– Med fare for å fornærme mine mange flinke svenske kolleger, så synes jeg at Stockholm FW er blitt tynnere og tynnere.
Med avlysningen av Oslo Runway kun én måned før det norske svaret på fashion week skulle sparkes i gang i begynnelsen av februar, er det betimelig å ta et skritt tilbake for å ta titt på de skandinaviske moteukene. For er det slik at Stockholm, som ryktene vil ha det til, står for fall? Hva er det egentlig København gjør så riktig? Og «tusenkronerspørsmålet»: Burde vi gjenoppta tanken om en samlet skandinavisk moteuke? Melk & Honning har snakket med et knippe skandinaviske moteprofiler om deres tanker rundt fashion weeks.
Les også: Hva betyr Oslo Runway-avlysningen for designerne?
Janka Polliani, influencer
Hva tenker om Oslo Runway-avlysningen?
– Jeg synes så klart det er trist at Oslo Runway er avlyst. Det er en viktig visningsarena for norske designere, og det er nok mange som har satset på å kunne få internasjonal omtale via Oslo Runway. Samtidig ser vi at flere av de større norske designerne velger andre visningsarenaer og andre moteuker enn den norske. Det er viktig å holde kvaliteten oppe for at man skal fortsette å få internasjonal presse til Oslo, og selv om det er viktig å støtte opp om nye, unge talenter trenger Oslo Runway mer enn det for å holde kvaliteten og interessen oppe. Jeg håper de ikke mister det ved å droppe en sesong.

Hva er din opplevelse av moteuken i Stockholm de siste par sesongene?
– Jeg ser mye av de samme tendensene under Stockholm Fashion Week som under Oslo Runway: De store designerne trekker seg ut av landet for å få større internasjonal dekning. For eksempel har svenske favoritter som Rodebjer, J. Lindeberg, Filippa K og Dagmar de siste par sesongene ikke hatt visninger under den svenske moteuken. Jeg opplever at det blir en mindre interesse internasjonalt når de største designerne velger å ikke vise.
Hva med moteuken i København?
– København er er den eneste skandinaviske moteuken som bare blir bedre og bedre fra sesong til sesong. Jeg har selv sittet i deres show comitee denne sesongen og har vært med å bestemme hvilke designere som skal få vise. I år har det vært stor interesse fra flere internasjonale merker. Nytt i år er blant annet åpningen der det engelske merket Mother of Pearl viser. Svenske Stand viser for første gang i år, Rodebjer er på plass igjen og Holzweiler viser som eneste norske merke. Den danske moteuken har klart å holde på de store danske designerne med København som viktigste visningsarena. CPHFW har enorm pressedekning og flyr inn de største moteprofilene, innkjøperne, magasinene og fotografene. De klarer å holde interessen oppe ved å invitere med seg store merkevarer på moroa. I år er det også flere og større bredde på visningene. I tillegg viser flere herremerker.
Hvilke skandinaviske moteuker drar du selv til denne sesongen?
– Jeg reiser til både Stockholm og København. Selv om København er den viktigste og største moteuken, synes jeg det er gøy å se nye talenter som Stockholm er flinke til å fremme.

Hva kan de skandinaviske moteukene lære av de internasjonale?
– Oslo Runway har et stykke igjen før det kjennes like internasjonalt. En idé er å sette sammen en komite, slik moteuken i København har gjort, som går gjennom søknader til brands for å kvalitetssikre at det som blir vist er bra nok. Fortsetter de lokale brandsene å «rømme» landet for å vise kolleksjonene sine, vil det til slutt ikke være noen moteuke igjen. Når det er sagt så heier jeg på Oslo Runway, og håper de kommer sterkere tilbake i august.
Trenger vi egentlig enkeltstående skandinaviske moteuker? Hva tror du om tanken om en felles skandinavisk moteuke?
– Jeg synes tanken om en felles skandinavisk moteuke er bra. Men det er mange som vil vise, og jeg er redd for at de minste ikke får like stor plass og anerkjennelse som de fortjener. Moteuken i København trenger ikke de andre skandinaviske landene, men kanskje Oslo og Stockholm kunne hjulpet hverandre og fått til en bedre visningsarena?
Frederik Lentz Andersen, moteredaktør Euroman (DK)
Hva er ditt forhold til Oslo Runway?
– Faktisk må jeg flaut konstantere at jeg aldri har vært på Oslo Runway. Jeg har i mange år elsket Holzweiler, og det, pluss mine norske venner i bransjen, burde jo være nok til å motivere meg til å ta turen. Men Holzweiler viser jo under CFW og mine venner kommer hit til København uansett.

