Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Foto: Getty

Videoer av vasking og skrubbing tar av på sosiale medier, men hvorfor?

– Noen kaster seg jo på alt som er i tiden og poppis for å få likes, mener trendforsker.

TikTok har vært grobunn for mang en trend det siste året. Og brorparten av trendene som har gått viralt har vært av det snodige slaget – eller rett og slett gått på helsa løs. Man har sett folk som inntar farlig slankedop, filer tennene sine med neglefil eller plasserer isbiter i vaginaen.

Heldigvis har det også vært mer uskyldige varianter, slik som gøyale dansekoreografie eller skummete kaffeoppskrifter som alle plutselig ville teste ut.

Akkurat når man tror at man har hørt og sett alt av trender, begynner en ny å få ben å gå på. Denne gangen handler det om noe som hverdagslig som vasking av hjemmet.

For videoer av vasking og skrubbing har tatt helt av på sosiale medier, spesielt på TikTok.

Filmsnutter med emneknaggen cleaningtiktok har til sammen nesten 8 milliarder views, mens cleaning har 17 milliarder views. Her kan man kose seg i timesvis mens man ser før og etter-videoer av grisete ovner, støvete hjørner og klissete kjøleskap.

Men hva er det egentlig som fascinerer folk sånn ved denne typen innhold?

Les også: Trend med «dry scooping» tar av: – Absolutt ingen sannhet i dette, mener kjendislege

Vaskeinfluencer: – Fikk en skikkelig aha-opplevelse da jeg så hvor fort profilen min ble populær

Raluca Moldovan er en skikkelig ekspert på vasking. Den Kristiansand-baserte 39-åringen har hatt dette som sitt levebrød de siste 10 årene. I 2019 bestemte hun seg for å begynne å dele av sin kunnskap med folk på Instagram og opprettet derfor kontoen @vaskmedmeg. Nå har hun hele 50 000 følgere som er gira på vaske-content.

– Jeg fikk en skikkelig aha-opplevelse da jeg så hvor fort profilen min ble populær, forteller hun til Melk & Honning.

– Og da jeg så hva annet som finnes av denne typen innhold på sosiale medier, skjønte jeg at interessen er veldig stor.

Hun mener at profilen hennes bidrar til å synliggjøre og sette fokus på vasking hjemme.

Les også
Ekspertenes beste tips til hudpleie etter sommerferien

– I jobben min som renholder merket jeg at folk hadde et behov for å få tips og triks fra de profesjonelle. De fleste kundene klager enten på mangel på tid eller at det er for vanskelig. Så da tenkte jeg at det kanskje kan hjelpe dem å se at det å holde huset, leiligheten eller rommet rent er helt overkommelig!

– De fleste liker jo å ha det rent rundt seg, men ikke så mange liker å gjøre rent. Jeg tror litt kunnskap, musikk og et smil om munnen gjør disse oppgavene til en lek.

Raluca Moldovan. Foto: Instagram @vaskmedmeg

Moldovan mener at det å se filmsnutter av vasking kan føre til at man blir både inspirert og motivert til å gjøre det selv.

– De fleste trenger jo et litt ekstra push. Jeg personlig er glad for at det finnes folk som snakker om vasking på sosiale medier. Det er jo like naturlig som interiør, sminke, trening eller matlaging.

I januar i år ga hun også ut boka Vask med meg – den enkle veien til vaskeglede og et hjem som lukter rent. For henne er cleanfluencing likevel fremdeles en hobby.

– Jeg er ansatt som renholdsleder i 100% stilling. Men jeg har fått utrolig god respons på sosiale medier og vil fortsette med det. Ja, kanskje også sette av litt ekstra tid til det i fremtiden. Jeg er glad for at jeg kan hjelpe til!

Grunnen til at folk ser på dette er ifølge henne fordi det er tilfredstillende å se overflater bli rene.

– Det er jo også et aktuelt tema fordi vasking blir fordelt mellom menn og kvinner på en annen måte enn før. Og rengjøring er jo noe vi alle må gjøre, i større eller mindre grad. Med så mange likes og ting på sosiale medier, skulle det bare mangle om ikke vi i vaskeverdenen også fikk et stort publikum! Det er kjempepositivt.

Foto: TikTok

Trendforsker Gunn-Helen Øye: – Plutselig er den lille leiligheten clean og full av blomster!

Trendforsker Gunn-Helen Øye mener man over tid har sett at de unge har blitt kopister av sine bestemødre- og bestefedre.

Les også
Mitt skjønnhetsunivers: Cecilia Teigen

– Det finnes bøker, tips og instagram-profiler om ryddighet i alt. Og nå også vasking, forteller hun til Melk & Honning.

– I våre besteforeldres tid vasket mennesker huset i et rituelt tidskjema; julevasken er ett eksempel. Byttet gardiner til julegardiner og så videre. Man hadde bøker om husholdningsøkonomi, man drev med hjemmesylting og alt skulle lages fra bunnen av.  Det var slik våre forbedre levde – og gjorde det.

Videoer av vasking på sosiale medier kan sees på som et ledd i dette.

– En annen årsak er at pandemi-tiden har fjernet mye av våre tidligere faste aktiviteter – og dermed har vi tid; en tid vi har brukt mye hjemme. Plutselig er den lille leiligheten clean og full av blomster!

Og apropros pandemien mener hun tendensen også handler om et forsøk på å skaffe seg kontroll.

– Dette er mitt univers mens verden står i COVID-brann. Og jeg takler det via vasking og rydding.

Men hva sier det egentlig om samfunnet at noen kan bli cleanfluencers?

– Noen kaster seg jo på alt som er i tiden og poppis for å få likes. Orkla har nok allerede merket økt salg av Krystall grønnsåpe.

Videoer av vasking og skrubbing tar av på sosiale medier, men hvorfor?
Trendforsker Gunn-Helen Øye

Psykolog: – Blir presentert for noe som er ute av kontroll eller balanse og får se hvordan kontrollen og balansen gjenopprettes

Når det kommer til internasjonale cleanfluencers finnes det folk med virkelig stor following. På Instagram har amerikaneren @cleanmama per i dag over 720 000 følgere, mens TikTokeren @Nottheworstcleaner nærmer seg 2 millioner følgere.

Disse har altså skrubbet og vasket seg til suksess, muligens en del penger og kanskje til og med litt kjendisstatus.

Men hva slags effekt har det på oss psykisk å se denne typen innhold? Er det bare positivt og motiverende eller kan det være triggende på noen måte?

Den norske psykologen Nina Margrethe Næspe, daglig leder hos Lysne Psykolog, forklarer at vasking bikker over til å bli usunt eller manisk når det virker forstyrrende for daglivlivet.

Les også
Derfor er Devon Ross motebransjens nye yndling

– For eksempel at du må vaske så mye at det forstyrrer dine sosiale relasjoner, jobben din eller helsen din.

Nina Margrethe Næspe. Foto: Privat

Hun mener at slike videoer ikke nødvendigvis trigger denne typen manisk forhold til vasking alene.

– For manisk vasking, slik som de fleste andre psykiske utfordringer, er ofte et resultat av mange ulike sammenfallende komponenter. Eksempler kan være andre dramatiske ting som skjer eller har skjedd i livet ditt, en genetisk disposisjon for mani, lite søvn og mat og lite sosial støtte fra omverdenen.

Ifølge Næspe kan det å vaske generelt sett være ganske angstdempende for mange.

– Dette med å vaske, kanskje særlig under tiden med covid, kan for mange virke angstdempende tror jeg. Denne tiden har vært spesielt uforutsigbar på mange plan for oss, og det å vaske er noe praktisk vi kan velge å gjøre. Det er noe vi har kontroll over, som kan gi oss en følelse av å ha muligheten til å påvirke omverdenen.

Psykologen forklarer at det kan virke som en god motvekt til det som er ukontrollerbart for folk flest, nemlig dette viruset eller andre ting som skjer i livene våre, som vi har begrenset mulighet til å kontrollere.

– Vi mennesker liker ofte å ha en følelse av at vi kan påvirke og kontrollere det som skjer med oss, og heldigvis er jo vasking i dette tilfellet med viruset noe som faktisk virker. 

Det å se på videoer der noe møkkete blir rent gir henne også assosiasjoner til andre typer videoer.

– For eksempel før og etter oppussing, sminkevideoer eller til og med disse mukbang-videoene. Det er som om man blir presentert for noe som er ute av kontroll eller balanse og får se hvordan kontrollen og balansen gjenopprettes.

– Og vi som mennesker liker jo balanse; vi søker en form for balanse i det meste vi gjør.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer