Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Moteekspertenes oppsummering av året – Fra høydepunkter til nedturer

screen-shot-2016-12-15-at-10_fotor_collage


Gucci/Admir Batlak/Anne Karine Thorbjørnsen/Vetements

Snart er året omme. Før vi tar tak i hva 2017 har å by på skal vi se tilbake på året som har gått.

Melk & Honning har snakket med noen eksperter om hva de mener har preget moteåret 2016. Hva var høydepunktet? Har det vært noen nedturer? Hva var de største trendene? Har det vært noen overraskelser? Hvilke designere har utpekt seg – både i norsk og internasjonal sammenheng?

Madeleine Holth, motejournalist, synes det er vanskelig å peke på ett motehøydepunkt i løpet av 2016, men trekker fram både samarbeidet mellom Alyx x Fragment og Bjørn Borg x Craig Green. Årets nedtur mener hun er at Richard Nicoll fikk et hjerteinfarkt som førte til at han gikk bort.

screen-shot-2016-12-14-at-12-41-49

Foto: @madeleineholth

– Dette var veldig trist, han skulle egentlig bli en del av Adidas familien i Januar 2017, noe jeg hadde gledet meg veldig til.

Hun mener Raf Simons var designeren som ba på flest overraskelser.

– Raf Simons overrasket veldig med å gå til Calvin Klein, samt viste han key items fra sin karriere i forbindelse med SS17-visningen som var et samarbeid med fotograf Robert Mapplethorpe.

Holth syntes det er mange spennende designere som har utpekt seg i løpet av året. I internasjonal sammenheng trekker hun spesielt fram Y-Project og Wesley Berryman. Holth mener vinneren av «Bik Bok Runway Award», Anne Karine Thorbjørsen, er den norske designeren som har utpekt seg mest i løpet av året.

– Anne Karine Thorbjørnsen har et utrolig talent og er en av de mest undervurderte talentene vi har i dette landet. Hun har tydelig vist at hun har dyp historiekunnskap innenfor faget og hennes bruk av folder metter min evigvarende Maison Margiela sult.

Les også
Line of Oslo har åpnet ny butikk på Aker Brygge

Les også: Norges nye designtalenter: Anne Karine Thorbjørnsen

screen-shot-2016-12-14-at-12_f342otor_collage

Bjørn Borg x Craig Green/Wesley Berryman/Anne Karine Thorbjørnsen

Hege Aurelie Badendyck, tidligere redaktør og nåværende kreativ konsulent, sitt motehøydepunkt var å oppleve Seoul Fashion Week.

– Det var spennende å bli mer kjent med koreanske merker – vanvittig mye fett som snakker helt til det skandinaviske markedet, men som samtidig er forfriskende og annerledes.

screen-shot-2016-12-14-at-12-21-54

Foto: @hegeaurelie

Hun peker på at årets nedtur var at streetstyle-fotografens far, Bill Cunningham, gikk bort.

Badendyck ble dog positivt overrasket over Pierpaolo Piccioli.

– Jeg synes det var kult å se at etterfølgeren til Maria Grazia Chiuri, Piccioli, på Valentino leverte en så bra kolleksjon, og stod godt på egne ben. De har jo jobbet som en duo på Valentino siden de tok over etter sjefen sjæl.

Den tidligere redaktøren i Costume mener det har vært to store og ulike designere som har preget trendene i 2016 – Gucci og Vetements.

– Sistnevnte har vært rebellen og opprøreren, mens Gucci har vært årets store motehus-comeback. Begge har på hver sin måte farget motebildet sterkt i året som har gått.

Hun peker på den canadiske designerduoen bak Beaufille som noe hun har latt seg bite merke til i løpet av året.

– Fortsetter det sånn kan de bli store tror jeg. Og så er jeg helt klart veldig imponert over den kreative hjernen til Guccis designer Alessandro Michele. Å se kolleksjonen og alle dens crazy detaljer på nært hold på showrommet i Milano etter visningen var veldig kult.

I norsk sammenheng mener hun Admir Batlak leverte en bra kolleksjon under Oslo Runway.

Les også
Norske Woodling satser med stor rebranding

– Det var også spennende at Michael Nybråten debuterte i år – blir gøy å følge med videre på han.

screen-shot-2016-12-14-at-1222_fotor_collage

Gucci/Vetements/Admir Batlak

Lars Midstjø, motejournalist, sitt personlige motehøydepunkt var å besøke Massimo Osti sitt arkiv i Bologna, Italia. Han forklarer at Osti revolusjonerte moteindustrien på 70, 80- og 90-tallet.

– Dette var mannen bak C.P Company og Stone Island. Tenk bare 12509213_10153877240798799_3584757059706756521_nalle de tekniske materialene til merker som North Face, Patagonia med flere, som nå har sitt største momentum. Massimo Osti var gudfaren for disse. Blant kjennere har han i mange år blitt omtalt som designernes designer. Prada, Jil Sander, Helmut lang med flere var inspirert av han.

Noe som overrasket motejournalisten var New York Fashion Week. Han påpeker at flere merker hadde tatt den nye «see now, buy now» tilnærming til hjertet.

– Det var påtagelig få store brands som viste? Fra å være den mest interessante scenen bare noen sesonger i forveien. Det gikk vel fort. Tipper det snur like fort neste sesong.

Han mener at det tyske sportsmerket adidas har utpekt seg i 2016.

– Adidas har uten tvil fått gleden av å ha ansatt Mark Miner. Det har vært morsomt å se hvordan Adidas har gått fra å være en slags «underdog» til å ligge i tet på så kort tid. Nå er ikke jeg noen sneakerhead, men synes det har vært spennende å se på, sånn litt fra avstand.

Midstjø mener også at Vetements og Gosha Rubchinskiy har satt nye kriterier for hva som er god smak i løpet av året som har gått.

– Personlig synes jeg det er «billig», forutsigbart og lite interessant, men det er nå slik at de har fått mye oppmerksomhet. Jeg tror det appellerer til en kundegruppe som aldri opplevde Fila på 90-tallet.

Les også
Kate Moss-konturering trender på TikTok

I norsk sammenheng mener Midtsjø at Michael Olestad sin debutkolleksjon var veldig spennende. Han peker også på Anne Karine Thorbjørnsen om et fint tilskudd til den norske bransjen.

– Nå er jo Oslo en veldig liten by, men jeg synes det er morsomt å se smykkene hennes på så mange. Også ser de veldig fine ut! Hadde jeg vært fra utlandet og sett på designerscenen i Oslo ville jeg tenkt at det var noe nytt og spennende som foregikk her.

larscollage

Michael Nybråten (foto: @thesceptic)/Gosha/Adidas

Les også: Hvem er mest likt i mote-Norge i 2016?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer