Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Foto via Vogue

Mener pels-nekt er grunnlovsstridig – tar den amerikanske storbyen for retten

Norske forhold i San Francisco.

Pelsindustrien er under press fra flere hold, og stadig flere designere, merker og motehus sier nei til pels.

I 2018 ble en lov mot salg av ny pels vedtatt i San Francisco, og byen ble med det den hittil største i USA til å forby salg av pels. Los Angeles fulgte etter, og i fjor ble California ble den første staten til å forby salg av pels.

Mens loven om forbud av salg av pels i California ikke trer i kraft før i 2023, har den allerede gjort det i San Francisco. Fra og med 1. januar i år ble det forbudt å selge ny pels i den amerikanske storbyen.

Nå, bare et par uker etter forbudet er trådt i kraft, utfordrer the International Fur Federation (IFF) vedtaket som de mener er i strid med amerikanske grunnloven.

Les også: Oppfordrer Kongefamilien til å droppe pels – se hva Slottet svarer

I søksmålet sitt mot byen og staten heter det at vedtaket er «vilkårlig», «latterlig» og har ikke noe med verken helsen eller sikkerheten til befolkningen i San Francisco å gjøre, heller ikke noe med å sikre velferden til dyr i staten. Istedet hevdes det at den nye loven vil «forstyrre for mellomstatlig og utenlandsk handel» noe som «bryter handelsbestemmelsene i USA sin grunnlov».

Det er foreløpig ikke avsagt noen dom i saken.

Slutt for pels i Norge

Her hjemme har regjeringen besluttet å legge ned pelsdyrnæringen innen 2025 etter at debatten har rast i mange år. Det har vekket sterke reaksjoner hos pelsdyrbøndene.

Fem pelsdyrbønder går nå til sak mot staten fordi de mener avviklingen av næringen er grunnlovsstridig.

I en mail til Melk & Honning skriver Birgitte Fineid, veterinærfaglig rådgiver i Dyrebeskyttelsen;

«Lovverket er nok veldig ulikt mellom Norge og USA. Det er selvfølgelig mulig at pelsdyrnæringen kan gjøre et forsøk på å gjøre om bestemmelsen om styrt avvikling».

«Dyrebeskyttelsen Norge mener at den dårlige dyrevelferden pelsdyrene utsettes for i sammenheng med at de står i små bur for luksusprodukter, forhåpentligvis er nok til å opprettholde forbudet dersom et søksmål blir aktuelt».

Les også: Grønnvasking, pels-nei og forbrukerskam

Siste saker

Mest lest nå
Les mer