Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
SOMMERGUIDE: Våre tips til besøk i byen Ålesund. (Foto: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images)

M&Hs sommerguide: 24 timer i Ålesund

Slik nyter du livet best i vest i sommer.

For deg som skal ta Norgesferien vestover for å utforske i sommer, er Ålesund en naturlig by å legge ruta innom. Du kommer ikke til å angre!

Sunnmøres største by er blant annet kjent for sin vakre og fargerike jugendstil – og sin fine plassering midt mellom fjord og fjell.

24 timer i Ålesund er fjerde del av Melk & Honnings sommerguide-serie.

Sjekk også ut våre guider til Bergen, Tromsø og Stavanger.

NB: Med forbehold om at stedene som nevnes her er eller kan komme til å bli påvirket av ulike former for koronarestriksjoner.

Her shopper du i Ålesund:

Selv om det kanskje ikke er det du kommer til Ålesund for, er det alltid gøy å stoppe innom lokale butikker. Og det er jammen hyggelig å ha et par feriesuvenirer i form av plagg som henger i skapet, synes nå vi!

Hos Frøken Frøland finner du klær, sko og tilbehør til Henne fra blant annet ByTiMo, Line of Oslo og Maanesten. Hos butikken IKKE, som rett og slett har navnet fra tanken om «hvorfor ikke?», finner du også et større utvalg merker som Adidas, Crystal Haze, Nunoo, Samsøe Samsøe, Iben og Stine Goya.

Dale i Storgata har røtter helt tilbake til 1889. I dag drives den av 4. generasjonen. Her finner du blant annet Acne Studios, Anine Bing, Isabel Marant, Cathrine Hammel, Ferm Living og Faithful the brand.

Devoldfabrikken burde kanskje også stå på listen din. Etter bare en syvminutters båttur fra Ålesund kan du kose deg med ulike outlet og butikker, spisesteder og opplevelser som innebærer utstillinger, museum og kunst. De har søndagsåpent i sommer!

Det er også verdt å sjekke ut senteret AMFI Moa, som faktisk er blant Norges største shoppingsenter. Mens du er der kan du titte innom én av byens to avdelinger av butikken Modo. Der finner du mye fresht til både dame og herre fra merker som Acne, Ganni, Patagonia, Comme des Garçons, Rains og Douchebags.

Moa-senteret byr også på liv og røre – bokstavelig talt. Om du avslutter shoppingrunden på Liv & Røre kan du boltre deg med kombinasjonen bar, mat, spill og aktiviteter på hele 2300 kvadratmeter under ett tak.

Her går du på kafé i Ålesund:

På byferie er det et absolutt must å sette seg ned mellom slagene for å få en koffeinboost og å øke blodsukkeret. I tillegg er det alltid hyggelig å ta seg tid til å lande litt slik at man kan ta inn byen og hva man har sett så langt!

Et hyggelig lunsjtips i sommer er å booke Tedans, altså afternoon tea, på Hotel Brosundet. Bobler, lokale råvarer, livemusikk og bølgeskvulp, ja takk!

View this post on Instagram

A post shared by HOTEL BROSUNDET (@hotelbrosundet)

Du kan også få både lunsj og kaffe på Racoon. Flere Ålesundere hevder faktisk at det er der du finner byens beste kaffekopp, og den kommer også fra det lokale kaffebrenneriet Jacu.

Leter du etter en instavennlig lunsj-spot, bør du vurdere Green Garden, Hotel 1904s espressobar og spiseri. De har en karakteristisk og frodig plantevegg, og også et veldig fresht uteområde.

Let’s Eat Deli fokuserer på digge lunsjretter og hjemmelaget tapas, også til takeaway eller levering. De beskriver seg selv som «byens kantine».

Her spiser du ute i Ålesund:

Restaurantbesøk og middager blir ofte høydepunktene i løpet av en sommer, spør du oss. Det er sosialt, det er gøy å sjekke ut nye steder – og det er digg med digg mat!

Hos Bro har de en fantastisk uteservering langs vannet og fine dining og kystgastronomi inne. Apotekergata No. 5 har en tilpassningsdyktig meny som bygger på lokale mattradisjoner og internasjonale impulser. Om sommeren er det åpen Lekter ute.

Når du først er på besøk i en av kystperlene våre, er det selvsagt på sin plass med mat fra havet. XL Diner ligger i hjertet av byen og lover både nydelig fisk og utsikt. Klippfiskrestauranten er anerkjent som en av Europas beste bacalaorestauranter. Et annet alternativ er Zuuma, som gir sin take på Asian fusion ved å kombinere små grillretter og sushi.

For å forflytte oss over til en helt annen del av den gastronomiske verdenen: Steinovnsbakt pizza og andre retter inspirert av det franske og italienske kjøkken får du hos Anno. Ellers er et annet tips å stikke innom iskrembutikken Lamella for ekte, hjemmelaget, italiens gelato til dessert. Ingen sommer uten is i mengdevis!

Her drar du ut i Ålesund:

Om du er klar for å fortsette kvelden med noe gøy etter middag, kan Ålesund by på flere hyggelige steder. Faktisk ber følgende steder praktisk talt om en runde god gammeldags barhopping.

Hos Molo Brew får du avslappet stemning med digge burgere, lokalbrygget øl og shuffleboard. Er du gira på god vin, ta turen innom vinspesialistene på Vino. Der er det over 700 ulike viner på menyen!

Er du i cocktail-humør kan du gå til MILK. Der er det sommerstemning med utsikt ut på havet – og du kan også se ned i sundet gjennom glassgulv.

Arkivet Bar finner du på samme sted som restauranten vi har nevnt litt lengre opp, Apotekergata No. 5 – og nå som det er sommer har de også utebar på Lektern. Baren er faktisk oppkalt etter det faktum at Peder Devold, lokal kjøpmann, pleide ha kontorene sine i samme lokale. På menyen finner du et bredt utvalg cocktails, vin og øl.

Disse stedene må du få med deg i Ålesund:

Ålesund er et ypperlig sted for å få med seg fin norsk natur i tillegg til byliv. En pakkedeal som ikke er så verst! Du finner lett frem til ulike, lettilgjengelige turer med forskjellige vanskelighetsgrader.

Noen gode tureksempler er å ta trappene opp til Fjellstua Aksla og få utsikt over hele byen, eller gå turstiene Borgernes veg eller Fjordstien. Eller hva med en topptur til Sukkertoppen på 314 moh?

Ingen ordentlig Norgesferie uten et par fjellturer, det er i alle fall sikkert.

Norgesferie i sommer?
Aksla er å anbefale – både trappeturen opp og utsikten! (Foto: Svein Erik A. Giskegjerde via Instagram @visitalesund)

Alnes Fyr er også en fin destinasjon, og der kan man også få med seg både tårnutstilling og et kafé eller restaurantbesøk.

Om du vil og har tid til å tilbringe litt tid utenfor byen, kan du booke overnatting på Storfjord Hotel for mat, spa og natur i et slow life hideaway – som de selv kaller det.

Ålesund er også hjemmet til Atlanterhavsparken, et saltvannsakvarium og vitensenter i nydelige omgivelser. En annen opplevelse du sent vil glemme er en tur ut i åpen RIB med 62 grader nord. Havraftingen tar deg tett på den fine naturen, havområdene og dyrelivet på Sunnmøret.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer