Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Dette er årets fineste julevinduer i Oslo
Foto: Steen & Strøm

Dette er årets fineste julevinduer i Oslo

Sprer litt juleglede i mørket i hovedstaden.

Julevinduer har alltid har vært et koselig og tradisjonsrikt innslag i den travle julestria for både store og små. I år betyr disse ekstra mye. For er det noe man trenger nå på tampen av annerledesåret 2020, er det lys, varme og små glimt av glede og håp.

I London har varemagasinene denne julen fokusert på å spre juleglede uten fokus på julegaver, skriver The Guardian. For de visste rett og slett ikke om det var mulig å ha juleshopping i fysisk format før inntil nylig.

Mens det ærverdige varemagasinet Macy’s i New York hyller helsearbeidernes innsats i sine julevinduer, forsøker Saks å fortelle om ulike førjulsritualer som juleklippen hos en gammeldags barberer, og Bergdorf Goodman forsøker å spre budskap om lykke og godhet, skriver The New York Times.

Også her hjemme har varemagasiner og både små og store butikker i år som i fjor pyntet vinduene til jul. Her er noen av årets fineste julevinduer i Oslo.

Frøken Dianas Salonger

Årets julevinduer på Løkka
Foto: Ignat Wiig

I fjor var det en utstillingsdukke som badet i et tonn av julekuler. I år tar vintage- og second hand-butikken Frøken Dianas Salonger på Grünerløkka det hele et skritt videre med to store vinduer til rådighet. Butikken vant delt tredjeplass sammen med Håndlag i den årlige kåringen av julevinduer på Grünerløkka tidligere i år.

Årets julevinduer i Oslo
Foto: Ignat Wiig

Det ene vinduet viser en tolkning av koronaviruset i dass, en vaskeservant pyntet med glitter og julekuler, i tillegg til en dukke ikledd en vakker fløyelskjole fra butikken.

Årets julevinduer i Oslo
Foto: Ignat Wiig

Det andre viser et nostalgisk pyntet juletre ved siden av en nissemor som stikker opp av pipa iført veldig julete skotskrutete bukser.

Årets julevinduer i Oslo
Foto: Ignat Wiig

Manillusion

Også Manillusion har latt seg inspirere av korona for sine julevinduer. Butikken vant andreplassen i den årlige julevindu-kåringen på Løkka, og det velfortjent.

Manillusion
Foto: Ignat Wiig

Det ene vinduet viser julebord for to, hvor alle som ikke fikk bli med på festen henger i rammer på veggen. Med rosa bobler og en utstillingsdukke på halv tolv, går festen hardt nok for seg. Det andre julevinduet viser den fiktive trikkeholdeplassen Løkka, med fugler på taket og munnbind på bakken.

Manillusion
Foto: Ignat Wiig

«Et resultat av idémyldring blant alle oss vixens. Vi hadde så lyst til å få fram 2020 med humor, og samtidig være tro til oss selv», skriver butikken på Instagram.

Les også
11 danske moteprofiler du bør følge på Instagram

Steen & Strøm

Steen & Strøm legger sin store stolthet i julevinduene sine, en årelang tradisjon for varemagasinet. I år har de latt seg inspirere av følelser som 2020 og koronapandemien kan fremkalle hos mange, nemlig lengsel og savn for nære og kjære, ting man ikke har gjort og steder man ikke har fått se.

Dette er årets fineste julevinduer
Foto: Ignat Wiig

Under temaet Hjelp oss å redde julen, har fire skoleklasser i Oslo hjulpet til med å sette ord på det mange føler. De har tegnet og skrevet julekort som henger i vinduene.

Årets fineste julevinduer
Foto: Ignat Wiig

I resten av årets julevinduer har Steen & Strøm lekt seg med det faktum at de aller fleste av oss i år måtte ty til norgesferie. Fjøsnissen Stein og katten Storm reiser land og strand og henter inn julekort. Fra bryggen i Bergen til Prekestolen.

Lyser opp i vintermørket
Foto: Steen & Strøm

Gimle Parfymeri

Joda, det går faktisk an å lage magiske julevinduer uten å bruke en eneste julekule. Gimle Parfymeri setter også sin stolthet i å spre juleglede med vakre vindusutstillinger til jul. Og det tradisjonsrike familiedrevne Frogner-parfymeriet har skjønt at duftflakonger er små kunstverk i seg selv, og fungerer ypperlig som dekorative elementer.

