Stockholm Fashion Week relanseres som Fashion X

Selam Fessahaye SS19 under Stockholm Fashion Week. Foto: Michael Campanella/Stringer via Getty

Slik blir nye Stockholm Fashion Week

Avlyste i høst.

Tidligere i år kom nyheten om at den svenske moteuken var avlyst. Det skjedde etter at Oslo Runway valgte å avlyse i vinter. Stockholm Fashion Week skulle etter planen gå av stabelen i slutten av august. En uklar fremtid med digitalisering, dårlig økonomi og fokus på bærekraft var blant faktorene som spilte inn.

– Et stort tap for den svenske motebransjen, sa Cia Jansson, sjefredaktør i svenske ELLE til Melk & Honning.

Nå erstattes Stockholm Fashion Week av bærekraftsplattformen Fashion X.

Det var under konferansen Sustainable Fashion Forum at Swedish Fashion Council annonserte nyheten som skal være et skritt på veien mot transformeringen av moteindustrien, skriver WWD.

Den nye moteplattformen vil fokusere på å dele informasjon og ressurser for å kunne bidra til å utvikle moteindustrien videre i en enda mer bærekraftig retning. Hva det helt konkret vil bestå av er enda usikkert.

– Dette er et globalt problem som ikke bare påvirker Sverige. Det påvirker alle, og det kan kun bli løst på et globalt nivå. Vi trenger en open-source-plattform for å kunne dele erfaringer, inspirere og kommunisere. Et sted for samtaler og dybde-diskusjoner, sier Jennie Rosén, daglig leder i Swedish Fashion Council til WWD.

I sommer forklarte Rosén i en pressemelding at det å gå bort fra den konvensjonelle moteuke-modellen har vært et vanskelig, men nøye gjennomtenkt valg.

– Vi må legge fortiden bak oss og stimulere utviklingen av en plattform som er relevant for dagens moteindustri.

Oslo Runway har på sin side slått seg sammen med Collective Oslo Fashion Art Festival, og lagde for første gang mote-kunstfestivalen Fushion i høst.

Det har foreløpig ikke lyktes Melk & Honning å få en kommentar fra Swedish Fashion Council.

Les også: De skandinaviske moteukene: Står Stockholm for fall? Og hva gjør København så riktig?