Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Karen Elson
Karen Elson i 2021. Foto: David M. Benett via Getty for Annabel's

Supermodell Karen Elson mener modellbransjen ga henne psykiske problemer

– Jeg overlevde seksuell trakassering, body shaming og mobbing. Og er visstnok en av de heldige.

At motebransjen kan være hard og krevende, er en velkjent sannhet. Både når det gjelder kroppspress, og ikke minst seksuelt trakassering. De siste årene har stadig flere stått frem med sine historier.

En av modellindustriens mektigste menn, Gérald Marie, ble i fjor anklaget for voldtekt og seksuelle overgrep. Han var tidligere sjef for verdens største modellbyrå Elite Models og var gift med supermodell Linda Evangelista i seks år. Evangelista har gått ut med sin støtte til tidligere ofre for eksmannen.

Nå står supermodell Karen Elson frem med sine erfaringer.

42-åringen forteller i et stort intervju med The Guardian at hun har opplevd mobbing, seksuell trakassering og body shaming siden hun startet karrieren sin for 25 år siden.

En av de første negative episodene som modell opplevde Karen Elson som ukysset 16-åring, da en modellspeider og en kamerat av han seksuelt trakasserte henne på en nattklubb og i en taxi etterpå. Da hun fortalte om hendelsene til en modellvenninne, skal speideren ha truet henne.

Karen Elson
Karen Elson under Fashion Awards i 2021. Foto: Karwai Tang/WireImage via Getty

– Reaksjonen hans var å dytte meg inn i et hjørne hos modellbyrået og si: ‘Jeg skal få deg sparket ut av Paris hvis du noen gang sier noe igjen’, sier den britiske modellen til The Guardian.

Etter å ha blitt oppdaget i en alder av 16 år, gikk Elson for noen av verden største motehus som Chanel, Tom Ford, Dolce & Gabbana, Versace, Jean-Paul Gaultier og Marc Jacobs. Modellen har også vært på covere av magasiner som Vogue, W, Harper’s Bazaar, ELLE og Marie Claire.

Les også
Victoria Beckham sitt motemerke med sjokkgjeld

Selv om Karl Lagerfeld kalte henne «skjønnheten til det nye milleniumet», skal modellbransjen ha gitt henne «tonnevis av PTSD» – posttraumatisk stresslidelse.

Hun er ikke den første. En modell fikk sparken etter å ha lagt på seg én centimeter rundt hoftene, og utviklet PTSD.

– Å være modell virker så glamorøst, men det er det virkelig ikke. Jeg overlevde seksuell trakassering, body shaming og mobbing. Og jeg er visstnok en av de heldige, sier Elson til The Guardian.

Hun husker godt at en berømt italiensk designer skal ha beskrevet henne som «et monster» og «ekkel» på grunn av vekten hennes. Det resulterte i at hun en gang fastet i syv dager på et såkalt «helsespa» i California for å bli booket til flere motevisninger.

En amerikansk modellagent skal ha tilbudt henne penger for hvert britiske pound, rundt en halv kilo, hun kunne gå ned i vekt.

Karen Elson gikk også i berømte Victoria’s Secret Fashion Show i 2001 – ikledd rød g-streng.

Det beskriver hun som et «kvinnehatende event» med «en gjeng sexgale menn i publikum».

– Jeg kunne lukte kvinnehatet. Jeg følte meg ikke vakker, jeg følte meg latterlig. Det følte om om jeg var noens fantasi av en kvinne med rødt hår, i en rød G-streng med djevelhorn, eller hva pokker jeg hadde på meg. Jeg var trist hele tiden.

Også Elson har vært representert av modellsjef Gérald Marie, som er under etterforskning i Frankrike for seksuelle overgrep.

– Mitt inntrykk var at han var en slesk mann. Men han gjorde meg aldri noe. For å være ærlig, tror jeg at det at jeg så litt rar ut og var ginger ga meg noe beskyttelse. Ikke alltid, men noen ganger.

Les også
9 ganger Julia Fox viste seg å være et stilikon

Les også: Hviler det en forbannelse over Hailey?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer