Få med deg disse utstillingene der du er på juleshopping

Skal du på juleshopping? Se en av disse utstillingene i samme slengen.

Om du er av typen som liker å bruke juleshopping som en unnskydning for en liten førjulsferie kan det lønne seg å fylle dagene med litt visuell stimuli av andre sorter enn litt for dyre klær. Heldigvis har et knippe av verdens viktigste kunstnere og store motehus utstillinger i flere av de viktigste shopping-byene. Så dersom du skal til London, Paris, New York – eller bare blir igjen i Oslo – finnes det vakre steder du kan tilbringe ettermiddagene.

Louis Vuitton «Volez, Voguez, Voyagez» på The American Stock Exchange, New York

 

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NEW YORK

Yayoi Kusama «Festival of Life» og «Infinity Nets» på David Zwirner Galleries

I høst åpnet den Japanske prikke-dronningen Yayoi Kusama eget museum i Tokyo, men heldigvis trenger du ikke dra så langt for å oppleve de overveldende og intrikate maleriene eller de svært Instagram-vennlige lysinstallasjonene. Fra 2. november til 16. desember stiller David Zwirner galleriene i New York ut to ulike Kusama utstillinger som blant annet inkluderer to av 88-åringens berømte og intens vakre Infinity Rooms. 

David Hockney, The Metropolitan Museum of Art

I den britiske kunstnerens største retrospektive utstilling til nå samles de viktigste og vakreste maleriene hans fra 1960 frem til i dag. David Hockney er kjent for å forevige 70-tallets fargerike Los Angeles, og ble en viktig stemme for normalisering av homofili i en tid det ble ansett som unormalt. Tidligere i år har utstillingen vært på Pompidou-senteret i Paris, og The Met er det eneste museet i Nord-Amerika som huser maleriene hans. Utstillingen er åpen fra 27. november til 25. februar.

Louis Vuitton Volez, Voguez, Voyagez på The American Stock Exchange

Om du vil gå i gjennom historien til Louis Vuitton fortalt med bilder, vesker og klær må du bestille billetter nå. Utstillingen er nemlig svært eksklusiv og ettertraktet, og kun åpen frem til 7. januar. Samtidig med å utforske det franske motehusets historie, hyller utstillingen også forholdet mellom Louis Vuitton og USA ved å presentere en nydelig samling LV-signert kjoler som er brukt på rød løper i Los Angeles og New York. I utstillingen finner du også flere av merkets beryktede spesiallagde kofferter som blant annet dusj-kofferten og senge-kofferten.

Dior «Couturier Du Rêve» på The Musée des Arts Décoratifs, Paris

PARIS

Dior Couturier Du Rêve på The Musée des Arts Décoratifs

I 2017 feirer motehuset Dior 70 år, og arrangerer med det samme en enorm utstilling på  The Musée des Arts Décoratifs ved siden av Louvre i Paris. Utstillingen er delt opp i ulike rom dedikert til de forskjellige designerne som har sittet med kontrollen i motehuset de siste 70 årene. Utstillingen har allerede gått sin seiersgang på sosiale medier takket den vakre og gjennomtenkte kurateringen. Utstillingen er åpen frem til 7. januar.

LONDON

Harpers Bazar 150 – The First and Last Word in Fashion, Fashion and Textile Museum

Som verdens eldste motemagasin feirer Harper’s Bazar 150 år. Dette feries med en utstilling i London som forteller magasinets historie, og hyller kvinnene som har jobbet med det, på det svært Instagram-vennlige museet Fashion and Textile Museum i Soutwark. Museet ligger også i gåavstand fra det berømte galleriet White Cube som alltid viser spennende samtidskunst. Utstillingen er åpen frem til  21. januar.

Balenciaga Shaping Fashion på Victoria & Albert

Det historiske museet Victoria & Albert i har samlet kreasjonene til den spanske designeren Cristóbal Balenciaga, som har gitt sitt navn til motehuset Balenciaga. I dag er merket mest kjent for designer Demna Gvasalias kreative og nesten ironiske perspektiv på mote, men da Balenciaga selv satt med kontrollen var han kjent som en av de dyktigste couture-designerne. Utstllingen viser fler av merkets mest berømte gallakjoler, blant annet Oscar de la Rentas mange rød løper-antrekk for merket. Virkelig verdt et besøk om du er i London innen 18. februar.

Rick Owens «Subhuman Inhuman Superhuman» på Triennale di Milano

MILANO

Rick Owens Subhuman Inhuman Superhuman på Triennale di Milano

Neste måned åpner en enorm retrospektiv-utstilling i Milano som hyller designeren Rick Owens. 56-åringen har selv valgt ut antrekk fra sine egene kolleksjoner fra 1994 til i dag. Sammen med klærne finnes et utvalg møbler, filmer, skisser og skulpturer knyttet til Owens snart 25 år i motebransjen. Utstillingen, som er kuratert av Owens selv, utforsker også viktige inspirasjonskilder for den amerikanske designeren, deriblant Pierre Molinier og Marcel Duchamp. Utstillingen åpner 15. desember og er åpen til 25. mars 2018.

OSLO

Marina Abramovic The Cleaner på Henie Onstad Kunstsenter

Den ikoniske preformance-kunstneren tar med suksess-retrospektiven The Cleaner til Høvikodden. Tidligere i år har retrospekt-utstillingen vært vist på Moderna i Stockholm og Louisiana i København. Nå står Henie Onstad for tur hvor publikum vil bli kjent med den serbiske kunstnerens brutale og følelsesladde kunsthistorie. Kanskje du er heldig og kan få gå mellom to nakne mennesker, slik publikum måtte i København.

Mathias Faldbakken Effects of Good Goverment in the Pit på Astrup Fearnly

Dette halvåret viser Astrup Fearnly museet på Tjuvholmen en solo-utstilling til den norske samtidskunstneren Mathias Faldbakken. Utstillingen, med tittelen Effects of the Good Goverment in the Pit, er både en leksjon i karrieren til den norske kulturskatten og en kunstopplevelse utenfor to-dimensjonale malerier på en vegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedbilde fra Yayoi Kusama  på David Zwirner Galleries, New York via galleriets hjemmeside

Les også: Melk & Honnings novemberguide