Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Bilde: Christian Vierig/Getty Images

Sjekk alle motetoppene som nå har måttet gå

Man har avdekket rasisme i en rekke moteinstitusjoner. Er Anna Wintour den neste som blir tvunget til å slutte?

De siste par ukene har systematisk rasisme kommet på agendaen, etter at en rekke politidrap ble gjort kjent for offentligheten. Dette har ført til anti-rasistiske protester verden over og et voldsomt engasjement på sosiale medier.

I forbindelse med dette har mange følt at tiden er moden til å call out de som lenge har oppført seg rasistisk – eller ikke gjort nok for å være mangfoldige.

Dette har resultert i at en hel rekke motetopper har måttet gå.

Les også: Slik skal de bekjempe rasisme i motebransjen

Rasisme hos Refinery29 og Manrepeller

I forrige uke kunne Melk melde at sjefredaktøren for mote- og livsstilsnettstedet Refinery29, Christene Barberich, måtte slutte. Dette skjedde etter at det kom frem at hun hadde betalt svarte ansatte mindre enn hvite.

Senere samme uke var det Leandra Medine Cohen, en av verdens første suksessrike motebloggere, sin tur. For få år siden omgjorde hun nettstedet Man Reppeler fra blogg til nettmagasin, og har per i dag 14 ansatte.

Nå har det kommet frem at Cohen har oppført seg dårlig ovenfor tidligere multikulturelle ansatte og valgt å ikke fremme mangfold redaksjonelt.

I et åpent brev til leserne i starten av juni kalt «Where We Go From Here: A Message for the MR Community» lover hun endring og kommer med konkrete forslag til hvordan de skal få det til. Dette var tydeligvis ikke nok. Det raste i kommentarfeltet, og forrige onsdag ble det klart; Cohen må gå.

I et innlegg på Instagram skriver hun blant annet: «Man repeller ble grunnlagt for å hylle alle former for personlig uttrykk men det ser nå ut til at jeg har feilet på dette området. Teamet fortjener en sjanse til å vise hvordan Man Repeller kan være med meg stående på sidelinjen. Derfor kommer jeg til å ta et steg vekk og la dem vise dere det».

The Guardian er på sin side tvilende til at nettstedet kan overleve uten Cohen som frontfigur.

Reformation-grunnlegger Yael Alfalo (via Net-a-Porter) og Audrey Gelman (Bilde: Roy Rochlin/WireImage)

Reformation og The Wing

Yael Aflalo grunnla klesmerket Reformation i 2009. Med et etos godt plantet i bærekraftighet, laget den tidligere modellen superfeminine klær av miljøvennlige eller resirkulerte materialer. I dag selges merket i mange av verdens mest anerkjente varemagasiner, i tillegg til at de har i underkant av 20 egne butikker.

Nå er det likevel kommet frem at det har skortet kraftig på inkludering og mangfold i bedriften.

Reformation-sjefen skal ifølge en tidligere ansatt blant annet ha sagt at selskapet ikke var «klare» for å fronte svarte modeller. I en offentlig unnskyldning på merkets Instagram skriver Aflalo at hun har feilet som leder og påpeker at selskapet både har hatt problemer innad med rasisme, white gaze og vært ignorante. Hun fratrer derfor sin stilling som Administrerende direktør for selskapet.

Hos the hippe, luksuriøse, kun-for-kvinner work spacet The Wing har også lederen måttet gå nå.

Audrey Gelman startet work spacet i 2016 som et sted der kvinnelige toppledere og suksessrike kreative freelancere kunne holde møter, brainstorme og nettworke. I dag finnes det blant annet i Los Angeles, New York og i London. Men også hos The Wing har det vært ugler i mosen. Multikulturelle ansatte skal ha fått luselønn og blitt behandlet dårlig. Nå må Gelman trekke seg fra selskapet hun startet grunnet rasisme. Det kan The New York Times melde.

«Avgjørelsen er riktig for selskapet og den beste måten vi kan sørge for at The Wing beveger seg inn i en betimelig ny æra», skrev Gelman ifølge avisa i en mail til sine kollegaer.

Er Wintour på vei ut?

I forrige uke ble det kjent at Harper’s Bazaar nå får sin første multikulturelle sjefredaktør, Samira Nasir. Før det hadde hun vært Executive Fashion director for Vanity Fair i en årrekke.

Samtidig kunne Melk melde at Anna Wintour innrømmet at Vogue har slitt med rasisme under hennes ledelse. I et følelsesladet skriv til det ansatte tok motebransjens mektigste kvinne det fulle ansvaret for at bladet har vært sårende og intolerant, og ikke gjort nok for å fremme svarte designere.

Samtidig lovet Wintour at hun nå spisser ørene mot alle de multikulturelle ansattes historier, for å vite hvordan hun kan unngå rasisme ved å være mer bevisst og omtenksom.

Disse løftene ser likevel ikke ut til å være nok for alle. Motevaktbikja Diet Prada åpnet opp for diskusjon rundt temaet i en post tidligere denne uken. Av kommentarfeltet å dømme er det mange som mener det er på tide at Wintour forlater Vogue-kontorene på Manhattan en gang for alle – etter 32 år på topp.

Les også: Norske modellbyråer om bookingen av multikulturelle modeller

Siste saker

Mest lest nå
Les mer