Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Guide til de beste stedene i Trondheim
Foto: Giovanni Mereghetti/Education Images/Universal Images Group via Getty Images

M&Hs sommerguide: 24 timer i Trondheim

Barer, butikker og barbering – Bartebyen leverer på skyhøyt nivå.

Trondheim har de siste årene hatt en enorm utvikling som utelivsby. Det er her Michelin-stjernen deles ut og du kan finne noen av landets beste restauranter og kulturtilbud.

Borte er skinnvest og karsk (nesten) blitt. I stedet er afternoon tea, shopping og sjampanje kommet inn.

24-timer i Trondheim er en del av Melk & Honnings sommerguide-serie til ulike norske storbyer.

Få med deg hva som skjer i Tromsø, Stavanger, Ålesund og Bergen.

NB: Med forbehold om at stedene som nevnes her er eller kan komme til å bli påvirket av ulike former for koronarestriksjoner.

Her shopper du i Trondheim:

Drar du til Trondheim føler vi oss ganske sikre på at du kommer hjem med noe fint. For her står fristelsene i kø. Du kjenner igjen mye av det du ellers finner i en storby, men som likevel er verdt å ta turen innom.

Man kan ikke skrive om shopping i Trondheim uten å nevne Bogart.Cosmo, Retro og Carma. Alle tre har eksistert i bykjernen i en liten evighet. Disse har klart å holde seg relevante via inngående kjennskap til hva Trøndere og tilreisende vil ha, med et stort utvalg av velkjente og tradisjonelle merkevarer.

I Retros nye arkitekttegnede storstue kan du boltre deg over hele tre etasjer med mote for han og henne. Dette i den ærverdige og nyrenoverte Mathesongården fra 1890-tallet. De fører merker som Acne Studios, Ganni, Victoria Beckham og Totême. (Olav Tryggvasons gate 14)

Rett over veien finner du Bogart.Cosmo. De kan skilte med hele 1200 kvadratmeter med shopping for begge kjønn, også i eget bygg. Butikken er for en instutisjon å regne, da den så dagens lys i 1905. Mye har skjedd siden den tid. Nå fører de merker som Mulberry, Barbour, Bally, Max Mara og Paul Smith. (Olav Tryggvasons gate 12).

Skills er et must om du liker urban wear og sneakers. Her finner du alt et sneakers-hode ønsker seg. Selv om kvadratmeterne er få, er utvalget stort. Her er det bokstavlig talt sneakers fra gulv til tak. De fører merker som Puma, Nike, Adidas og Komono. (Nordre Gate 12) Husk å se på klesutvalget også.

Litt egenpleie er fint å få klemt inn på en miniferie. Og da er det særlig gutta som kan få en make over i Bartebyen. For på H2 Barber&Sons tar de bart, skjegg og hår på alvor. I et lite lokale finner du et eget univers med spesialister på barbering og hår. Bare interiøret er det verdt å ta turen for. (Thomas Angels Gate 3).

Her spiser du:

Som nevnt har Trondheim satt en ny standard når det kommer til mat og restaurantliv. Det er umulig å overse at byen kan skilte med hele tre restauranter med Michelin-stjerner, Credo, Fagn og Speilsalen – Britannia Hotell – som alle fått stjerner i boka de siste årene.

Men om du ikke er klar for å grave så dypt i lommeboken kan man få et lite innblikk gjennom afternoon tea på Britannia. Her holder alt samme høye nivå som på it-stedet Sketch i London, som mange kanskje har besøkt på tur til den engelske hovedstaden. I lekre omgivelser får du småkaker, sandwicher og te. Ønsker du noe sterke enn te, serveres det selvfølgelig bobler.

Det er også mange andre mindre formelle måter å bli mett på i byen. Og en av de mest fargerike og uforutsigbare, på den best tenkelige måten må være Bula Bistro. Her har ildsjel og kokk Reneé Fagerhøi fått til en perle av en restaurant. OBS! Stengt til 4. august. (Prinsens gate 32)

Vil du slå to fluer i en smekk med god mat og god drikke er Spontan Vinbar verdt et besøk. Her er det et lekent og uformelt miljø som står i fokus. Og maten du får servert er råvarer i sesong. (Dronningens gate 26)

Det ligger i ordet, men Kraft Bodega serverer deg akkurat det du trenger når du selv ikke vet det. Her er det dagsform, råvarer og du som setter premissene for menyen. Hva med trøffel tirsdag? (Brattørkaia 17 b)

