– Vi hadde butikker som solgte 400 til 500 vesker i uken.
I år er det 40 år siden Michael Kors først så dagens lys. Merket, altså. Mannen bak er selv 61. Han var bare 21 år gammel da han fikk muligheten til å lansere sitt egen kleskolleksjon på Bergdorf Goodman i New York. Tilbakemeldingene var gode, og den unge designeren var for alvor i ferd med å skape seg et navn. Siden har han holdt det gående. Evig inspirert av jet set-liv og egne røtter i klubblivet rundt Studio 54 i New York, er det glamorøse erkeamerikanske merket etterhvert blitt verdenskjent.
I forbindelse med jubileet kaller Tatler ham for «kongen av New Yorks motescene». «Det finnes ikke den stjernen som ikke elsker Kors», fortsetter de. Vogue skriver i sin hyllest til 61-åringen at han har «fans overalt».
Samtidig deler Diet Prada en ikke fullt så respektfull hyllest når de via sin Instagram-konto med nesten 3 millioner følgere tøyser med statusen til Michael Kors i motebransjen:
For det er ikke til å komme bort fra at Michael Kors ikke bare er et hyllet merke. Meningen er delte, og det har vært fire tiår med opp og nedturer.
– Ja, man kan trygt si at merket har vært med på en skikkelig berg- og dalbane, sier Elise Alexandra Gulbrandsen, journalist hos MinMote.
– Men uansett hvordan pendelen svinger, har han klart å skape et «household name», der den klassiske amerikanske stilen ligger til grunn.
Det kan ingen ta fra ham, mener hun.
På 2010-tallet var veskene superpopulære og MK-logoene overalt.

– I 2016 var MK by far det største veskemerket vi noensinne har sett i Skandinavia, forteller Marianne Larsen som er medeier og salgssjef hos Infinite Agency.
De tok over ansvaret for Michael Kors etter at suksessagenturet Blender ble splittet, og Magnus Thorud tok med seg et knippe av luksusmerkene.
– Vi hadde butikker som solgte 400 til 500 vesker i uken. De pumpet ut Jet Set, Hamilton og Selma i saffiano-lær. Veskene var å se på alle!
– Vi gjorde sport i å telle antall Michael Kors-vesker vi så på vei til kontoret.
Det var en reise som ingen har sett maken til verken før eller siden, sier hun.
– Men med en slik suksess vil det alltid komme til et punkt der markedet vil få en reaksjon. Det er det mange andre eksempler på fra de fleste andre kommersielle suksesser her Norge.
Hun mener likevel at volumene på det tidspunktet var så store at selv med nedgang er fortsatt Michael Kors på topp tre i antallet solgte vesker i Norge.
– Vi legger bare ikke merke til det på samme måte som før. Den gang var det nesten ingen konkurranse, men nå er det flere veskemerker i markedet.
Nedturen kom i 2018.
Da hadde merket lavere salg enn forventet i hele Europa, med et fall i inntekter på 10 prosent.
Butikken i Stavanger ble nedlagt samme år, mens butikken i Oslo led samme skjebne året etter.
Larsen tror det er flere faktorer som bidro til en nedgang i merket.
– Hovedgrunnen er nok at volumene vi solgte gjorde at merket fikk unaturlig synlighet på gaten landet over. Vi hadde butikker i alle landets kriker og kroker. Nedgang er en del av motesyklusen. Trender kommer og går.
Hun mener det er en del av mote-gamet.
– Heldigvis er Michael Kors i en fase der merket har gått fra å være en trend til å bli et basemerke. I dag har vi en god distribusjon og det er det største merket vi har på Infinite Agency, forteller Larsen.
– Under pandemien er Michael Kors det merket som har gjort det best hos oss. Vi selger for svimlende summer igjen, og jeg kan begynne å telle antallet MK-vesker og -sko på vei til jobb igjen.
– Det er og blir et powerbrand. Dette har sammenheng med at vi ikke selger det kun basert på hype og trend, men på produkt, branding og pris.
I motebransjen florerer det imidlertid av holdninger á la det Diet Prada fronter, nemlig at Michael Kors er et stykke ned på rangstigen. Kanskje til og med harry.
– Det er jo subjektive meninger. Jeg tror at i mindre markeder som Norge, blir ofte de store kommersielle trendene definert som harry i noen miljøer.
– MK er tilgjengelig, forståelig og et designbrand med lang fartstid.
Larsen mener reisen til merkevaren er helt unik.
– Aldri har vi sett et merke vokse så fort og bli så stort i Skandinavia. Og med en sånn suksess vil det alltid være mye meninger der ute.
Hun mener at det ikke er nok fokus på det Michael Kors gjør bra.
– De jobber med å bli mer bærekraftige i alle ledd av produksjonen, og de er i en rasende utvikling mot et grønt skifte. Mannen selv er jo også en aktiv del av sitt varemerke og gir store summer til sine hjertesaker. Få andre i bransjen har ønsket å gi tilbake på den måten, mener Larsen.
– I tillegg til hans meritter som designer og entreprenør, er det grunnen til at han hylles nå. Ofte blir ikke det satt søkelys på her hjemme.
Mener «harrystempelet» er en klassegreie
Chioma Anugweje er beautyinfluencer og journalist. Hun er også en stor Michael Kors-fan.
– Jeg har rundt ti Michael Kors-vesker. Noen har jeg kjøpt, andre har jeg fått i gave. Den første kjøpte jeg i butikken deres i Nice i 2013 og den har jeg fortsatt i dag, forteller Anugweje til Melk & Honning.
– Grunnen til at jeg liker de så godt er at jeg synes de har veldig fine vesker til en komfortabel pris og at veskene har god kvalitet. Også er det jo en bonus at Michael Kors er en fin fyr.

Hun ble ikke så overrasket da Michael Kors-butikken ble lagt her hjemme.
– Nei, for Michael Kors er et veldig amerikansk merke. Selv om mange her hjemme er fan av veskene og tilbehøret, så betyr ikke det at de nødvendigvis er så fan av klærne han lager.
Anugweje har fått med seg at enkelte i moteverden ser litt ned på merket.
– Jeg vil si at det er en klasseting, fordi Michael Kors blir sett på som et «billig» designermerke. Det er et merke kvinnen og mannen i gata har råd til.
– Ingen sier noe annet enn «goals» når de ser folk vise frem Chanel, Dior eller Hermes-samlingen sin.

Les også: Derfor bør du få med deg den nye moteserien Halston på Netflix