Hva er din opplevelse av moteuken i Stockholm de siste par sesongene?
– Med fare for å fornærme mine mange flinke svenske kolleger, så synes jeg at Stockholm FW er blitt tynnere og tynnere. Sverige har jo mange internasjonalt, kommersielt og økonomisk sterke brands, så de har jo egentlig alle forutsetninger for å kunne gjennomføre en sterk moteuke, men det har de organisatorisk ikke klart. Det er vel en del år siden jeg sist deltok.
Hva med moteuken i København?
– Organisasjonen Copenhagen Fashion Week er et sterkt bindeledd mellom både lokal og internasjonal presse og motemessene CIFF og Revolver. De siste årene har vi opplevd stadig stigende internasjonal interesse og tilslutning ikke bare fra de mange innkjøperne og internasjonal presse, men også fra sterke brands som Holzweiler, J. Lindeberg, Lala Berlin, Rodebjer og Stand. De er med på å styrke moteuken her, og hvis det er i ferd med å oppstå konsensus om å velge én skandinavisk storby som alle gjerne vil legge krefter i å støtte opp om så byr vi våre skandinaviske søstre og brødre velkommen med åpne armer.
Hvilke skandinaviske moteuker drar du selv til denne sesongen?
– Kun vår egen her i København.
Hva kan de skandinaviske moteukene lære av de internasjonale?
– Jeg har deltatt på internasjonale moteuker i 23 år. Bare under herremoteukene i Paris, der jeg har deltatt i ulike roller i 34 sesonger nå, har jeg opplevd alle mulige former for locations, setups, casting, musikkløsninger og så videre. Her i Skandinavia tenker vi ofte for smått og tradisjonelt. Jeg skjønner at budsjetter, modellutvalg og så videre er markant mindre her enn i for eksempel Paris, Milano og London, men en klassisk runway skal virkelig kunne vise mer enn chinos, en hvit skjorte og en blomstret kjole for ikke å kjede publikum ihjel. Har du ikke en kolleksjon som kan fremkalle magesug blant benkeradene, bør den løftes av noe annet. Overrask oss!
Trenger vi egentlig enkeltstående skandinaviske moteuker? Hva tror du om tanken om en felles skandinavisk moteuke?
– Jeg mener bestemt at vi bør ha en felles moteuke, her i København selvsagt.
Jonna Bergh, sjefredaktør Styleby og Damernas Värld (SE)
Hva er ditt forhold til Oslo Runway?
– Jeg har vært veldig fornøyd de gangene jeg har vært på Oslo Runway. Det har vært velorganisert, interessante visninger og jeg har blitt vel tatt hånd om. Jeg fikk en tilsvarende følelse som da Stockholms motescene begynte å ta form. Norsk mote er jo ikke der svensk og dansk mote er, men det har begynt å røre på seg. Jeg tok med meg en bra følelse hjem, og det resulterte i artikler om norsk mote og norske moteskapere både på nett og på print. Jeg har forståelse for at det er tøft å dra i gang en stor motesatsning ettersom det er en dyr investering for en designer, men jeg synes det er synd at det nå blir en pause. Jeg håper imidlertid på comeback!

Hva er din opplevelse av moteuken i Stockholm de siste par sesongene?
– Når Fashion Week Stockholm hadde sine glansdager var det virkelig bra, men de siste sesongene har den stadig tøffere motebransjen i kombinasjon med at det ikke har kommet så mange nye merker til gjort at den har mistet litt av sin fordums glans. Flere svenske merker velger dessuten å vise i København. Jeg synes Fashion Week Stockholm kanskje skal ta en liten pause og tenke over fremtiden. Kanskje man kan finne en ny måte å gjennomføre arrangementet på?
Hva med moteuken i København?
– Det er helt klart den beste nå, både når det kommer til arrangement og innhold. CFW har jo fordelen med å også ha CIFF tilsluttet moteuken, men de har også vært best i klassen når det kommer til internasjonal presse.
Hvilke skandinaviske moteuker drar du selv til denne sesongen?
– Jeg reiser til København et par dager, og naturligvis går jeg på de visningene som arrangeres her hjemme i Stockholm.
Hva kan de skandinaviske moteukene lære av de internasjonale?
– At content is queen. Du må ha et bra og interessant program. Uten det blir det ikke noen god opplevelse. Det er jo engang slik at interessante gjester skaper interesse – så det er jo også en fremgangsfaktor.
Trenger vi egentlig enkeltstående skandinaviske moteuker? Hva tror du om tanken om en felles skandinavisk moteuke?
– Det hadde jeg elsket, men jeg mistenker at det er politisk umulig. Scandi-moten har et moment akkurat nå så det hadde vært fint å kunne ridd den bølgen. Dessuten har mange problemer med å være så lenge borte fra både redaksjoner og hjemmemiljø – pluss at det koster penger med hotell, reise og så videre. Hadde man lykkes med å arrangere én skandinavisk moteuke på samme sted hadde det jo vært toppen for alle besøkende. Jeg hadde ønsket velkommen en ambulerende moteuke der Stockholm, København og Oslo hadde arrangert på tur.

Hovedbilde: Ganni under CFW i fjor høst. Foto: Copenhagen Fashion Week.