Julevinduer hos Gimle Parfymeri
Foto: Ignat Wiig

Vanligvis har Gimle Parfymeri sine to julevinduer klare til 1. desember, ikke midten av november som i år. Men annerledesåret 2020 er unntaket.

Gimle parfymeri
Foto: Ignat Wiig

Allerede 15. november sto vinduene klare, i år med et sminkebord og speil med mose. Akkurat som i fjor og de siste 30 årene, har Nils Normann hatt ansvaret for å pynte butikkvinduet med skogens naturlige pynt.

Dette er årets vinduer
Foto: Ignat Wiig

Heaven Scent

Etter at Heaven Scent flyttet til den andre siden av gaten fra Egertorget, har de fått store, fine vinduer, perfekt til juleutstilling.

Les også
Toppliste: Vesker til skolestart

I høst skrev parfymeriet på sin Instagram-profil at kunstneren Ugo Gattoni står bak «det magiske universet» i Diptyques vinter-kolleksjon i år. «Et slags Narnia i Paris!»

Heaven Scent
Foto: Ignat Wiig

Er det nettopp eventyrlige Narnia-vibber de selv har prøvd seg på for årets julevinduer?

Dette er årets julevinduer
Foto: Ignat Wiig
Årets vinduer
Foto: Ignat Wiig

Glasmagasinet/Illums Bolighus

Til tross for at Glasmagasinet på Stortorvet har mange store vinduer ut mot gaten har de overraskende (og litt skuffende) få julevinduer. Kanskje bør de se til de internasjonale varemagasinene for inspirasjon neste år?

Når det er sagt, Glasmagasinet tar helt av hvert år når det gjelder julebelysning. Faktisk er hver eneste kvadratmeter av varemagasinets fasade dekket av varme lys, som danner både dekorative sløyfer og magiske gardiner. Så litt kudos skal de ha. Og senteret er selvfølgelig pyntet til jul innvendig. Til randen, faktisk.

Illums Bolighus
Foto: Ignat Wiig

Illums Bolighus tviholder som eneste butikk på den koselige tradisjonen med julevinduer i første etasje. Juletre, klassiske nøtteknekker-figurer, kongler og diverse julenips sørger for et nostalgisk julevindu.

Årets julevinduer i Oslo
Foto: Ignat Wiig
Illums Bolighus
Foto: Ignat Wiig

Valkyrien

Det nye lukuskjøpesenteret Valkyrien på Majorstuen slår på stortromma for sin første jul i år. Med vakre blomsterdekorasjoner rundt vinduene er fasaden et lite kunstverk som bør bergta enhver julestressa og koronalei som haster forbi. I vinduene har senteret gått for en mer klassisk tilnærming til kommersielle vinduer med en miks av innpakkede julegaver og varer fra de ulike butikkene.

Valkyrien
Foto: Ignat Wiig

Motekonseptet Moniker inne på senteret har derimot tenkt utenfor boksen denne julen. Butikken har dekket et fantastisk og inspirerende langbord med julete dekor som adventslysestake, med alt man kan drømme om til jul, som lekre smykker og sko.

Moniker
Foto: Ignat Wiig

Aker Brygge

Også Aker Brygge har bestemt seg for å spre litt ekstra juleglede i år. Tidligere har brygga samlet folk til kreative aktiviteter som julekuleverksted, julekino og juleverksted. Det går naturligvis ikke an i år.

Jul på Aker Brygge
Foto: Aker Brygge

Ikke akkurat et julevindu, men denne førjulstiden klemmer Aker Brygge til med en magisk skog som både små og store kan drømme seg bort i. Man kan gå på oppdagelsesferd i den, og hver helg frem mot julaften kan man få pakket inn sine gaver gratis her, med pakkedesign inspirert av skogen.

Jul på Aker Brygge
Foto: Aker Brygge

Les også: 7 artsy julegaver fra norske museumsbutikker

Les også
Mitt skjønnhetsunivers: Cecilia Teigen

Siste saker

Mest lest nå
Les mer