Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Norske influencere er blitt hekta på hekling og strikking
Foto: Instagram/@sovietnam

Hekta på hekling i karantene: Få de norske influencernes beste tips

– Elsker å kunne lage mine egne klær.

Unge, norske influencere har fått strikke- og hekledilla, noe Instagram-feeden deres er et bevis på. Samtidig selger norske aktører som Skappel Strikk og Camilla Pihl Strikk garn og strikkesett som aldri før.

DIY-bølgen har for alvor skylt inn over både motebransjen og sosiale medier på grunn av koronaviruset som gjør at de aller fleste av oss tilbringer mye mer tid enn normalt hjemme. De siste ukene har blant annet strikking, hekling, maling og keramikk fått en oppblomstring.

Les også: Den norske strikkegenseren er blitt big business

Garnrester og YouTube

– Jeg har alltid kunnet strikke, men ikke gjort noen særlig større prosjekter da jeg er litt for utålmodig. Hekling har jeg aldri viet en tanke, før i fjor da kjæresten til pappa fortalte meg hvor «lett» det var, og jeg skjønte at det var noe å sjekke ut, sier Thea Raudberget.

Thea Raudberget har blitt hekta på hekling. Foto: privat

– Jeg synes hekling er mye morsommere enn å strikke, fordi det føles friere underveis, og er både raskere og enklere å mestre. Jeg elsker også at det er lett å variere og sette sammen farger i prosjektet, at det alltid kan bygges videre på, og at ideen derfor kan utvikles underveis. I tillegg kan man lage «garn» av tekstiler som ikke kan brukes og hekle nye ting.

Hun forteller at hun bestilte et sett heklenåler på ebay, googlet «hvordan å hekle», og så den første og beste videoen hun fant.

– Etter litt prøving begynte det å se ut som noe. Jeg brukte tid på å prøve ut hvordan jeg kunne bytte farger, hekle i forskjellige retninger og hva som skjedde hvis jeg varierte størrelse på nålen og tykkelsen på garnet. Slik fikk jeg teknikken til å sitte, og det hjalp meg å forstå mulighetene og begrensingene.

Thea har heklet sine egne vesker. – Pinterest og Instagram funker bra som inspirasjon, for eksempel @andreadyrstad @2mpressure og @moliidae. Foto: privat

Hvordan bør man gå frem hvis man har lyst til å prøve seg på dette?

– Jeg ville kjøpt et sett med heklenåler, funnet frem litt garnrester og søkt meg frem på YouTube. Det funket i alle fall veldig bra for meg. Pinterest og Instagram fungerer bra som inspirasjon, for eksempel @andreadyrstad @2mpressure og @moliidae.

– Etter å ha lært teknikken ville jeg ha startet med å lage noe man har skikkelig lyst til å lage. Da er i alle fall ikke motivasjonen i veien hvis man enten synes det går for sakte eller ikke får det helt til og må gå noen steg tilbake.

Mestringsfølelse

Thea anbefaler å kjøpe garn fra steder som Finn.no

– Det er mange som selger store mengder restegarn, og det blir som å kjøpe en stor overraskelsespose – for en veldig billig penge! Jeg synes en stor del av moroa er å sette sammen farger. Og med en pose restegarn er det alltid mange farger jeg ikke ville kjøpt ellers som finner sin plass.

– Men det letteste synes jeg likevel er å klippe opp et laken, bruke en stor nål, og hekle det til en kurv eller veske.

Hun forteller at hun startet på flere småting, men det var da hun begynte på favorittplagget, vesten, at hun klarte å fullføre i jevnt tempo.

Thea i hjemmeheklet vest. Foto: privat

– Etter å ha kjent på mestringsfølelsen av å lage noe som jeg deretter kunne bruke, kom naturligvis «heklegleden» krypende på.

Hva er ditt neste hekleprosjekt?

– Jeg synes det er lettere å være motivert med flere pågående prosjekter. Det ene er en liten veske jeg hekler av noe som før var en tote. Der trenger jeg å finne noe annet som ikke lenger brukes, som kan bli til garn for å fullføre. Det andre er så klart en vest, og denne gangen prøver jeg en annen måte å lage mønster og sette sammen farger på.

– Går stort sett ingen steder uten hekletøyet mitt

At hekle- og strikkeglede smitter, er det liten tvil om. Pauline Krokeide forteller til Melk at hun begynte å hekle etter å ha blitt permittert fra jobben, for å ha noe å drive med. Og det var Thea som inspirerte henne.

– Jeg syntes hun laget så fine hekleting, og ettersom hun sa at det heller ikke var så vanskelig å få til, så hadde jeg lyst til å lære meg det selv. Jeg fikk en del inspirasjon på Instagram og så ting jeg hadde lyst til å lage.

Pauline Krokeide. Foto: Instagram/@sovietnam

Hun forteller at hun har prøvd strikking før, men har aldri fullført et eneste strikkeprosjekt.

– Så jeg hadde ikke helt troen på heklingen heller i begynnelsen. Men etter å ha sett et par YouTube-videoer med basic hekleteknikker, kom jeg raskt inn i det. Nå går jeg stort sett ingen steder uten hekletøyet mitt.

