Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
j.lindeberg jens werner
Jens Werner. Foto: J. Lindeberg

J. Lindeberg-sjefen om å finne balansen mellom kunst og kommers

– Det er ikke bare for å vise moten, men også for å få frem selve identiteten til J. Lindeberg.

I desember 2017 tok tyske Jens Werner over som sjefdesigner for det svenske motemerket J. Lindeberg. Merket ble startet av Johan Lindeberg i 1996. Han returnerte til merket etter ti år borte i 2015 før han igjen tok en steg tilbake. Nå gjør han comeback med sitt andre merke BLK DNM med norske eiere med på laget.

Les også: Hvor mye kontroll – og kreativ frihet – bør en designer egentlig få?

Da Werner ble utnevnt til ny kreativ direktør for J. Lindeberg hadde han allerede ett års erfaring fra selskapet. Han har bakgrunn fra blant annet Adidas med fokus på Y-3 der han jobbet tett med Yohju Yamamoto-teamet i Tokyo. Han holdt også stillingen som designdirektør for Tory Burchs sportslinje.

Å designe sportstøy er med andre ord ikke noe nytt for den tyske designeren. Til Melk & Honning avslører han at han aldri selv hadde brukt noe fra J. Lindeberg før han startet å jobbe for det svenske motemerket.

– Men for ti år siden da jeg jobbet for Y-3 og Adidas, begynte jeg å følge med på merkevarens utvikling og da spesielt golflinjen. Jeg ble fort oppmerksom på progressiviteten hos merket og hvordan det påvirket golfverdenen. Det revolusjonerte måten man kledde seg på golfbanen.

Det nye J. Lindeberg

Werner mener selv han er rett person til å videreføre J. Lindeberg-merkevaren i grunnleggeren Johan Lindebergs fotspor. I tillegg til å hedre merkets sterke røtter i sportsverden, mener Werner at han kan utvikle merket i en mer moteriktig retning.

– Bakgrunnen min fra Y-3 og Tory Sport kommer godt med, og jeg tror jeg bidrar til at båndene mellom sport og mote blir sterkere. Målet mitt har vært å fortsette det Johan Lindeberg startet for 20 år siden, og jeg tror jeg har klart å gjøre motelinjen enda mer sporty.

– Merket har et rikt DNA og en kul arv. Jobben min har vært å finjustere, utvikle og tilpasse den for å få frem det nye J. Lindeberg.

J. Lindeberg under moteuka i København
J. Lindeberg nyeste kolleksjon under moteuka i København. Foto: J. Lindeberg

Femsesongs-plan

Det svenske motemerket har fra starten av vært en sport-møter-mote-merke. Det rike DNA-et gjør at Werner har flere elementer å leke seg med – fra sporty referanser som sterke farger og logoer til smale silhuetter og tekniske materialer.

– I dag tror jeg vi virkelig vet hva og hvem vi er. Suksessen vår i sportsverdenen viser at vi er et merke med en sterk identitet som jeg vil bygge videre på internasjonalt. Samtidig ser jeg på oss som et kredibelt motemerke.

Werner sier han hadde en klar tanke om hvordan hans filosofi for merket ville være. Da han først gikk inn i rollen som kreativ direktør la han en plan over fem sesonger for å stake ut kursen for fremtidens J. Lindeberg.

– Tanken med denne tidslinjen er å forklare hva merket er og gi en forelesning i merkets historie ved å bruke visningsplattformen. Det er ikke bare for å vise moten, men også for å få frem selve identiteten til J. Lindeberg.

I kolleksjonene signert Werner mikser han mote med ski- og golftøy. Som arvtakere flest går han også i arkivet når han begynner på en ny kolleksjon. Under moteuken i København i januar viste han sin AW19-kolleksjon for merket inspirert blant annet av hva merket har gjort fra 1996 og frem til i dag.

– Jeg jobbet videre med nøkkelplagg som vi har blitt anerkjent for. Disse ville jeg trekke frem igjen, men vise de på en annen måte, med en annen styling, forteller han.

Jens Werner etter J. Lindeberg-visningen i København

Balanse mellom kunst og kommersielt

I dag er J. Lindeberg er globalt kommersielt merke. Men for Werner er det viktig å finne balansen mellom det å være kommersiell og kunstnerisk i uttrykket.

– Dette er noe man alltid må ha i tankene når man jobber for et kommersielt merke. Jeg er så heldig at jeg har et team som støtter meg og som hjelper meg med å finne balansen mellom kunst og kommers.

Med den nyeste kolleksjonen som ble vist i København – J. Lindeberg er en av flere svenske merker som nå velger å vise under den danske fremfor den svenske moteuka – ønsket Werner at merket skulle komme til uttrykk på en ny måte. Det gjorde han ved å justere på bestselgerne og tilpasse produktene for catwalken.

– Ved å style produktene på en ny og mer edgy måte, i tillegg til å jobbe mye med castingen av modellene våre, kan vi virkelig definere J. Lindeberg-filosofien, avslutter han.

[soliloquy id=’65808′ type=’gutenberg’]

Hovedbilde: Jens Werner. Foto etter avtale.

Les også: Mathilde Torp Mader om arven etter Malene Birger

Siste saker

Mest lest nå
Les mer