

På TikTok finnes det nå 165 millioner filmsnutter med hashtaggen bloating, som varierer fra før-og-etter-filmsnutter til konkrete tips til hva man bør gjøre.

Likevel er det som blir sett på som et forsøk på normalisering av oppblåste mager, ikke utelukkende positivt.

I en ny artikkel hos Dazed påpeker nemlig journalist Laura Pitcher at det både kan være triggende for de med spiseforstyrrelser eller personer som er curvy.

For, skriver hun, den absolutte majoriteten av de som legger ut slike filmsnutter eller bilder er klassisk tynne, mens magen på etter-bildet gjerne ser ut slik manges mage allerede ser ut naturlig. Denne typen oppførsel fronter også en usunn vane med body-checking, altså at man overvåker hver minste endring i kroppens utseende.

Les også: Når sluttet kroppspositivitetsbevegelsen å være inkluderende?

Generalsekretæren for ROS: – Kan gjøre langt mer skade enn nytte

Irene Kingswick er generalsekretær for ROS, Rådgivning om spiseforstyrrelser, sier til Melk & Honning at det er flere sider ved denne saken.

Les også
STILORAMA: Sara Flaaen Licius

– Det å rette fokus mot noe som disse «tynne modellene» kjenner ubehag med er trolig i utgangspunktet godt ment. De ønsker å normalisere «bloating» som faktisk er veldig normalt for de aller fleste mennesker.

– Det som er synd er at dette budskapet formidles fra såkalte tynne idealer som da kun når ut med budskapet sitt til likesinnede. Altså til mennesker som trolig allerede har for mye fokus på kropp og utseende og ikke på alt det andre vakre og gode i oss mennesker.

Bilder av oppblåste mager trender på Instagram, men er det bare positivt? Melk hører med Irene Kingswick
Irene Kingswick. Foto: ROS

Hun trekker frem et sitat fra Dazed-saken som spesielt viktig. Den plus-sized, LA-baserte influenceren Georgia Sky uttaler: «Jeg sier ikke at du ikke kan ha usikkerheter, for usikkerhetene dine kan være sanne, de. Men du er ikke på reise mot å akseptere kroppen din, for kroppen din er allerede akseptert av samfunnet; du er på en reise mot self-love».

– Det er et viktig budskap. Ønsker disse influenserne å virkelig flytte fokus fra kropp og utseende til verdien av det å være et godt og sunt menneske, kunne de fremmet det på helt annen måter.

– Det å vise seg selv frem halvnaken med en tynn kropp, endrer nok ikke holdningen om kropp hos noen. Tvert imot kan det gjøre langt mer skade enn nytte for mange mennesker som bare atter en gang blir minnet på at de ikke har den perfekte kropp som samfunnet applauderer!

Les også: Forbrukertilsynet med ny tilsynsaksjon på kroppspress

Ingeborg Senneset: – I verste fall gir det folk skadelige ideer

Aftenposten-journalist og samfunnsdebattant Ingeborg Senneset mener denne typen innhold kommer med jevne mellomrom.

– Før i blogger, nå i sosiale medier, og det har vært en del av pressen og annonsører i mange år. Bare tenk hvor mange ganger du har sett overskrifter eller reklame som «Slik ble hun kvitt den oppblåste magen», forteller hun til Melk & Honning.

Når det kommer til hvorfor influencere velger å legge ut bilder av dette slaget, lar hun tvilen komme den tiltalte til gode.

Les også
Er vifter sommerens heteste tilbehør?

– Noen vil nok generere oppmerksomhet, og det å vise frem strekkmerker eller kviser er jo blitt populært. Det betyr ikke at det er den eneste hensikten. Jeg har lyst til å tro at mange har gode hensikter om å avskaffe skam og skape mer rom for mindre perfekte kropper. 

Senneset mener det helt avhenger av de respektive posten om det er noe problematisk med dette eller ei.

– Det er ikke noe galt i å minne om at mager ser ulike ut til ulike tidspunkter og i ulike vinkler. Problemet er når det fremstilles som at det er unormalt eller sykt med en normal, buldrende, luftfull eller ikke-flat mage.

Bilder av oppblåste mager trender på Instagram, men er det bare positivt? Melk hører med Ingeborg Senneset
Ingeborg Senneset. Foto: Kristoffer Myhre

– Mager er og skal være et lite maskineri. Er det stille på innsiden eller konstant flatt på utsiden, da er det faktisk fare for at noe er feil. Det er svært problematisk hvis oppblåst mage settes i sammenheng med dietter, kosttilskudd eller udokumenterte behandlinger. Kontakt fastlegen dersom plagene er store. Ikke alle fastleger er gode på kosthold eller kvinneplager, be i så fall om henvisning til spesialist. 

I caption på Instagram-innlegget til den tidligere nevnte moteinfluenceren Emili Sindlev, ber hun om råd og tips til å få bukt med plagene.

– Det skulle jeg virkelig ønske hun ikke gjorde. Hun oppgir også alt som ikke har fungert. Det er i utgangspunktet fint, men utraderes jo helt av å be om enda flere tips.

– Slikt er oppskriften på å fasilitere spredning av ukritiske råd og udokumenterte behandlinger, piller eller kosthold. I beste fall blir det unyttig, i verste fall gir det folk skadelige ideer. 

Hun avslutter med å si at hun ikke synes det er spesielt rart om influencere tror deres helt normale mage er unormal.

Les også
Alessandro Michele får ny kollega på toppen i Gucci

– For vi er hjernevasket til å tro at flate mager er normalen.

Les også: Kate Winslet forteller om kroppskritikk etter Titanic

Lege Wasim Zahid: – En underliggende idealisering av den tynne kroppen

Wasim Zahid er lege, spesialist i indremedisin og kardiologi, samfunnsdebattant og foredragsholder. Han mener en del av disse påståtte ekstreme bildene av oppblåste mager, faktisk ikke er det.

– Nei, og den kan jo enkelt overdrives ved å suge magen litt inn på før-bildet og så presse den ut på etter-bildet, forteller han til Melk & Honning.

– Dessuten er det jo helt normalt at en tom mage ser mindre ut enn en full. Når du spiser, svelger du mat, drikke og luft, noe som naturligvis vil gjøre at magen ser litt oppblåst ut.

Ifølge Zahid kan intensjonen kanskje være god i seg selv, det at man viser at det er naturlig å bli oppblåst.

Wasim Zahid
Wasim Zahid. Foto: Privat

– Men igjen så blir det et unødvendig fokus på kropp. I tillegg er det fortsatt en underliggende idealisering av den tynne kroppen. At flat mage er bra og en utspilt mage er dårlig, selv om det er naturlig.

– Det er ikke sikkert at slike videoer og bilder har en spesielt positiv effekt på de som sliter med spiseforstyrrelser, overvekt eller et vanskelig kroppsbilde.

Han forklarer at magen naturligvis blir oppblåst når tarmene fylles, noe som er helt vanlig både hos kvinner og menn. Skjer det etter et måltid er det ikke noe som trenger å fikses, mener han.

– Men det finnes også medisinske tilstander, eksempelvis enkelte matintoleranser, som kan gi mer plager. Dersom man mistenker det så bør man høre med legen sin. 

Les også: Norsk modellagent roper varsku om kroppspress for mannlige modeller

Siste saker

Mest lest nå
Les mer