Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Tar The Queen's Gambit over for Emily in Paris?
The Queen' Gambit. Foto: Charlie Gray/Netflix

Tar The Queen’s Gambit over for Emily in Paris?

Får skryt av motebransjen.

Forventingene var skyhøye da Netflix’ nye «dramedie»-serie Emily in Paris hadde premiere i starten av oktober. På få dager gikk den rett til topps på strømmegigantens mest sette serier – til tross for kritikk fra både fornærmede franskmenn, filmeksperter og internasjonale medier.

Likevel er hovedkarakteren i serien folk elsker å hate, spilt av Lily Collins, blitt et stilikon i høst. Selv om Vogue har påpekt at «en tjukk jente aldri kunne spilt hovedrollen».

Nå får serien imidlertid konkurranse fra en annen Netflix-serie.

Tar The Queen's Gambit over for Emily in Paris?
Anya Taylor-Joy i hovedrollen som Beth Harmon. Foto: Netflix

The Queen’s Gambit med Anya Taylor-Joy i hovedrollen får strålende kritikker fra både filmanmeldere og motebransjen. Serien som omtales som en elegant og smart «must watch»-serie hadde premiere bare uker etter Emily in Paris. Men den har av en eller annen grunn kommet litt i skyggen av den.

Tar denne serien over for Emily in Paris?
Anya Taylor-Joy som Beth Harmon og Thomas Brodie-Sangster som Benny. Foto: Netflix

The Queen’s Gambit er basert på romanen med samme navn fra 1983 skrevet av Walter Tevis. Her møter man sjakkgeniet Beth Harmon som sliter med avhengighet på en reise gjennom en mannsdominert verden i USA på 50- og 60-tallet.

The Independent mener den er en av Netflix’ «best ever-serier» som «utforsker hvordan kvinner er undertrykte og hva som skjer når de får lov til å skinne». Serien er for tiden en del av The Brooklyn Museums virtuelle utstilling The Queen and the Crown.

Tar The Queen's Gambit over for Emily in Paris?
Beth Harmons garderobe er inspirert av sjakk. Foto: Netflix

Inspirert av sjakk

Det er særlig de vakre kostymene i The Queen’s Gambit som blir lagt merke til. Den skreddersydde garderoben til Beth Harmon er full av hemmelige beskjeder, tenkt ut av kostymedesigner Gabriele Binder, skriver britiske Vogue.

Binder har sett til sjakkspillet selv da hun skapte kostymene til The Queen’s Gambit, i tillegg til å ha latt seg inspirere av datidens moteskapere som André Courrèges, ikoniske navn som Jean Seberg og Edie Sedgewick og beatgenerasjonen med t-skjorter og 60-tallsmod-kjoler.

Tar denne serien over for Emily in Paris?
Foto: Netflix

– Jeg forsøker å alltid speile hva som skjer på innsiden av en karakter med hva de har på seg, og ruter er noe jeg tenkte umiddelbart ville være interessant for Anyas karakter, siden hun intuitivt ville velge plagg som er tilknyttet sjakk, sier Binder til Vogue.

Etter hvert som Beth Harmon utvikler seg og blir eldre, utvikler også kostymene seg gjennom The Queen’s Gambit. Hun går fra å være en obsternasig jentunge i kjipe klær til å bli en selvsikker ung kvinne, sulten på mote og tørst etter seier, som får reise verden rundt.

Tar The Queen's Gambit over for Emily in Paris?
Foto: Phil Bray/Netflix

– Kjolen Beth har på seg for turneen i Paris var min personlige favoritt. Den er nesten som en Pierre Cardin-kjole og har den typen eleganse som ikke ikke eksisterer lenger, sier Binder.

Tar The Queen's Gambit over for Emily in Paris?
Thomas Brodie-Sangster som Benny og Anya Taylor-Joy som Beth Harmon. Foto: Ken Woroner/Netflix

Les også: Blir det en ny sesong av Emily in Paris?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer