Dette spiser, drikker og shopper du i Lykkeland-byen.
NRK-serien Lykkeland blåste virkelig nytt liv i interessen for Stavanger da serien bergtok nordmenn landet over i 2018. Mens vi venter på neste sesong med stjerner som Pia Tjelta, kan vi godt tenke oss å ta turen til oljebyen. Men hva skal man finne på mens man er der?
24 timer i Stavanger er tredje del av M&Hs sommerguide-serie til ulike norske storbyer.
Få også med deg våre andre guider til Bergen og Tromsø.
NB: Med forbehold om at stedene som nevnes her er eller kan komme til å bli påvirket av ulike former for koronarestriksjoner.
Her shopper du i Stavanger:
Det er muligens ikke shoppingen man drar utelukkende til Stavanger for, men det betyr likevel ikke at byen ikke har et flott utvalg butikker. Og som alltid, er det da virkelig morsomst å støtte opp om små, uavhengige butikker drevet frem av ildsjeler.
Hos SO får du tak i it-merker som Faithfull The Brand, Baum Und Pferdgarten, Gestuz, Stine Goya og Samsøe Samsøe, i tillegg til norske merker som Cathrine Hammel, Camilla Pihl, Ella&Il og Sprekenhus (Verksgata 2), mens hos Volonté får du merker som Moss Copenhagen, Leveté Room og Rosenvinge (Amfi Madla).
Capone og Mrs Capone har to butikker i Stavanger, på Kilden (Gartnerveien 15) og på Arkaden (Klubbgaten 5). Butikken har klær til både dame og herre og fører merker som superpopulære Les Coyotes de Paris, byTiMo, Cathrine Hammel, Envelope1976, Ganni, Pia Tjelta, The North Face og Tom Wood, for å nevne noen.
Støtt opp om lokalprodusert norsk strikkedesign fra Ytre Arna hos Oleana (Kirkegata 31), eller ta turen til Moderne Vintage som selger nydelige vintage møbler, lamper, tepper og kunst i tillegg til vinyl (Harald Hårfagres gate 9).
Syvende Himmel i Fargegata beskrives som «et sukkertøy i byen» med fargerike og mønsterglade klær, vesker og smykker i tillegg til mye gøy og litt kitsch nips (Øvre Holmegate 21).
Hos Kant er det lokalproduserte varer fra Jæren som gjelder. Fra håndstrikkede luer til silketrykkede t-skjorter, og emaljekrus designet med Stavanger-ikonet Figgjo med Jærensfuglen på. Innehaveren er glad i å surfe, og den sjarmerende beskjeden om at butikken åpner en time senere en vanlig fordi han er ute på bølgene kan dukke opp.
Her spiser du:
Ifølge Melk & Honnings insidere, skal det ha dukket opp flere nye restauranter i det siste i Stavanger, i tillegg til gamle travere som holder koken.
Hos Mano Pizza får du digg pizza i metervare, på autentisk italiensk vis (Pedersgata 8), mens hos Casa Gio serverer de fancy italienske retter (Pedersgata 48).
Bellies påstås å være den beste veganske restauranten i landet (!) og har både lunsj og middag i tillegg til et bra utvalg av naturvin. Stedet ligger forøvrig i et område med flere andre decent spisesteder. (Støperigata 6).
Fortou i Stavanger Øst serverer streetfood og for det meste takeaway, som trendy pokébowls, falafel, tacos og nudelsalater (Kvitsøygata 25). Egget har lenge vært en uformell Stavangerinstitusjon med knallgod mat, men har fått litt varierende anmeldelser det siste året. Men Stavanger-beboerne har troen på comeback. Kanskje i sommer? (Steinkargata23).
Sirkus Renaa er et nytt konsept som åpnet i 2020. Stedet beskriver seg selv som Stavangers nye kulinariske møtested. Og det med god grunn. For her er det både konditori, bakeri, iskrem, sjokolade, kafé, restaurant og bar (Lagårdsveien 61).
Bak restauranten Söl står tre gode venner som tilbyr godbiter fra det nordiske kjøkken og naturvin, i tillegg til egenproduserte juicer og lokale øltyper (Hetlandsgata 6).