Det er ikke mange som reiser bort for å finne fredags-tacoen. Men om du først skal spise Mexikansk er det bare en plass i Trondheim å gjøre det på, nemlig Hector Food & Fiesta. (Solsiden)

Her går du på cafè i Trondheim:

Kan vi si at trøndere var først ute med kaffe-kultur? Vel, det kommer an på hvem du spør. For om cafe-kjeden Dromerdar er noe å gå etter, så har treige trøndere vært tidlig ute. Det hele startet i 1997 og har siden vært en kaffe-elskers drøm. ( Nordre gate 2, Nedre Bakklandet 3)

Et nytt tilskudd på kaffetreet kom i april 2020. Da åpnet cafén Onkel Svanhild dørene. Her kan du sitte i timesvis å nyte små fine bakverk, kaffe og lunsj. Vi anbefaler bollene, småkakene og ja, egentlig alt! (Olav Tryggvasons gate6)

Vil du ha utsikt opp mot Nidarosdomen, og Olav Tryggvasson-statuen må du ta turen til Hevd. Her finner du bakeri med alt av godsaker, som blir til en super pizzaresturant etter klokken 16:00. (Kongens gate 18)

Norges første croissantbakeri, Moulangeri finner du i Trondheim. Det er Kersti Ingebor Flatås, som står denne perlen av en kafé. Hun elsker croissanter og det synes og smakes. Nam! Hva med snickers croissant? (Thomas Angelles gate 13)

Her går du ut:

Utelivet i Trondheim er mye basert rundt studentene, men det går an å finne plasser som ikke bare selger billig øl og spiller Spotify-hits. En av de plassene er Fire Fine. Stedet er bar og nattklubb, som er åpent til klokken 02.30. (Verfts gata 2B) En annen plass er Moskus bar og scene. Her finner du lokalbefolkningen som liker credible rockelåter og gode drinker. (Olav Tryggvasons gate 5).

Vi kommer heller ikke unna Hotell Britannias ypperlige og stemningsfulle bar. Her finner du prisvinnende bartendere bak disken. Og et utvalg av drinker som skal reflektere byen og hotelles historie.

Raus er også verdt et besøk. Her finner du coctails og nå re-åpner baren akkurat i tide for sommerferien. (Nordre gate 21)Er du helt i andre enden av skalaen og har lyst på en rolig kveld ut, med noe live-musikk av slaget visesang eller popp. Da skal du ta turen innom Antikvariatet (Nedre Bakklandet 4).

Vil du fortsatt ha hvilepuls, men være ute, kan du ta turen innom NB6 – eller Nedre Bakklandet Vinbar. Her finner du et stort utvalg av vin i de koseligste trehusene på Bakklandet. (Nedre Bakklandet 6)

Er du ung og ivrig – så tar du selvsagt turen bortom Trondheims gullrekke på Solsiden. Der finner du alt fra Egon (selvsagt) til Heidis Bier Bar og Barmuda. Men da må du være kokko ivrig og sånn 20 år +/-.

Dette må du få med deg:

Etter du har spist deg mett, shoppet og danset på bordene så er det tid for kultur – på ulike måter. For det er jo ikke lite Norges fineste by har å by på. (Kremt)

Du trenger ikke å være religiøs for å ta turen innom Nidarosdomen. Dette praktbygget er Norges nasjonalhelligdom. Og når du kommer nærmere ser du hvorfor. Kan ikke beskrives! MÅ oppleves.

Men det er ikke bare Nidarosdommen som har et sterkt historisk sus over seg. Er du i byen en sommerdag og det mot all formodning er varmt – ja, da må du ta turen med båt ut til Munkholmen. Og slik som navnet tilsier; dette er en holme hvor det har vært kloster, fengsel og festning. Men som nå er en populær badeplass.

Men blir dette for mye finkultur for deg, er det verdt å ta turen innom La´mon eller Svart Lamon. Her finner du spisestedet Ramp Pub & Spiseri, platebutikken Todal Hermetikk og Musikk. Og ikke minst Norges første byøkologiske forsøksområde. Her gjør man ting på sin måte. Og ingenting er så hyggelig som å rusle mellom selvlagde hus av restmatrialer, små hageparseller og graffiti.

LES OGSÅ: Min Sommer med Adriana Nicki

Siste saker

Mest lest nå
Les mer