Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Geography Photos/Universal Images Group via Getty Images

M&Hs sommerguide: 24 timer i Tromsø

Vi skulle vel alle gjerne vandret rundt i Paris i sommer, men Nordens Paris duger som next best thing.

Selv om vaksineringen er godt i gang, ser det ut til å bli nok en Norgesferie på mange av oss.

I fjor var du kanskje en tur innom Loen, Geirangerfjorden og Lofoten, du også? I år er det på tide å legge ferien innom de fine byene vi har.

24 timer i Tromsø er andre del av M&Hs sommerguide-serie til de norske storbyene.

Les også: 24 timer i Bergen

NB: Med forbehold om at stedene som nevnes her er eller kan komme til å bli påvirket av ulike former for koronarestriksjoner.

Her shopper du i Tromsø:

M.A.S er definitivt en shopping-favoritt i Tromsø, til både dame og herre. Her finner du et utvalg diverse høyprofilerte merker som Holzweiler, Frank Walton, Crystal Haze, Totême, ByTiMo, Arnie Says og Parajumers. Britts, startet som Britts Boutique i 1983, er en familiedrevet «Tromsø staple«. De fører skandinavisk interiør og klær.

Vil du sjekke ut noe enda mer lokalt, bør du notere Rein Love Clothing. Merket startet opp i Tromsø i 2013, og fokuserer på bærekraftig mote.

Her spiser du i Tromsø:

Det er ikke til å stikke under stol at måltidene og hvor disse inntas er en sentral del av en hvilken som helst ferie. Mat er ofte et sosialt høydepunkt, og ikke minst digg!

I Tromsø kan du legge turen innom Maskinverkstedet for en bedre middag. Som navnet tilsier, er lokalet et tidligere verksted for båtmotorer og diverse maskineri, noe som også setter sitt preg på stemningen. Bardus lover en nordnorsk take på de tradisjonelle bistroene man finner sør i Europa, med en meny basert på både ingredienser fra nord og regional kulinarisk historie. I baren skilter de blant annet med en viss, eksotisk Arctic Seaweed Cocktail.

Ser du for deg et måltid i den mer eksklusive gaten, er Smak eller Emmas Drømmekjøkken verdt å notere seg. Sistnevnte er faktisk under renovasjon, men bookingen er åpen allerede nå til reåpningen midt i juli.

Vertshuset Skarven har lang tradisjon i midt Tromsø sentrum, og er også kjent for sin store uteservering. Med både kro, bar, sjømatrestaurant og biffhus under samme tak er det klart det blir mat på deg!

Den lokale pizzarestauranten Yonas er en go-to for digg pizza. Takopizzaen, som kan fås både som vegetar og hot, har vært en slager blant tromsøværinger i årevis. Og mens vi er inne på pizza, er det heller ikke en dum idé å ta turen innom Casa Inferno for et måltid i avslappet, italiensk stil.

Her tar du kaffe- eller lunsjpausen din i Tromsø:

Hos Risø kan du få både boller og kaker, kaffe (ofte med en hyggelig latteart) og lunsjmat. Hos FRØ finner du plantebaserte goder, i tillegg til at de faktisk kjører pannekakelørdag hver lørdag.

Byens mest kjente kafékjede Kaffebønna er også verdt en visitt, enten for en pust i bakken i et av flere hyggelige lokaler eller for en kaffe to-go.

Hos Helmersen Delikatesser & Vinbar kan du stoppe innom for en digg lunsj med god øl og vin til. En ekstra bonus er ostedisken deres du kan stoppe innom på vei hjem.

Her går du ut i Tromsø:

Halve moroa med å reise på tur er jo å oppleve det lokale – og her er ikke alkoholen noe unntak. Tromsø mikrobryggeri ble startet opp av to kompiser, i dag har de eget utsalg arktisøl i bar under samme navn. I våres åpnet de også avdelingen Balthazar vinbar i samme lokale.

Utestedet Solid har en avslappet stemning hvor det passer seg godt med en cocktail eller to – og morgenen derpå kan du faktisk returnere for både kaffe og bakst. Hos Agenturet kjører de øl- og vinbar kombinert med ginbar i egen etasje.

Drar du til Prelaten finner du både sceneplass og fin bakgård, og visstnok er utestedet og kulturhuset aldri så lite legendarisk. Det er over 45 år siden det åpnet dørene for første gang. Bastard skal være Tromsøs mest aktive scene for livemusikk av diverse sjangre, og baren har tidligere blitt kåret til Tromsøs beste bar.

Vil du både spise og drikke, er Nitty Gritty bar & grill en lokalfavoritt. På menyen finner du alt fra snacksretter til digg grillmat. Stedet har en «speakeasy-vibe» og fikser også gode cocktails.

En annen hyggelig kveldsaktivitet er å ta turen innom det sjarmerende Verdensteateret. Der kan du se en film og drikke øl i den hyggelige baren. Det er faktisk Nord-Europas eldste kino som fremdeles er i drift – åpningen skjedde i 1916.

Disse Tromsø-stedene må du få med deg:

I tillegg til by- og kulturliv, er det klart at kystbyen har mye å by på når det kommer til fjell og fjære. Hva med en piknik i det kjente strand- og parkområdet Telegrafbukta?

Å komme seg opp på Fløya-fjellet må også kategoriseres som et Tromsø-must. Du kan enten hoppe på Fjellheisen eller gå – og tar du beina fatt kan du velge mellom tursti eller sherpatrapper. På toppen, rundt 350 moh, får du fin utsikt over øya Tromsø og Kvaløya like bak. Fin kveldstur i midnattssola!

Og apropos midnattssol: å prioritere en aldri så liten midnight sun hunt er ikke dumt. Det er nok av fine spots å se på midnattsola fra både i og utenfor byen. For eksempel, kan du ta det som en tur og bruke de sene nattestimer til å spasere opp og over Tromsøbrua for god sikt. Om du vil nyte midnattssola utenfor urbane omgivelser, kan du ta kjøreturen ut til Hillesøy og komme deg opp på Hillesøytoppen – da blir det midnattssol med havgapet foran deg.

Finn deg en bra spot for å se midnattssola! Å ta sherpatrappene opp til Fløya er ikke et dumt valg. (Foto: Instagram @visittromso)

Tromsø har flere perler ventende like utenfor byen for deg som vil oppleve ekte arktisk sommer. Vil du bade eller tilbringe en dag på stranden, bør du vurdere Grøtfjorden på Kvaløya. Tettstedet Sommarøy med sine mange kritthvite strender og småøyer er også noe du sent vil glemme.

Arktisk sommer på Sommarøy-strendene like utenfor Tromsø. (Foto: Instagram @visittromso)

Sist men ikke minst, er det verdt å nevne Pust – flytende badstu i hjertet av Tromsø. Utsikten er i alle fall upåklagelig! Book plass på forhånd, eller book hele badstuen for to timer.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer