Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
karl lagerfeld

– Vil bli husket som en av motebransjens aller mektigste toppdesignere

Norske motepersonligheter minnes Karl Lagerfeld.

Tirsdag kom nyheten om at moteskaper Karl Lagerfeld er død. Lagerfeld døde i Paris, 85 år gammel. Kort tid etter at nyheten ble kjent bekreftet Chanel dødsfallet i en uttalelse der de også annonserte Lagerfelds høyre hånd Virginie Viard som ny kreativ leder for motehuset. Viard har holdt rollen som sjef for Chanels kreative studio og vært den avdøde sjefdesignerens nærmeste samarbeidspartner gjennom mer enn 30 år

Les også: Slik minnes moteverden Karl Lagerfeld

Melk & Honning har spurt norske motepersonligheter om deres forhold til Karl Lagerfeld, og hva hans død betyr for en hel moteverden. 

Jobbet tett med Lagerfeld

Den norske toppmodellen Siri Tollerød har i løpet av sin karriere som modell flere ganger jobbet med Karl Lagerfeld.

Siri Tollerød under visningen av Chanel AW11/12 i mars 2011. Foto: Getty Images

– Dette er helt forferdelig trist. Moteverdenen har mistet et stort geni. Jeg synes det er ufattelig at han er død, sier Tollerød.

– Han har betydd så enormt mye for hele moteindustrien. Han holdt i flere motehus samtidig, og lagde virkelig de vakreste kreasjonene. Jeg traff ham første gang i 2007, og har fått lov til å både åpne og lukke visningene hans.

Tollerød har bare gode ord å si om den nå avdøde designeren.

– Han var så snill mot meg. Jeg har jobbet tett med ham, og vi har vært på flere turer sammen. Han tok alltid vare på meg. Som designer var han så on point, og aldri redd for å si hva han mente. Han hadde utrolig mye kunnskap, og var både smart og veldig dyktig. Jeg tror han hadde skikkelig klisterhjerne, for han husket alltid alt og var veldig belest, minnes Tollerød.

– At han tegnet skissene selv gjorde alt enda bedre. Spesielt når man går couture-visningene og vet at kreasjonen er laget spesielt for meg. Han så deg på en helt spesiell måte og var opptatt av å få frem kvinnen såvel som klærne.

– Den aller største

Melk & Honning-redaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir sier moteverden med Lagerfelds død har mistet en av sin aller største.

Ida Elise Eide Einarsdóttir. Foto: Yvonne Wilhelmsen.

– Han var verdens kanskje mest ikoniske designer og moteskaper. Ofte referert til som kongen av mote kan vi med sikkerhet si at moteverden aldri helt blir den samme igjen.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Einarsdóttir understreker at dødsfallet nok ikke kom som en stor overraskelse ettersom ryktene om Lagerfelds skrantende helse allerede har versert en stund, og ble ytterligere forsterket da han for første gang noensinne gikk glipp av finalen under Chanel haute couture-visningen under couture-uken i Paris tidligere i vår.

– Men det er såklart et stort sjokk når det først skjer, og en uendelig trist nyhet. Han betydde mye for mange – det er det bare å scrolle gjennom Instagram for å se, sier Einarsdóttir med referanse til minneordene som de siste 24 timene har oversvømt sosiale medier.

– Karl Lagerfeld sammenliknet det å designe med det å puste. Det kan nok forklare hvorfor han stadig tok på seg nye prosjekter. I en årrekke sjonglerte han hele tre jobber som både kreativ leder for Chanel, Fendi og sitt selvtitulerte merke Karl Lagerfeld. For ikke å snakke om de helt spektakulære moteshowene han har gjort for førstnevnte med Grand Palais som sitt blanke lerret. Å kalle ham et kreativt geni er nærmest for en underdrivelse å regne. 

Einarsdóttir tror det nå blir store sko å fylle, spesielt hos Chanel.

– Lagerfeld etterlater seg en arv på lik linje med husets grunnlegger Gabrielle Chanel. Samtidig har har bygget sten på sten i et motehus som både har lang arv og tradisjoner og som nå også er rustet for fremtiden. Som han selv har sagt; Nå handler det om for Chanel og Virginie Viard å fortsette å omfavne nåtiden og å skape fremtiden.

– Karl Lagerfeld er for meg «la belle epoque»

Karl Lagerfeld var et geni, mener moteredaktør i Elle, Petra Middelthon.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

– Han var nok en av de mest ikoniske og talentfulle designerne i vår tid. Han viet sitt liv til mote og skjønnhet, og var en stor inspirasjon for oss alle.

– Jeg ble engang fortalt at da syerskene fra Chanels atelier gikk hjem om kvelden kom Karl i løpet av natten for å gå gjennom dagens arbeid og gjorde korrekturer på små lapper som de så fant neste morgen.

– En legende. Karl Lagerfeld er for meg «la belle epoque», avslutter Middelthon.

– Vil ikke bli husket for å fremme mangfold

– Karl Lagerfeld vil bli husket som en av motebransjens aller mektigste toppdesignere. Designeren som alltid var iført sorte solbriller, hvit hestehale, sykkelhansker og hvit snipp opp til kjeven, skal ha mye av æren for at Chanel har beholdt sin posisjon i motebransjen, sier Jorun Sofie Fallmo Aartun, journalist i Dagens Næringsliv og forfatter.

Jorun Aartun. Foto: Truls Qvale

Hun beskriver Lagerfeld selv som en superstjerne og et moteikon alltid omgitt av livvakter.

– Lagerfeld likte seg i rampelyset og ble ofte observert på rød løper med en smellvakker, høyaktuell skuespiller eller langbent modell ved sin side.

Aartun omtales Lagerfeld som svært produktiv.

– Han har både vært sjefdesigner for Chanel og Fendi, i tillegg til sitt eget merke under samme navn. Han drev et eget forlag, bemerket seg som  motefotograf og hadde flere kunstprosjekter på si.

Men det er ikke det eneste Lagerfeld vil bli husket for, mener Aartun.

– Den frittalende designeren vil bli husket for de mange svært kontroversielle og til dels sjikanerende uttalelsene han har liret av seg.  Lagerfeld er ikke designeren som vil bli husket for å fremme mangfold, sier Aartun som mener han ikke var redd for å demonstrere sin makt. 

– Da den respekterte amerikanske journalisten og Pulizer-prisvinneren Robin Givhan skrev en kritisk artikkel om designeren i tidsskriftet Newsweek , mistet hun den faste plassen sin på første rad.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

– Et ikon

– Det finnes knapt en mer markant skikkelse i de siste tiårs motehistorie. Han er noe så sjeldent som et ikon, mener redaktør i KK, Ingeborg Heldal.

Hun mener Karl Lagerfeld vil huskes aller best for sin mangeårige forvaltning av Chanel – både ready-to-wear og haute couture.

– Personlig er min favoritt Karl-epoke det han gjorde for Chanel på 80- og begynnelsen av 90-tallet. Tro mot merkets DNA, men allikevel nyskapende – og ganske så dekadent. Folk gikk av skaftet da Linda Evangelista danset seg nedover catwalken behengt med tykke Chanel-chains utenpå den klassiske tweeden. Karl Lagerfeld var den som for satt Chanel på motekartet igjen.

– Hele moteverden er i sorg, og sosiale medier flommer over av hyllest. Han har satt uutslettelige spor, sier Heldal.

– Det er bare å komme seg på Ebay og søke «vintage Karl Lagerfeld» før prisene skyter i været. Hvis de ikke allerede har gjort det.

– Allerede satt spor

Motejournalist Madeleine Holth mener Lagerfelds bortgang allerede har satt spor.

Madeleine Holth. Foto: Martine Stenberg

– Karl Lagerfeld etterlater seg et motehus som han har redefinert og perfeksjonert. Han har gjort det svært få har klart før ham, nemlig å identifisere en ny figur, en ny silhuett og en identitet som er singulært forbeholdt huset vi kjenner som Chanel, sier Holth.

– Han var ikke en som la vekt på trender, men har bevart 80- og 90-tallets tradisjoner om å tolke historie og epoker gjennom klær, noe man kunne se blant annet under hans Pre-Fall 2019-kolleksjon for Chanel som så til oldtidens Egypt for inspirasjon. Jeg håper folk virkelig tenker over hva Karl Lagerfeld har tilført moteindustrien og hva han etterlater oss, enten man liker tweed eller ikke. 

Hovedbilde: Getty Images

Les også: Slik holder verdens fremste motehus seg fortsatt relevant

Siste saker

Mest lest nå
Les mer