Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Sommerguide: 24 timer i Bergen
Cafe Legal i Bergen. Foto: Instagram/@cafe_legal

Melk & Honnings sommerguide: 24 timer i Bergen

Slik spiser, drikker, shopper og lever du som en ekte Bergenser.

Ikke fått vaksinepass du heller, sier du? Da er denne sommeren (enda) en ypperlig mulighet til å dra på norgesferie og bli kjent med en annen by.

24 timer i Bergen er første del av M&Hs sommerguide-serie til ulike norske storbyer.

NB: Stedene som nevnes i guiden kan være påvirket av koronarestriksjoner.

Her shopper du i Bergen:

La oss være ærlige. De aller fleste ender opp med å gå i en butikk (eller ti) på byferie. Om så bare for å vindusshoppe. Bergen eller London – spiller det så stor rolle egentlig? Vestlandsperlen har noen ypperlige butikker med kule merker som er vel verdt et besøk.

Første stoppet på listen er T-Michael og Norwegian Rain, som har satt Norge på motekartet med norske regnjakker med edgy design (Chr. Michelsensgate 1).

Livid-universet utvider stadig, og hos snart nyåpnede Livid Bergen får man blant annet nesten alle kolleksjoner fra merket og et kuratert utvalg av gjenbruk på over 100 kvadratmeter, i tillegg til at de har en liten reparasjonsfabrikk (Torgallmenningen 8).

Lot333 fører merker til både ham og henne som blant andre Adidas, Faithfull The Brand, Frama, Hope, Carhartt Wip, The North Face, Nué Notes, Patagonia, Rodebjer og Stüssy (Kong Oscars gate 18), og Pharma er også verdt å sjekke ut (Olav Kyrres gate 11).

SecondLove er en av få bruktbutikker i Bergen, og ligger i den hippe bydelen Østre Skostredet – et slags Oslos Grünerløkka i en komprimert utgave (Østre Skostredet 2).

Konseptbutikken Homesick har ikke bare kuraterte merker – du kan også spille playstation der (Strandgaten 68). Nisjeparfymeriet The Apothecary som åpnet tidligere i år kan friste med digge og velduftende merkevarer som Diptyque og Byredo (Vågsallmenningen 8).

Hos Retro får man it-merker som Acne Studios, ATP Atelier, Faithfull The Brand, Ganni og Les Coyotes des Paris, det norske smykkemerket Pearl Octopuss.y, Raf Simons og Totême (Olav Kyrres gate 7). Vrimmel midt i byen har merker som Stine Goya, Holzeiler, ByTimo, Cala Jade og Gestuz (Olav Kyrres gate 11).

Hos Capone og Mrs. Capone på Telegrafen i sentrum har de merker som Tiger of Sweden, Holzweiler, Drole De Monsieur, Tom Wood, Ganni, Samsøe Samsøe og Arnie Says (Starvhusgaten 4). Regn midt i Gågaten har klær til både ham og henne fra merker som Just Female, Moss Copenhagen og Núnoo (Strandgaten 66).

Her spiser du:

Halve poenget med å spise ute i en ny by, er jo å spise på steder man ikke har hjemme, synes nå vi.

Gå for gode (og litt dekadente) lunsjklassikere som blåskjell, biff tartar og Eggs Benedict eller smell til med stedets velkjente boblelunsj hos Colonialen Litteraturhuset , eller la deg forføre av genuine smaker hos Smakverket.

Drøm deg bort til Italia med pizza bakt i ekte italiensk vedfyrt ovn hos Bien Centro. Stedet er svært kry av vedovnen som er bygd av Stefano Ferrarra fra Napoli, som skal være en av verdens aller beste ovnmakere. Mamma mia! Vil du ha en litt mer nedpå, men sykt digg pizzavariant, er Hoggorm stedet å gå til. Pluss for østers som snacks.

Allmuen er en bistro midt i Bergen sentrum med en deilig meny som skiftes ut hver dag. Finnes det bedre kvalitetstegn enn det? Cornelius Sjømatrestaurant skal være en av Norges beste, og ligger så tett ned til vannkanten som det går an å komme, og fremdeles være tørr på beina.

Frist smaksløkene med koreansk BBQ og kylling hos Kogi, eller tøm lommeboka (og gi deg selv en Michelinstjerne-opplevelse) hos Bare Restaurant på ærverdige Bergen Børs Hotel – den første av sitt slag i byen.

