Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Hvor historisk riktige er kostymene i Bridgerton?
Foto: Liam Daniel/Netflix

Hvor «riktige» er egentlig kostymene i Bridgerton?

«Ikke en historietime», sier kostymedesigneren.

Helt siden Bridgerton hadde premiere på Netflix 1. juledag i fjor, har kostymedramaet tatt enhver koronalei tv-streamer med storm.

Seriesuksessen skal allerede ha skapt en av årets største trender, og søk etter korsetter har eksplodert. «Skadelig», mener legen Melk & Honning snakket med. Kroppsaktivist kaller trenden «kvinnefiendtlig».

Visste du dette om serien?
Daphne i smertefullt korsett. Foto via Insider

NB: Saken inneholder spoilers.

I åpningsscenen til Bridgerton ser vi at hovedrollekarakteren Daphne har sår på ryggen etter korsettet. I en annen scene ser vi en av døtrene til lady Featherington som får korsettet sitt snørt så stramt at hun nesten besvimer.

Det er imidlertid helt urealistisk, skal man tro ekspertene.

Over hele fire århundrer har en rekke ulike undertøy med forskjellige navn, stiler og fasonger vært på moten. Takket være periodedrama på tv og kino har disse smeltet sammen til fellesbetegnelsen «korsett», skriver Smithsonian Magazine.

7 ting du ikke visste om Bridgerton
Dronningen i Bridgerton er ikke en like stor moteslave som Daphne og de andre jentene, og går aldri med empireliv. Foto: Liam Daniel/Netflix

Kjolehistoriker og forfatter av boken Dress in the Age of Jane Austen, Hilary Davidson, kaller korsett et «strukturert undertøy for en kvinnes torso».

– Korsettet som ble støttet opp med hvalbein og noen ganger treverk, formet kvinnenes kropp noe til en omvendt kjeglevorm som var på moten, men kvinnene snøret ikke nødvendigvis korsettene så smalt at de oppnådde den fasongen, sier Davidson til magasinet.

Istedenfor brukte kvinner padding eller ringer for å gi seg selv en bredere fasong under midjen, som fikk midjen til å se nettopp smalere ut.

Alden O’Brien, kostyme- og tekstilkurator ved Daughters of the American Revolution Museum forteller til Smithsonian at korsettene på tidlig 1800-tallet var lagd av myk bomull – nesten som jeans – med et stivere bomullsbånd for støtte, og av og til med kanaler på ryggen hvor man kunne legge inn bein, og en åpning foran for metall eller treverk for støtte.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops
Er kostymene i Bridgerton riktige?
Empireliv var på moten på tidlig 1800-tallet. Foto: Liam Daniel/Netflix

– Husk på at disse ble skreddersydd etter hver kropp individuelt og omfavnet kroppen og dens kurver, understreker kuratoren.

Ekspertene påpeker at moten under Regency-perioden, som Bridgerton utspiller seg i, var empireliv hvor kjolene falt løst ned fra under brystet. Så hva er poenget med å ha smalt liv under som ikke synes?

– Hele ideen om å snøring er meningsløs. Irrelevant for moten, sier Davidson, som mener at et korsett på den tiden var som å ha på en bh i dag.

– Det kommer ikke på tale at det korsettet der kommer til å gjøre midjen hennes smalere, og det er ikke det formålet det er lagd for heller, legger O’Brien til om scenen med korsettsnøringen.

Skaper Netflix sin serie Bridgerton farlige trender
Denne scenen fra Bridgerton har fått mye oppmerksomhet. (Foto: skjermdump)

Bridgerton brukte kjendis-korsettmaker

Kostymedesigner for Bridgerton, Ellen Mirojnick, skal ha brukt en anerkjent korsettmaker til å lage korsettene til serien. Mr. Pearl har blant annet stått for Kim Kardashians berømte Mugler-look med korsett som hun hadde på under Met-gallaen i 2019, og korsettene til burleskdanser Dita Von Teese.

– Kvinnene på den tiden brukte korsetter, selv om de var på langt nær så heftige som de var senere i Victoria-tiden. Men et korsett vil aldri være fullstendig komfortabelt, sier Mirojnick til Refinery29.

Kostymedesigneren forteller at Mr. Pearl designet korsettene til serien i tråd med de som ble brukt på tidlig 1800-tallet, såkalte halvkorsetter. Disse skal minne om dagens longline-bher med fokus på brystene, og gjorde også at skuespillerne i Bridgerton kunne bevege seg, sier hun til nettmagasinet.

7 ting du ikke visste om Bridgerton
Daphne og Simon. Foto: Liam Daniel/Netflix

Kostymedesigneren: – Ikke en historietime

– Målet mitt var å skape en verden som var inspirerende, at jeg kunne ta regency-perioden og tviste nok rundt på den og ha muligheten til å legge til moderne elementer, sier kostymedesigneren til Page Six, og understreker at kostymene «ikke skulle være en historietime».

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Derfor har Mirojnik bevisst styrt unna både kyser og hvite bondekjoler, som var veldig trendy på tidlig 1800-tallet.

Klærne som mennene i Bridgerton går med, skal imidlertid være mer historisk korrekte, ifølge Gritdaily

Simon og moren i suksesserien
Historisk korrekte herreantrekk. Foto: Liam Daniel/Netflix

Mirojnik skal også ha studert Regency-perioden nøye og fått inspirasjon til kostymene i Bridgerton via tegninger og malerier.

– Vi fikk en smak av det, og så handlet det om å se på de ulike silhuettene og fasongene samtidig som man visste at dette skulle være til inspirasjon, i motsetning til å være historisk korrekt, sier hun til Vogue.

7 ting du ikke visste om Bridgerton
Fargerike kostymer. Foto: Liam Daniel/Netflix

Kostymeteamet måtte skifte ut både fargepalettene og tekstilene, og gikk for inspirasjon fra 1950- og 60-tallet. Den populære utstillingen Christian Dior: Designer of Dreams på Victoria & Albert-museet ga teamet mye inspirasjon.

Fokus på nakenhet og dype utringinger er også svært viktig i serien.

– Denne serien er sexy og gøy og mye mer tilgjengelig enn det gjennomsnittlige beherskede periodedramaet, mener Mirojnik.

Lady Featherington i fargerik kjole
Lady Featherington er «new money». Foto: Liam Daniel/Netflix

Les også: Dette vet vi så langt om Lovlig Blond 3

Siste saker

Mest lest nå
Les mer