– Jeg synes det er morsomt å hekle fordi jeg elsker å kunne lage mine egne klær. Akkurat nå holder jeg på med noe som skal bli en ankellang kjole. Og med teknikken og de forskjellige fargene på garnet jeg bruker er det morsomt å se hvordan mønstret utfolder seg jo lenger man kommer.

Pauline i parken med hekletøyet. Foto: privat

– Uendelige muligheter

Hva er dine tips til folk som har lyst til å begynne med hekling?

– Man bør starte med å finne noe man har lyst til å lage. For eksempel en vest eller topp, og finne ut hvordan man vil at formen skal se ut. Jeg begynte bare å følge en YouTube-video og lærte meg hvordan man lager en lapp. Når man kan dette forstår man fort hvordan man skal gå frem videre.

– Det som er nice med hekling er at man alltid kan bygge på det man allerede har. Og det er veldig lett å rekke det opp om man gjør noe feil.

Pauline i hjemmeheklet plagg. Foto: privat

Hun har stort sett kjøpt garn og materialer på nettet, og fått en del av moren sin.

– Jeg bruker rent bomullsgarn siden jeg vil lage en kjole som jeg kan bruke til sommeren, og som ikke skal bli for varm. Men man kan også finne garnrester på Finn.no eller som man bare har liggende hjemme. Spør bestemor – hun har sikkert noe garn liggende.

Pauline med hekletøyet. Foto: privat

Camilla Pihl: – Verdens beste meditasjon

Camilla Pihl lanserte i 2018 Camilla Pihl Knit i samarbeid med House of Yarn. Hun forteller til Melk & Honning at de merker at folk har strikket ekstra mye i disse karantenetider.

– Veldig mange som aldri har strikket en genser før, har strikket seg vår Kari-genser. Det er veldig gøy å se hvor stolte de blir over å ha strikket sitt første plagg, og for oss å se alle strikkeplaggene når de tagger oss på @knitcamillapihl-kontoen på Instagram.

– Spør du meg er håndarbeid og strikking verdens beste meditasjon. Også er det fantastisk gøy å strikke et eget plagg!

Strikking og hekling tar av i karantentetid
Foto: Instagram/@knitcamillapihl

Hva er dine beste tips til de som har lyst til å begynne å strikke eller hekle? Hvor begynner man?

– Begynn enkelt. Kan du strikke rett og vrang, så klarer du å strikke flere av våre oppskrifter selv om du aldri har strikket et plagg før. Kari, Hannah og Anne-genseren er perfekte nybegynner-strikk. Også finnes det masse info på YouTube. Og er du så heldig å ha en bestemor, så lær litt av henne. Skikkelig koselig å ha strikkeklubb med en bestemor!

– Vi har gratis oppskrifter til voksne og barn, i tillegg til at vi selger knit kits på camillapihlstrikk.no. Vi merker stor pågang, og i disse dager lanserer vi et helt nytt babygarn i kolleksjonen som heter Petite Knit Camilla Pihl for de aller minste. Et supermykt garn med en blanding av 70 prosent babyalpakka og 30 prosent morbærsilke, avslutter den nybakte moren.

– Prosessen er like givende som det ferdige resultatet

– Vi er en nasjon med mange fantastiske hånverkstradisjoner. At disse nå blomstrer opp gjennom denne DIY-bølgen er utrolig fint å se. Ikke minst fordi unge får fokus på mestring og skaperglede i en verden som i lang tid har vært preget av bruk og kast, og et voldsomt tempo, sier Marthe Skappel i Skappel Strikk til Melk.

Hun forteller at de i disse dager opplever en stadig større interesse fra folk som ønsker å strikke.

Strikking og hekling tar av i karantenetid
Marthe Skappel. Foto: privat

– En av årsakene kan kanskje være at i en hverdag som preges av usikkerhet kan det være godt å vende fokus innover i et håndarbeid som krever oppmerksomhet for å mestre. Vi får mye positive tilbakemeldinger fra kunder som opplever at strikking beroliger og blir en form for meditasjon.

Hva er deres beste tips til de som har lyst til å begynne å strikke eller hekle?

– Start med å finne deg et prosjekt du enkelt klarer å gjennomføre. Hvis du ikke har noen rundt deg som kan hjelpe deg i oppstarten, er et godt tips å se på instruksjonsvideoer på nettet. Det er få teknikker man trenger å lære seg for å mestre det å strikke en genser.

– Har man lært seg å strikke rett og vrangmasker, er man i prinsippet klar for å fikse det meste! Man vil gjerne bli fort ferdig, men av erfaring er prosessen like givende som det ferdige resultatet. Det viktigste er å ha tålmodighet og kose deg med prosjektet!

– Våre nybegynnere starter ofte med den klassiske Skappelgenseren som sitt første prosjekt. Vår yngste kunde som har fullført helt på egenhånd var ti år gammel, så strikking er for alle.

Les også: Supermodellene har fått en «nerdete» hobby

Siste saker

Mest lest nå
Les mer