Familiebedriften Gådjå er et spennene innslag i Stavangers uteliv med etiopisk mat. Restauranten har til og med en vegansk meny (Smedgata 7).
Her går du på kafé i Stavanger:
Bøker og Børst ser ut til å være favorittplassen til byens borgere. Kafé på dagtid og bar på kvelden. Det var det første stedet som dukket opp i populære Fargegata, som forøvrig er blitt skikkelig hipp med masse kafeer og utesteder. Inspirasjon fra Portugal og USA, og etter manges mening den fineste baren i Fargegata.
Ostehuset serverer slettes ikke bare ost altså. Tvert imot. Her får du brød og brownie, cookies og raw cakes, i tillegg til at stedet har vinbar, lunsjretter og burger. Vi digger slagordet deres: «Du er fantastisk. Unn deg noe godt». Ostehuset Øst (Ryfylkegata 30) og Ostehuset Hinna (Jåttåvågveien 12).
Matmagasinet ligger i det tidligere hermetikkfagskole-bygget. Blant ærverdig sus og dus kan du nyte alt fra amerikanske pannekaker og grøt med chia til krabbe, hvit asparges, pizza og salater (Niels Juels gate 50).
Her går du ut:
Martinique har holdt det gående siden 1985, og er en godt etablert konsertscene. Stedet har visstnok den eneste solveggen med pils i byen, i tillegg til shuffleboard. Er du heldig får du spilt backgammon med Stavangers store sønn, Kristoffer Joner (Nytorget 14).
T-Time på TOU på Storhaug er byens ferskeste vinbar med øl, råfine møbler og vinyl som spilles i sin helhet med både side A og B. Stedet ligger vegg-i-vegg med vinyltrykkeriet T-Time Vinyl Plant, og lokalet ble tidligere brukt til pant og tomgods da Tou Bryggeriet var aktivt frem til tidlig på 70-tallet (Tou, Kvitsøygata 25).
Rock ‘n’roll-baren Gnu beskrives som en brun bar med fin panoramautsikt over havet og de beste pølsene. Vi er solgt (Nedre Strandgate 23).
Pjolter & Punsj er en av få rene cocktailbarer i Stavanger. Med nordiske og tradisjonelle smaker og kreativitet i fokus, er ikke drinkene bare digge, men også originale (Bakkegata 16).
Nattklubben Cementen har holdt det gående siden 1990. Den antikke sementmikseren som henger over inngangspartiet blir bra på Instagram (Strandkaien 24). Ryktene vil ha det til at både Pia Tjelta og Morten Abel skal ha frekventert Stavanger-bula. Er det bra nok for dem, er det bra nok for oss.
Lapin er en av flere nye vinbarer i Stavanger, og fokuserer på naturvin. Bak det nye tilskuddet til utelivet står en av gründerne bak restauranten Söl (Pedersgata 39).
Dette må du få med deg:
Vi synes byturer er for mat, drikke og shopping, men selvfølgelig også kultur! Stavanger har noen flotte områder å utforske, og både gåturer i skog og mark og sykkelturer rundt fjorden anbefales.
Stavanger har flere flotte strender å by på, som blant andre den 3,5 kilometer lange sandstranden Hellestøstranden, bystranden Badedammen, Godalen Badeplass og Møllebukta (pluss for det veldig instagramvennlige sverd-monumentet Sverd i Fjellet fra 80-tallet).
Gamle Stavanger, også kjent som 1840-bydelen, er et populært boligområde med koselige, trange gater og er et av de eldste områdene i sentrum av Stavanger. Det består av 173 gamle hvitmalte trehus som ble oppført på slutten av 1700- og begynnelsen av 1800-tallet. Garantert sommeridyll.
Byggearbeidet med Domkirken i Stavanger kan ha begynt så tidlig som 1000-tallet, og kirken er det eldste stående domkirkebygget i Norge.
Også Jernaldergården på Ullandhaug er verdt et besøk. Det rekonstruerte gårdsanlegget fra folkevandringstiden, rundt 350 til 550 e.Kr ligger rundt tre kilometer fra sentrum.
Les også: Min sommer: Artist Una Sand