Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Bilde fra AW20-visningen til Ludovic de Saint Sernin i Paris

Norsk modellagent roper varsku om kroppspress for mannlige modeller

– Jeg vet at flere herremodeller lever på kun sigaretter og vann, og spiser kanskje bare én gang om dagen.

De siste par årene har det vært et stadig større fokus på mangfold i motebransjen når det kommer til både alder, hudfarge og kropp – i alle fall for kvinner.

Nå roper Amar Faiz, grunnlegger av i-D Studio og Idol Looks, varsku. Han mener utviklingen har stagnert fullstendig på herrefronten der idealet blir slankere og slankere sesong for sesong.

– På catwalken er det extra extra small som gjelder

– På 80- og 90-tallet og frem til omtrent 2005 var Milano og New York for de matcho, «hunky» gutta, og London og Paris for de slanke og edgy, sier Faiz.

– Men nå har den sistnevnte looken tatt over alle shows i alle byer, forteller han til Melk & Honning.

Den norske modellagenten viser til at stadig flere kommersielle merker bruker støtte herremodeller i sine kampanjer.

– Spesielt high-end kommersielle jobber for undertøysmerker og dressmerker, duftkampanjer og for kjeder slik som H&M og Marks & Spencer.

– Men på catwalken er det extra extra small som gjelder.

Det får svært negative konsekvenser, mener han.

– Jeg vet at flere herremodeller lever på kun sigaretter og vann og spiser kanskje bare én gang om dagen. Det er en livsstil som etterhvert blir ekstremt usunn.

– Gutta blir jo også hele tiden fortalt at de må gå ned i vekt, gå på diett, løpe, trene og så videre, forteller han.

Faiz mener at kroppspresset for menn har gått for langt.

– Det er jo gjerne slik at menn ikke vil være et offer, så de snakker ikke om det. Men det er vår plikt som agenter å passe på modellene. Og det er på høy tid at vi diskuterer dette. Jeg vil se sunne modeller med utstråling på catwalken igjen. Men motebransjen er i stor grad styrt av homofile menn med skrudd syn på kropp, både når det gjelder damer og herrer.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

– Damene har kranglet seg frem til endringer, mens menn fortsatt er beskjedne.

F.v: Celine AW20 (Bilde: Peter White/Getty Images) – Bottega Veneta AW20 (Bilde: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images) – Celine AW20 (Peter White/Getty Images)

– Nåløyet er mye smalere enn noensinne

Alexander Norheim ved Team Models mener slanke herremodeller har vært en del av bransjen lenge.

alexander norheim
Alexander Norheim. Foto: Melodie Jeng

– Den største forskjellen er at det tidligere var ett marked for slanke fashion-typer og ett for de mer «matcho» trente. Det vi ser er at kunder som før bare ville ha sistnevnte, nå gjerne også vil ha fashion-typen.

– Det betyr at det er blitt mye hardere konkurranse for den klassiske 90-talls typen herremodell.

– Samtidig vil jeg si at konkurransen for tiden generelt er knallhard – uansett kroppstype. Nåløyet er mye smalere enn det noen gang har vært.

Norheim synes imidlertid ikke at det er blitt et særlig mye større fokus på formfulle kvinner i motebransjen.

– Det er et større engasjement når det kommer til ulike kroppstyper, men man kan strengt tatt ikke si at det er veldig mye av det på catwalken. Det er kanskje en eller to på noen shows, og det er jo en viss fremgang, men ikke noe betydelig.

Modellagenten mener det meste er opp til merker, stylister og casting directors, ettersom byråene gjerne har mange forskjellige modeller klare til å jobbe.

– Dersom man inkluderer print, finnes det også en god del mer mangfold i herreindustrien enn i dameindustrien, mener Norheim.

Krav om legeattest

Han har ikke merket seg at mannlige modeller tyr til ekstreme dietter eller trening.

– De fleste guttene som er en del av bransjen er ikke typer som bryr seg særlig mye om bransjen. Majoriteten har en slik kroppsbygning allerede, og blir modell ved tilfeldigheter.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

– Også har vi jo krav om legeattest både for damer og menn. Man skal være frisk før man får jobbe som modell, avslutter han.

– Generasjonsskiftene i bransjen som utgjør endringene

Ifølge Norheim henger bruken av modeller sammen med økonomien. Er den god kan man ta seg råd til litt mer edgy fashion-typer, mens man gjerne går for de mer kommersielle og klassiske dersom det kniper.

– Det tipper jeg også gjelder for herrebransjen, sier han.

Eivor Øvrebø, grunnlegger av Team Models, har med sine 55 år i gamet sett nettopp dette.

– Det har i alle år svingt opp og ned med tanke på hva bransjen bruker av modeller, forteller hun til Melk & Honning.

Eivor Øvrebø i Team Models
Eivor Øvrebø. Foto: Christian Bakstad

– Vi kan gå helt tilbake til Doris Day og unge Marilyn Monroe-typer, videre oppover til 60-årene med Jean «Reka» Shrimpton og Twiggy. Deretter kom flowerpower og modeller som så ganske slitne ut, både når det gjaldt stil og makeup, så kom Anette Stai, René Simonsen og Vendela. Det var jo en skandinavisk look, sunnheten sjøl, for så å gå over til en trend med brasilianske babes, og frem til i dag.

Hun innrømmer at endringene nok ikke har vært like store for menn.

– Marlboro-looken gikk sin gang for gutta fra 50-årene og de klassiske kjekkasene levde sine glade dager helt opp til for cirka ti år siden. Og det er jo ikke bare modellene som endrer det bildet. Det er et totalt nytt skifte når det gjelder designere, fotografer, stylister og castere til showene.

– Det er generasjonsskiftene i bransjen som utgjør endringene.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Kan være en risikofaktor for utvikling av spiseforstyrrelser

– Det snevre og urealistiske kroppsidealet som eksisterer i samfunnet i dag, der mannlige modeller eller forbilder skal se ut på en bestemt måte, bidrar trolig til at faren for å utvikle et problematisk forhold til egen kropp, mat og trening er så absolutt tilstede, mener Line Orvedal, rådgiver og faglig leder i organisasjonen ROS – Rådgivning for spiseforstyrrelser.

– I verste fall kan det bidra til utvikling av spiseforstyrrelser.

Line Orvedal

– Det at mannlige modeller blir stadig tynnere vil trolig være med å bidra til et opprettholdelse av et urealistisk kroppsideal som for mange vil være helt uoppnåelig.

Mørketallene når det gjelder spiseforstyrrelser hos menn er store, forteller hun. Per i dag finnes det ingen nyere forskning som på god måte kartlegger dette.

– Og ettersom dette problemet hos menn er såpass underkommunisert og ikke blir problematisert i samme grad som hos kvinner, kan det også tenkes at det av den grunn ikke settes nok fokus på faren ved en stereotypisk rollemodell som fotomodeller faktisk også er.

Hun tror noe av det som vil gi et større mangfold blant mannlige modeller, er at spise- og treningsproblematikk må settes på dagsorden blant gutter og menn.

– Samtidig er det behov for mer kunnskap både om omfanget, men også om hvordan fange opp denne problematikken hos gutter og menn.                 

Les også: Dette er de hotteste norske herremodellene akkurat nå

Siste saker

Mest lest nå
Les mer