Motehuskabalen fortsetter - få oversikten her

Motehuskabalen: De viktigste trekkene så langt

Har du også mistet oversikten?

Selv om det nok er 2017 som må kunne sies å være året der designer-exits for alvor herjet, har den samme tendensen fortsatt også i år. Tidligere i vår lagde vi en oversikt over de nye designerne hos de store motehusene, men det er ikke bare blant designerne og de kreative lederne at stolleken fortsetter. Det virker nemlig å være gjennomtrekk på toppen hos flere av de internasjonale merkene og motehusene, men det er også noen som blir på sin post.

Her er noen av de viktigste trekkene så langt i 2018:

Margeritha Missoni vender tilbake tilbake til Missoni som kreativ direktør for undermerket M Missoni. I juni solgte det familieeide italienske motehuset en minoritetsandel av aksjene til et statlig støttet privat aksjefond, og i april i år kjøpte de underlinjen tilbake etter at avtalen med Valentino Fashion Group hadde utløpt.

Cecilie Thorsmark blir daglig leder for Copenhagen Fashion Week. Hun tar over rollen etter Camilla Frank som har sittet i sjefsstolen siden 2016.

Jenny Galimberti er ny daglig leder for JW Anderson. Hun kommer fra rollen som kommunikasjonsansvarlig ved Louis Vuitton og har tidligere hatt ulike roller ved Prada, Dunhill og Gucci.

Den nederlandske duoen Rushemy Botter ble i august annonsert som de nye kreative direktørene for franske Nina Ricci. De to er foreløpig relativt ukjente, men har gjort seg bemerket med finaleplass under årets prestisjetunge LVMH-pris. Tidligere i år vant de også den fremste prisen under nisjemotefestivalen Hyères, utvalgt av Haider Ackermann.
«Vi sikter på å skape ny ånd, vår tidsånd – uanstrengt, men sofistikert, sterk, men likevel positiv», sa designerne om sin visjon for huset. Duoens første kolleksjon vil være pre-fall 2019.

Moda Operandis administrende direktør Deborah Nicodemus takker for seg, mens Tesla-topp Ganesh Srivas tar over.

Etter nærmere et tiår hos det britiske merket Joseph har sjefsdesigner Louise Trotter sagt opp sin stilling. Trotter begynte som kreativ leder hos Joseph i 2009, og i august vil hun vise sin siste kolleksjon som blir pre-fall 2019. Fra tidligere har Trotter bakgrunn som designer for Gap, Calvin Klein og Tommy Hilfiger. Hun er også på listen over Business of Fashions 500 mest innflytelsesrike personer i motebransjen.

J. Mendel søker konkursbeskyttelse. Det er under den såkalte Chapter 11 – den amerikanske gjeldsforhandlingsløsningen – at det nå Paris-baserte luksusmotehuset med designer Gilles Mendel i spissen har søkt om konkursbeskyttelse. Det innebærer at de beskyttes mot at kreditorene kan slå dem konkurs mens de jobber for å betale gjeld og sikre videre drift.

Gilles Mendel
Gilles Mendel

Det er over og ut for Tomas Maiers selvtitulerte merke etter at Kering valgte å avslutte samarbeidet med den tyske designeren. Luksusgruppen har solgt tilbake aksjer i både Stella McCartney og Christopher Kane for å fokusere mer på anerkjente luksusmerker som Gucci, Saint Laurent, Bottega Veneta og Balenciaga. Det kommer kort tid etter at det ble klart at Maier takker for seg i Bottega Venta. Etter 17 år forlater han stillingen som kreativ leder – en jobb han tok over etter Tom Ford i 2001. Det er Daniel Lee som tar over for Maier. Han kommer fra å være ready-to-wear-sjef hos Céline.

Paolo Riva er utvnevnt som administrende direktør for Victoria Beckham. Han har 16 års ledererfaring fra blant annet Salvatore Ferragamo, Valentino, Tory Burch og nå sist Diane Von Furstenberg.

Louis Vuitton har fått sin egen musikksjef. Virgil Abloh har utnevnt Benji B som det franske luksusmotehusets første musikksjef noensinne. Han har bakgrunn som radio-DJ og har vært musikksjef for Phoebe Philo hos Céline. Han har også jobbet som produsent for Kanye West.

Jay Z er ny kreativ leder for Puma basketball. Rapperen vil få en tilsvarende rolle som den Rihanna allerede har hos sportsgiganten som nå igjen satser for fullt på basketball etter å ha trukket seg ut av markedet for to år siden.

J. Crew henter Johanna Uurasjarvi som sjefsdesigner. Hun vil bli ansvarlig for designretningen til merket, og erstatter Somsack Sikhounmoung som takket for seg i september i fjor.

Federico Curradi er ny kreativ leder for Rochas herrelinje. Han viser sin første kolleksjon for det franske motehuset under AW19-sesongen.

Gant utnevner Brian Grecy som ny administrerende direktør. Han har vært i selskapet siden 2016, og før det i Adidas. Grecy tar over for Patrik Nilsson som fratrer sin stilling etter fire år.

Karen Reuther er Reebok sin nye globale kreative direktør etter Thomas Steinbruck som takket for seg tidligere i år.

Styreleder og med-grunnlegger av Guess, Paul Marciano, går av etter anklager om seksuell trakassering. Det var model Kate Upton som beskyldte Marciano for seksuell trakassering tidligere i år i kjølvannet av #MeToo-kampanjen.

Dries Van Noten selger aksjemajoriteten til den spanske luksusgruppen Puig. Den belgiske designeren selv vil fortsatte eie det som skal være en større del av aksjene samt fortsette som kreativ leder og styreleder. Teamet vil fortsette i Antwerpen der designeren grunnla sleskapet i 1986.

Off-White-grunnlegger og designer Virgil Abloh tar over for Kim Jones som ny men’s wear-designer ved Louis Vuitton. Mens Kim Jones på sin side går til Dior. Han tar med seg blant andre Yoon Ambush som sin nye smykkedesigner.

Kris Van Assche takket tidligere i år for seg som kreativ leder ved Dior Homme. Han tar over som kreativ leder for Berluti etter Haider Ackermann som forlot det franske motehuset etter bare tre sesonger.

Hedi Slimane er ny kreative direktør i Céline. Han tar over etter Phoebe Philo som hadde rollen i nesten ti år. Slimane kommer fra stillingen som sjefsdesigner i Saint Laurent og før det Dior Homme. Hans første kolleksjon for Céline – og det franske luksusmotehusets første herrekolleksjon noensinne – vises under Paris Fashion Week i høst.

Riccardo Tisci forlater GIvenchy
Riccardo Tisci

For et drøyt år siden forlot Riccardo Tisci Givenchy etter elleve år. Det ryktes lenge at han ville gå til Versace og sin gode venninne Donatella Versace. Tidligere i år ble det kjent at han blir Burberrys nye sjefsdesigner etter Cristopher Bailey.

Etter kun to sesonger forlater Oliver Lapidus Lanvin. Han tok over etter Bouchra Jarrar, som igjen tok over for Alber Elbaz da han takket for seg i 2016.

Nicolas Ghesquière forlater ikke Louis Vuitton. Det ble klart i slutten av mai. Han har holdt rollen som kreativ leder for kvinnekolleksjonene

siden 2013. Det har lenge versert rykter om at Ghesquière skal forlate det franske motehuset til fordel for et eget merke, og at LVMH-topp Bernard Arnault skal ha sett til blant andre Jonathan Anderson som nå holder posisjonen som kreativ leder ved Loewe i tillegg til sitt eget merke J.W. Anderson.

Francesco Fucci er Theorys nye kreative direktør for womenswear. Han kommer fra The Row der han har jobbet som sjefsdesigner de siste fem årene. Hans første kolleksjon for Theory er Spring 2018 pre-kolleksjonen.

Kun fire måneder etter at han presenterte sin første hele kolleksjon takker Stuart Weitzmans kreative direktør Giovanni Morelli for seg. Tidligere i år ble Eraldo Poletto selskapets nye administrende direktør. Han kommer fra Salvatore Ferragmo der han har vært siden 2010. Helt udramatisk er Morellis exit ikke. Både han og og Tapestry, som eier Stuart Weitzman, ble nylig saksøkt av en ansatt ved selskapet som mener han ble seksuelt trakassert av Morelli. Det skriver motenettstedet Business of Fashion.

Felipe Oliveira Baptista forlater Lacoste
Felipe Oliveira Baptista

Lacostes kreative direktør Felipe Oliveira Baptista takker for seg etter åtte år. Spring/Summer 2019-kolleksjonen vil bli designet av et in-house-team. Baptista har tidligere jobbet ved blant annet Max Mara og Cerruti samt sitt eget merke som ble lukket i 2013 til fordel for posisjonen i Lacoste.

I februar ble det klart at Bruno Frisoni, kreativ direktør ved det franske tilbehørsmerket Roger Vivier gir seg etter 16 år. Det er Gherado Felloni som nå stepper inn. Han har tidligere jobbet under Miuccia Prada på Miu Miu samt Fendi og Dior. Felloni presenterer sin debutkolleksjon i september.

Marnis nye administrerende direktør er Stefano Biondo. Han kommer fra Safilo der han jobbet i 15 år. I Marni tar han over rollen til Ubaldo Minelli.

Kreativ leder for Marc Jacobs, John Targon, forlater selskapet bare tre måneder etter at han ble med for å blåse nytt liv i det amerikanske merket.

Charles Delapalme er ny daglig leder for Christian Dior Couture. Han tar over rollen etter Serge Brunschwig som går til Fendi. Delapalme har selv bakgrunn fra det italienske luksusmotehuset samt Louis Vuitton.

Det franske motemerket Carven jakter kjøper. Nylig søkte de om konkursbeskyttelse i Frankrike. Merket har vært i hardt vær etter at produksjonen av SS18-kolleksjonen ble forsinket, noe som påvirket leveringer. Kolleksjonen er kreativ direktør Serge Ruffieux’ første etter at han tok over for designerduoen Alexis Martial og Adrien Caillaudaud. Ruffieux kommer fra Christian Dior der han ledet huset i ti år sammen med Lucie Meier.

Også hos de store luksusgruppene er det utskiftninger i ledelsen. Toppsjefen i Onward Luxury Group, selskapet som eier merker som Jil Sander og Charlotte Olympia samt som produserer og distribuerer klær, sko og sportswear for selskaper som Michael Kors, Paul Smith og Marc Jacobs, Franco Penè går over i rollen som æresstyreformann. Han etterfølges av Takehiro Shiraishi.

Melk & Honning oppdaterer oversikten fortløpende.