Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Fretex vil ikke lenger ha de ødelagte tekstilene dine
Foto: Instagram/@mariiawos

Nå kan du ikke lenger levere dette til Fretex

Struper populær ordning.

Det begynner å nærme seg to måneder siden Norge gikk i lockdown for å hindre smittespredning av koronaviruset, og både skjønnhetssalonger, frisører og butikker har sett seg nødt til å holde stengt.

Nå har samfunnet forsiktig begynt å gjenåpne, og mandag fikk blant annet frisørsalongene åpne dørene.

I dag var også første åpningsdag for noen få utvalgte Fretex-butikker rundt om i landet, men med begrensede åpningstider og strenge smitteverntiltak.

– Vi ser at flere butikker og kjeder har startet opp igjen sakte, men sikkert og har fått mange henvendelser fra kunder som lurer på når vi åpner butikkene våre igjen. Vi tror at tiden er riktig for å starte litt forsiktig, da vi ikke vet om kundene er helt klare for å handle. Nå håper vi at både gamle og nye kunder vil ta turen innom Fretex for å gå på skattejakt, sier Kristin Hareide, leder for Fretex-butikkene til Melk & Honning.

Nytt av denne gangen er at Fretex ikke lenger ønsker ødelagte tekstiler.

– Som en del av sitt samfunnsansvar har Fretex valgt å håndtere ødelagte tekstiler til gjenvinning. Det er blitt jobbet iherdig med å finne flere gode løsninger for gjenvinning, men mengden av ødelagte tekstiler er vesentlig større enn behovet for tekstilråvarer til produksjon av isolasjonsmatter og andre gjenvinningsprodukter, sier Hareide.

– Dette har ført til tap fordi Fretex må betale avgift når tekstiler leveres til energigjenvinning. Prisen for å levere til gjenvinning er også lavere enn kostnaden med å håndtere de ødelagte tekstilene. For å klare å komme gjennom koronakrisen, ber derfor Fretex om at giverne kun leverer hele, rene og fine gaver som kan selges videre eller deles ut.

Kristin Hareide. Foto: Morten Bendiksen/Spanish Inq

Skal tekstilene i søpla?

Hareide forteller at dette problemet dessverre ikke er nytt, og at de har jobbet over lengre tid med å finne alternative løsninger.

– I denne spissede situasjonen trenger vi å ha giverne med på laget fordi vi har redusert kapasitet til å ta imot alt.

Les også
Fra norsk tradisjon til innovasjon

– Hva skal man egentlig gjøre med hullete jeans og sokker nå? Kaste de i søpla?

– Tekstiler som går i restavfallet går i dag til energigjenvinning, men det finnes mye inspirasjon og mange ideer til hvordan man kan tenke nytt med noe som er slitt og gammelt. Hullete jeans kan klippes opp og brukes til blant annet shorts, og hullete sokker kan brukes som innmat i puter.

Foto via Fretex

Flere smittevernstiltak

Det er Fretex på Majorstuen i Oslo, Lillehammer, Nardo i Trondheim, Mariero i Stavanger og Åsane i Bergen som åpnet dørene i dag. Fra 30. april vil også en til butikk i Stavanger og Bergen åpne, og man kan også levere gaver til mottakene på Alnabru i Oslo, Skien og Moss fra denne dagen av.

Fretex har også iverksatt flere smittevernstiltak. Deriblant holdes prøverommene stengt inntil videre, de tar kun imot kortbetaling, gaver som mottas vil ligge i fire dagers karantene før de settes ut i butikk, og ansatte bruker hansker og rengjør berøringsflater regelmessig.

I tillegg gjelder følgende regler:

– De tar ikke imot kunder som har forkjølelses- eller influensasymptomer.

– De tar kun inn et begrenset antall kunder i butikken om gangen.

– De oppfordrer kundene til god håndhygiene og bruk av desinfiserende middel når de går inn og ut av butikken.

– De oppfordrer kundene til å bruke albuekroken hvis en må hoste.

– De ber om at alle holder minst en meters avstand til andre kunder og deres ansatte.

– De ber kundene om ikke å ta på produkter og annet mer enn det som er helt nødvendig.

Les også: Trenden de norske influencerne er hekta på

Les også
Fra norsk tradisjon til innovasjon

Siste saker

Mest lest nå
Les mer