– Koster å gjøre de riktige valgene.
Det norske klesmerket Kashmina har i snart ti år designet klær i kasjmir. Merket har hatt pop-up-butikker som en del av sin forretningsmodell. De har minst én pop-up i året, i tillegg til å selge via nettsider her hjemme og internasjonalt.
Nå satser de med sin første permanente butikk i Oslo.
Gründer Monica Bergem forteller til Melk & Honning at de var ute etter nye pop-up-lokaler i hovedstaden, da lokalet i Prinsens gate 22 i Oslo sentrum dukket opp.
– Vi anså faktorer som beliggenheten, potensialet på sikt og tidligere erfaring i området til å være gunstige for Kashmina og våre fremtidsplaner. Vår erfaring med fysisk butikk er at kundene elsker å kunne kjenne på kvaliteten, samt prøve farger og størrelser på kropp i butikk, sier Bergem.
– Derfor har vi behov for butikker og showrooms i tillegg til å drive netthandel, som er vår primærvirksomhet. Vi grep en spennende mulighet og gjorde et såkalt byks. Vi valgte å investere i det vi håper blir en bra Oslo-base for vårt brand i årene som kommer. Jobben vår nå er å virkeliggjøre investeringen og sørge for å holde kostnader nede og ellers ta smarte valg markedsføringsmessig.
– Hvorfor akkurat i Oslo, og i Prinsens gate?
– I Norge er Oslo sentrum for mote! Prinsens gate har de siste årene gått gjennom et stort løft og blitt til et av Oslos mest attraktive shoppingområder. Her ser vi muligheter til å komme tett på den kunden som allerede handler Kashmina. Men også nye kunder som setter pris på norsk design, kvalitet og bærekraftige naturmaterialer.

Åpner butikk mens andre stenger ned
Tidligere denne måneden skrev Melk & Honning om det norske motemerket FWSS som flytter fra nettopp Prinsens gate 22 hvor Kashmina nå har flyttet inn. Høye leiekostnader og for liten trafikk var noen av grunnene til at merket nå flyttet ut.
Det er imidlertid ikke Kashmina spesielt bekymret for.
– Vi hadde pop-up-shop rett over gaten for våre nye lokaler i ni måneder i 2019 og 2020. Erfaringen herfra er viktig. Vi vet hvem kundemassen i området er, og den matcher oss godt. Jobben vår nå er å fortsette og være aktuelle og interessante i butikk. Vi skal også tilby kundene den kundeservicen de ønsker, for at de skal ville komme og handle hos oss.
– At Kashmina er norsk design, kun benytter rent naturfiber i kolleksjonen, 100 prosent kashmir, og arbeider hardt mot en meget bærekraftig og ren produksjon er heller ingen ulempe med tanke på å treffe den bevisste kundemassen i dette området. Så vi er optimistiske. I tillegg er vi en gründerbedrift, vi er ti år neste år. Så vi er vant til å holde kostnader nede og ambisjonene oppe.

Kashmina: – Vant til å leve med kalkulert risiko
Under vårens lockdown måtte flere norske motebutikker midlertidig stenge dørene. Til tross for at motebransjen har fått kjenne koronakrisen på kroppen, finnes det også flere som våger å satse i 2020. Deriblant merker som Ilag med tidligere Varner-designer i spissen og strikkemerket Alba.
– Hva tenker dere om å åpne en permanent butikk midt under denne krisen og når smittetrykket er økende, særlig i Oslo?
– Vi er, som alle andre, usikre på hvordan det vil være å drive butikk fremover. Men dersom vi bare sitter på gjerdet og venter for å se hvordan det går med andre, så vil vi innta en passiv rolle i egen bransje. Det ønsker vi ikke.
Bergem forteller at de som gründerbedrift er vant til å ta og leve med kalkulert risiko. Og dette er nettopp et slikt tilfelle.
– Av alle som driver med klær, så mener vi at vi har en fair sjanse til å klare oss. Det er fordi våre produkter er av den typen som bringer frem stor entusiasme hos kunden i butikk. Kashmir er jo noe eget, sånn sett. Produktene våre har litt wow-faktor på grunn av mykheten og komforten i denne typen luksusull.

Satser videre på pop-ups
I Kashmina sin nye brandstore i Oslo vil hele kolleksjonen henge i butikk, i alle farger og størrelser. Butikken er bygd opp etter merkets prinsipper om mest mulig naturlige materialer. Det gjenspeiles også i interiøret, forteller Bergem.
– Det meste av interiøret har vi designet selv og fått laget i samarbeid med lokale aktører, sier hun, og trekker frem utstillingspodier og butikkdisken designet i heltre i eik.
– Vi har også trukket om to nydelige Torbjørn Afdal-stoler fra 60-tallet og drar på den måten inn norsk møbeldesign. Og vi har i tillegg kleshengere i heltre fra danske Skagerak. Kombinasjonen av eget og annen norsk og skandinavisk design vil være det som møter kundene.
– Vil dere satse videre på pop-ups også?
– Vi satser videre på popup-konseptet. Det er en del av vår forretningsmodell og er et sterkt virkemiddel i vårt arbeid med å øke folks kjennskap til brandet. Vi har mange spennende planer for pop-up fremover, allerede i 2020.

– Koster å gjøre de riktige valgene
Når det gjelder veien videre, forteller Bergem at Kashmina nå er i en vekstfase. Med et team bestående av 13 personer, drives butikken i Oslo i tillegg til en i Drøbak, samt de to nettbutikkene.
– E-commerce er det vi føler vi kan aller best, men vi ser at butikkene hjelper oss å øke kjennskapen til brandet – og det er noe av det vi er mest opptatt av nå, sier hun.
– At vi også hele veien jobber for å bli en enda mer bærekraftig bedrift er en selvfølge, og vi er godt på vei.
Hun forteller at det koster å gjøre de riktige valgene – det vet alle som har forsøk å kjøpe for eksempel miljøvennlig emballasje, luxposer, fraktposer eller lignende, mener hun.
– De bærekraftige valgene er nesten dobbelt så dyre som polymer-alternativene, emballasje fra plast og olje. Og det er frustrerende. Men vi har kommet langt der nå og vil fortelle mer om hva vi gjør i tiden fremover. Målet vårt er å designe og produsere klær i naturfiber og kvaliteter som varer lenge og som ikke skader planeten vår, avslutter hun.
Les også: Slik blir det nye Acne-konseptet