Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
h&m oslo
Foto: H&M

Tror H&M kan rammes hardest av koronaviruset

– En kortsiktig innvirkning på salget er uunngåelig.

Også motebransjen påvirkes av det nye koronaviruset. Mens flere moteuker er blitt avlyst, utsetter store motehus som Gucci og Ralph Lauren sine planlagte motevisninger. I tillegg utsettes bransjens største bærekraftskonferanse med nesten et halvt år. Det er trolig bare begynnelsen.

Finansselskapet UBS har publisert en analyse av hvordan virusutbruddet vil påvirke moteaktører innen fast fashion-segmentet.

Ifølge tallene er det H&M som vil kunne rammes hardest, tett etterfulgt av Zara-eier Inditex.

Analysen er basert på selskapenes andelssalg fra Kina, den totale verdien av produktene som produseres der, og hastigheten på varelageromsetningen.

Virusutbruddet har allerede tvunget fabrikker i Kina til å stenge. Til tross for at flere nå er åpnet igjen, holdes hjulene i gang med færre ansatte på jobb.

For H&M står Kina for rundt 50 prosent av den totale verdien av produkter.

– Med den nåværende situasjonen, er en kortsiktig innvirkning på salget uunngåelig. Når det gjelder produksjonen, forventer vi ikke at koronaviruset vil føre til betydelige forsinkelser, sier Thea Kjendlie, presseansvarlig i H&M Norge og Island til Melk & Honning.

Advarer

En rekke selskaper var tidlig ute med å advare investorer om at virusutbruddet vil ramme salget.

Færre kinesiske turister, strenge reiseforbud og karantener vil også gjøre sitt til at langtidsvirkningene kan bli store.

De franske luksusgruppene LVMH og Kering, L’Oréal og en rekke andre store moteaktører har donert store summer for å bekjempe virusutbruddet.

Les også: Avlyser moteuker grunnet virusfrykt – hva skjer med Fushion Oslo?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer