Smarte magasiner for kvinner, stilige magasiner om hunder og katter, og freshe magasiner om folks mentale helse.
Den vestlige verden setter unisont på pauseknappen i et par dager over julen. Men, mens du knasker i deg halvsprø ribbesvor og marsipangrisføtter kommer det et punkt der du går lei av å svare på om du har fått deg kjæreste siden sist, av grandtante nummer tre. Da er det bedre å snike seg unna, la mobilen ligge i fred, og sakte bla gjennom et fresht magasin.
I hordene av magasiner som finnes der ute, kan det være vanskelig å velge. Her er våre topp seks tips til litt ulike magasiner:
Dog eller Puss Puss Magazine
Disse to magasinene er dedikert til henholdsvis hunder og katter, og deres stilige og tidvis superkjente eiere. Puss Puss Magazine ble lansert i 2014, som en etterfølgelse av den plutselig ekstreme katte-fanatismen på internett. Nå utkommer det to ganger i året, og har hatt både Tyler the Creator, Grace Coddington og Chloé Sevigny på coveret med sine puser. DOG ble lansert i 2016, kommer også ut bi-annualy, og har som fokus å utforske interaksjonen mellom hundene og eierne på en stilig måte gjennom intervjuer og fotoserier, og har hittil tatt for seg rasene Stabyhoun, Shiba Inu og Dalmatinere. Begge magasinene retter seg selvsagt mot en ekstremt estetisk opptatt leser, med masse fokus på art direction og layout. Skaff deg det her og her.
Britiske Vogue
Det er ikke mange som de siste årene ville forbundet den britiske utgaven av Vogue med det grensesprengende og nyskapende. Men da Condé Nast valgte å innsette Edward Enninful som ny sjefsredaktør tidligere i år ble det tydelig at man ønsket å starte et nytt kapittel i magasinets historie. Han var den yngste moteredaktøren i verden da han som 18-åring tok over det ansvaret hos i-D, og var senere med på å øke salgstallene kraftig som kreativ leder for W Magazine. Det aller første nummeret av Vogue UK som Enninful har hatt full bestemmelsesrett over er desember-utgaven med Adwoa Aboah på forsiden. Det har han høstet masse ros for. Fremdeles er det å finne hos Narvesen, så fort deg å skaff deg det innen januar-utgaven er på vei inn.
Anxy Magazine
Dette magasinet ble kåret til årets magasin av leserne under The Stack Awards 2017. Til forskjell fra mange magasiner som tar for seg mental helse er dette gjort med stilig layout som et av de viktigste fokusområdene. Selv beskriver de seg som et magasin for de som skaper og pusher kulturen fram og de som inspireres av disse menneskene, som er lei av å være flau over følelsene de sitter meg og sin mentale helse. Det første nummeret tok for seg sinne, og ulike måter dette kommer til uttrykk på på nett og i det virkelige liv blant unge og semi-unge mennesker i dag. Nummeret som er ute nå handler om «workaholism» – arbeidsavhengighet – noe som er ekstremt aktuelt i en tid der internett har gjort at grensene mellom arbeid og fritid nærmest ikke lenger eksisterer. Kjøp det her.
Pylot
De siste årene har det blitt mer og mer fokus på fremstillingen av kvinner i magasiner, og at å gå helt bananas med photoshopping er «no-no». Dette London-baserte magasinet har løst det på den enkle måten at alle bildene er tatt med analoge kameraer, og absolutt ingenting ved modellenes fjes eller kropp er photoshoppet. Det utkommer to ganger i året, og har et nytt tema hver gang. Tidligere utgaver har handlet om resultatet av vår enorme overflod av ting, og et dypdykk ned i våre kilder til påvirkning for å se hva de gjør med oss. Denne gangen heter utgaven «The Do or Die Issue» og handler om den emosjonelle berg-og-dalbanen det er å gjennomføre et kreativt prosjekt. Skaff deg det her.
Riposte
Selv beskriver de seg som et smart magasin for kvinner. Riposte fokuserer først og fremst på å fortelle om sterke, tøffe, ambisiøse kvinners historier. En hel rekke gründere blir intervjuet i hvert eneste nummer og alt fra verdens eldste kvinnelige skogvokter til kvinnelige pornografer og trans-aktivister har fått plass på sidene. Dette i tillegg til dyptgående saker om både hvordan man skal klare å kunne brødfø 9 millioner mennesker på jorda i 2050, og lettere saker som «hvordan komme over skammen ved å slippe en fis» gjør det til et interessant tilskudd i bladhaugen. Skaff deg det her.
Les også: The Story of The Face; magasinet som endret populærkulturen