Kjør på med dining & wining i art deco-omgivelser hos Lysverket, eller spis i sus og dus hos Damsgård. Villani frister med både pizzeria, trattoria og proseccheria i Skostredet.

Her går du på kafé i Bergen:

Bergensere er kjent som et omgjengelig og utadvendt folk, men også de trenger koffein for å kurere morgengruff. Bergen har en rekke koselige, lokalt eide kafeer verdt å sjekke ut.

Kaffemisjonen og Blom går igjen som klare favoritter hos byens innbyggere. Foruten god kaffe, ryktes det om en episk gulrotkaffe der. Det lille kaffekompaniet like så. Bergen Kaffebrenneri ligger i et nedlagt skipsverft og har både kaffe, brød, supper, bakverk og egenprodusert sjokolade.

Hos Landmark kafé på Bergen Kunsthall kan du ta deg en god pause med kaffe, mat, øl og naturvin. Dromedar Kaffebar er en kaffekjede opprinnelig fra Trondheim, men har hele tre filialer i Bergen; Strandgaten, Galleriet og Vestre Torggaten. Kaffedrikken Søt Chili er legendarisk.

Ellers anbefaler en Melk & Honning-venn take away lunsj fra Asian Streetfood, som helst nytes i Nordnesparken. La deg ikke skremme av navnet til Møllendal Fetevare – kaféen har alt du kan drømme om av kaffe, sandwicher, kaker og bakst.

Her går du ut:

Pergola Mat og Vinbar ligger på koselige Skostredet og er verdt et besøk. Drikk hipp naturvin og mums på digg ost hos vinbaren Don Pippo, nyt kaffe, blingser og brunsj blant 60-tallsmøbler og skandinavisk design hos Nobel Bopel, eller ta deg en pust i bakken på Café Victoria eller Folk og Røvere med litt mer brun pub-vibber.

Lekre cocktails i kule omgivelser får du hos Cafe Legal, som på folkemunne bare går under navnet Legal. Drikk øl mens du nyter fjordutsikten og leker matros hos Statsraaden Bar & Reception. Er du heldig er det konsert der også. Og apropos konserter – USF på Verftet er Bergens største konsertsted og scenehus.

Heng ut blant grønne planter hos Magda og nyt pizza, Sangriamugger og lekre cocktails, eller gå til Handelskammeret Bar på sofistikerte Bergen Børs Bar for litt historisk sus og dus.

Dette må du få med deg:

Imellom all spising, drikking, nyting og shopping må man faktisk også få med seg litt kultur. Både høy- og lav – så lenge det er kultur.

Enten du liker sjømat eller blir kvalm bare av tanken på havlukten – Fisketorget på bryggen midt i Bergen sentrum er faktisk obligatorisk. Torget har eksistert helt siden 1200-tallet og er et av landets største (og eldste vil vi tro). Umulig å ikke ramle over. Og slapp av; Du får frukt og grønnsaker her også.

Fløibanen er nok for Bergen det Eiffeltårnet er for Paris. En skinnegående kabelbane som tar deg til toppen av Fløyen.

«Et bergensk ikon som i over hundre år har fraktet bergensere og tilreisende ut i norsk fjellnatur», omtaler Fløibanen seg selv.

Og når du først er hypp på natur – gyv løs på byfjellene til fots.

Trives du bedre som fisken i vannet, kan du ta turen til historiske Nordnes sjøbad for et svømmetak eller to i det oppvarmede utendørsbassenget med saltvann.

KODE Kunstmuseer og komponisthjem er et museum for kunst, kunsthåndverk, design og musikk, fordelt på fire museet og tre komponisthjem.

Er du ikke særlig interessert i kunst, er det én ting som bare må sees – og det er Edvard Grieg Museum Troldhaugen. Den kanskje aller mest berømte bergenseren av dem alle bodde med kona Nina i villaen på Troldhaugen, som i dag er åpent for publikum. I tillegg kan man se komponistens komponisthytte, konsertsalen Troldsalen og gravstedet til ekteparet Grieg.

Entrée er et uavhengig galleri med utstillinger av både norske og internasjonale kunstnere.

Les også: Min sommer: Influencer Erica Kvam

Siste saker

Mest lest nå
Les mer