Dette er de nye designerne hos de store motehusene
Fjoråret bød på det som må kunne omtales som en ren stollek i motebransjen med designere som flyttet rundt mellom de store motehusene nærmest på ukentlig basis. Det roet seg noe etter moteukene i september og oktober, men så langt i år har det tatt seg opp igjen.
Har du også mistet oversikten? Vi har samlet de viktigste trekkene her:
Vigril Abloh til Louis Vuitton
For to uker siden kom nyheten om at det er Virgil Abloh, kreativ leder for Kanye West og grunnlegger av Off-White, som tar over for Kim Jones som ny men’s wear-designer for Louis Vuitton.
Utnevnelsen kan virke kontroversiell for et fransk luksusmotehus som Louis Vuitton, Ablohs street wear-bakgrunn tatt i betraktning, men kommer likevel ikke som noen stor overraskelse. Ikke bare har ryktene versert i månedsvis, men forholdet mellom luksus og streetwear har lenge stått sterkt.
Abloh blir med det en av de få ikke-hvite designerne på topp i et fransk luksusmotehus, sammen med blant andre Olivier Rousteing ved Balmain og Ozwald Boateng som tidligere var designer for Givenchy men’s wear.

Virgil Abloh
Kim Jones til Dior
I januar ble det kjent at Louis Vuittons kreative leder og men’s wear-designer Kim Jones forlater stillingen etter syv år. Han holdt sin siste visning for det franske motehuset tidligere samme måned.
Det ble lenge spekulert i om Jones var mannen som ville ta over Burberry etter Christopher Bailey. I mars ble det imidlertid klart at Jones tar over etter Kris Van Aashe i Dior Homme. Van Aashes avgang ble annonsert samme dag som Jones’ nye stilling ble offisiell.
Kim Jones var drivkraften bak noen av Louis Vuittons mest vellykkede prosjekter og samarbeid. Han gjorde seg bemerket blant annet for sin forståelse for og hyllest av streetwear-influert luksus, og er også hjernen bak samarbeidet Louis Vuitton gjorde med skate-merket Supreme i 2017.

Kim Jones
Kris Van Aashe til Berluti
I begynnelsen av mars kom nyheten om at belgiske Kris Van Assche trekker seg som kunstnerisk leder av Dior Homme. Tidligere denne uken ble det klart at han tar over for Haider Ackermann som kreativ leder for italienske Berluti.
Ackermann holdt rollen kun i 18 måneder som etterfølger av Alessandro Sartori. Han vil nå vie all sin tid til sitt eget merke.
Van Aasches debutkolleksjon for Berluti er AW19, og vises først i januar 2019. Han vil med andre ord ha betraktelig bedre tid på seg enn sine designerkolleger til å ferdigstille sin første kolleksjon i ny jobb.
Etter å ha fått utdannelsen sin fra Royal Academy of Arts i Antwerpen, flyttet Van Assche til Paris for å jobbe som Hedi Slimanes første assistent for hans Rive Gauche Homme-kolleksjon. Samarbeidet med Slimane fortsatte hos Christian Dior. I 2007 fikk Jones jobben som kreativ direktør for Dior Homme.

Kris Van Aasche
Heidi Slimane til Celine
I januar i år annonserte motehuset Celine at det er Hedi Slimane som tar over stillingen som kreativ direktør etter at Phoebe Philo takket for seg.
Slimane har fra tidligere gjort stor suksess som sjefdesigner både hos erkefranske Dior Homme og Saint Laurent. Han var blant annet mannen som endret navnet på det franske motehuset fra Yves Saint Laurent, til Saint Laurent Paris.
Slimane er allerede på plass som kreativ leder for damekolleksjonen, haute couture og duft, i tillegg til at han vil innføre en egen herrekolleksjon. Han tok over stillingen allerede i februar i år – og vil vise sine første kolleksjoner under Paris Fashion Week i september.

Hedi Slimane
Riccardo Tisci til Burberry
Under London Fashion Week i februar viste designer Christopher Bailey sin siste kolleksjon for Burberry. Allerede i fjor ble det kjent at Bailey ville gi seg hos det britiske motehuset.
I mars ble det klart at det er den italienske designeren Riccardo Tisci som blir Burberrys nye sjefdesigner. Han vil vise sin første kolleksjon for merket i London i september.
Etter at Tisci forlot Givenchy for drøyt ett år siden, gikk det lenge rykter om at han ville ta over Versace, grunnet både hans italienske røtter og nære vennskap med Donatella Versace. Han holdt stillingen for Givenchy i elleve år.

Riccardo Tisci
Oliver Lapidus for Lanvin
Da det først ble annonsert at Olivier Lapidus skulle ta over Lanvin, var det mange som måtte ty til Google for å finne ut av hvem denne mannen egentlig var. Etter en karriere som interiørdesigner, var Lapidus et ganske så kontroversielt valg for å ta over etter Bouchra Jarrar (som fikk jobben etter at Alber Elbaz takket for seg i begynnelsen av 2016).
Og kanskje var han ikke helt klar for rollen. Da han viste sin første kolleksjon for merket i september i 2017, mente Vogues Sarah Mower at hans forøk på logomania virket ironisk.
Tidligere denne uken ble det klart at han forlater motehuset etter kun to sesonger. Hans etterfølger er enda ikke annonsert.
Hovedbilde: Time Magazine. Alle portrett Business og Fashion, LVMH og Vogue.
Les også: Saint Laurent må betale dyrt etter Slimane-exit