Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Har vi glemt plus size når det gjelder mannlige modeller?
Soouizz jobber som plus size-modell i USA. Foto: Instagram/@soouizz

Plus size-modeller: Hva med mennene?

– Man kan trygt si at vår bransje har «omvendt likestilling».

Da italienske Vogue brukte de tre formfulle modellene Tara Lynn, Robyn Lawley og Candice Huffine på coveret i juni 2011, fikk det massiv oppmerksomhet.

I dag er det regelen heller enn unntaket å ha mangfold i form av eksempelvis ulike hudfarger og etnisiteter, fasonger, legninger og alder for å kunne være relevant.

En velkommen kroppspositivisme har spredd seg i bransjen de siste årene, med navn som Ashley Graham i bresjen – i hvert fall når det gjelder kvinnelige modeller.

Da Rihanna lanserte sin Savage x Fenty-kolleksjon tidligere i høst, brukte hun nok en gang flere formfulle modeller, også menn. Men der stopper det også.

Har vi glemt guttene når det kommer til plus size?

Har vi glemt de mannlige modellene når det gjelder plus size?
Soouizz og Margie Plus under visningen av Rihannas Savage x Fenty. Foto: Kevin Mazur/Getty

Les også: Norsk modellagent roper varsku om kroppspress for mannlige modeller

– Umulig å passe inn i prøvekolleksjonene

– Det største problemet når det gjelder store størrelser for menn, er vel at det ikke produseres prøvekolleksjoner i store størrelser. Her snakker vi om XL2 og XL3, sier Eivor Øvrebø i Team Models til Melk & Honning.

– De fleste foto-opptakene av klær er gjort med prøvekolleksjoner for begge kjønn – både når det gjelder for E-commerce og kampanjer eller annonser. Hvis kunden skal fotografere, må modellen passe inn i den størrelsen, og de fleste størrelsene på herre er 48/50.

Hun forteller at de har fått en forespørsel på menn i XL2 og XL3 med oppgitte mål.

– Vi brukte Facebook og gikk løs på et par store karer, men det ble bare fire som meldte seg til tjeneste. Men, selv om jeg syntes de var store – var det umulig å passe inn i prøvekolleksjonene. I tillegg skal jo modellen være litt fotogen, så det er ikke bare å slenge noen inn i studio.

– Når det gjelder mannlige modeller, sitter også dette litt inne hos de fleste å være modell. Nordmenn er vettaskremt for å bli gjenkjent på bilder, så det er ikke et lett emne for oss i byråene. Men heldigvis, det er noen som stiller opp. Så vi fortsetter å lete etter flotte mannfolk i stor størrelse.

Eivor Øvrebø i Team Models
Eivor Øvrebø. Foto: Christian Bakstad

Les også: Når sluttet kroppspositivitetsbevegelsen å være inkluderende?

– Omvendt likestilling

– Det har begynt å komme noen henvendelser etter XXL-menn, men det er fremdeles ikke et veldig utviklet marked. Det blir selvfølgelig bare ren gjetning fra min side, men kanskje det har med å gjøre at større kvinner fremdeles har former, noe menn ikke har, sier Jonas Mangerud i Heartbreak Management til Melk.

Han forteller at større mannlige modeller er noe de er spesielt på utkikk etter, men føler de fremdeles er i startgropen.

– Man kan trygt si at vår bransje har «omvendt likestilling». Jentene både jobber mer og tjener mer. Det er intet unntak når det gjelder curve-modeller.

– Økt fokus på mangfold har satt hudfarge og etnisitet mer i fokus, til og med alder – men hva med fasong og kropp?

– Det har vært økt fokus på alle områder. Vi har lenge jobbet med modeller i forskjellige størrelser, men det er gøy at vi nå har flere modeller som jobber fulltid, som både er i kategori «curve» og «petite».

– Hva skal til for at plus size mannlige modeller skal bli mer akseptert?

– Det er et veldig enkelt svar på; at kunder begynner å etterspørre denne kategorien. Det har begynt å komme noen flere henvendelser i denne kategorien,

Jonas Mangerud i Heartbreak Management
Jonas Mangerud.

Han forteller at de har noen mannlige plus size-modeller, men ingen som jobber på høyere nivå – hvis man «i det hele tatt kan kalle noen mannlige plus size-modeller for high level».

– Er det mye kroppspress blant guttene?

– Når det gjelder kroppspress hos gutta, så har vi registrert at en del designere booker svært tynne gutter. Hvis man ser at andre modeller lykkes på grunn av dette, kan man jo kalle det en form for kroppspress. Men spørsmålet er om gutta føler presset på samme måte som jentene?

– Ikke aktivt ute etter å finne plus size-modeller

– Vi har ikke glemt guttene, men jeg tror det er fordi tradisjonelt så har det vært fokus på kvinnelig kropp og debatten har vært mest rundt å normalisere alle type kvinnekropper, sier Amar Faiz i Idol Looks til Melk.

– Jeg tror menn generelt blir glemt når det gjelder kroppsfokus og spiseforstyrrelser fordi det uheldigvis er slik at menn ikke blir forbundet med det, og tema blir ikke tatt opp fordi det blir sett på som demaskuliniserende. Og det finnes sjeldent mannlige influencere og skuespillere som går frem og tar kampen om mannlig kropp.

Han mener det er like mye fokus på fasong og ulike kroppstyper, som på hudfarge og etnisitet når det kommer til mangfold.

– Bransjen er blitt meget inkluderende takket være sosiale medier og samfunnsdebatter.

Modellagent Amar Faiz
Amar Faiz. Foto: Ole Martin Halvorsen

– Hva skal til for at plus size mannlige modeller skal bli mer akseptert?

– Vi må se de mer på forsider og de store luksusmerkene må bruke plus size gutter, da følger alle andre etter, akkurat som det gjorde med jentene. Jeg hater ordet plus size, forresten.

– Vi har veldig liten etterspørsel på dette. Faktisk har vi bare én kunde som har bedt om det. Så vi er ikke aktivt ute etter å finne plus size-modeller.

Les også: Emily in Paris: – En tjukk jente kunne aldri spilt hovedrollen

Siste saker

Mest lest nå
Les mer