Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Julevinduene hos Steen & Strøm i Oslo

Her er Oslos fineste julevinduer

Men kan hovedstaden egentlig måle seg med de internasjonale storbyene?

For noen kommer ikke den ultimate julestemningen uten julehandel på tettpakkede varemagasiner med Mariah Careys All I want for Christmas is you på repeat på anlegget. Eller handlegater med pyntede julevinduer.

Å pynte vinduene til jul er en lang tradisjon i handelsstanden.

Ærverdige Selfridges i London sine julevinduer overgår folks forventinger år etter år. Alt fra fjorårets rock ‘n’ roll-julenisser til årets future fantasy-eventyr. Mens årets julevinduer hos det tradisjonsrike varemagasinet Harrods i London er inspirert av barns fantasiverdener og den kjente forfatteren Philip Pullmans bruk av dyr i barnebøkene sine, har Bergdorf Goodman i USA latt seg inspirere av nostalgiske spill. Bloomingdale’s byr på futuristiske julevinduer fra en annen galakse, mens Tiffany & Co lar små porselensmus i porselen pakke inn de ikoniske blå eskene med sølv, gull og edelstener.

Men hvordan står det egentlig til med juletradisjonen her hjemme? Kan den leve opp til de elleville juleutstillingene internasjonalt?

Melk & Honning tar tempen på Oslos julevinduer:

Steen & Strøm

Julevinduer på Steen & Strøm
Foto: Steen & Strøm

Mens Paleet og Eger ikke har julevinduer i det hele tatt i år (et par julekuler eller pappjuletrær teller knapt som julevindu), slår Steen & Strøm på stortromma også i år. Det ærverdige varemagasinet i hjertet av Oslo sentrum er kjent for sin årelange tradisjon med å pynte vinduene til jul. De vakre vinduene har lenge skapt drømmende julemagi for små og store. Tidligere kom folk fra både fjernt og nært for å oppleve disse.

Årets julevinduer er inspirert av Alf Prøysen og hans kjente og kjære historie om Snekker Andersen og julenissen. Her finner man scener tatt ut fra julefilmen om den vesle bygda som glemte at det var jul, som ruller over kinolerretene for tiden. Med årets tema er tanken å skru tiden tilbake til det analoge som en liten påminnelse i den travle førjulstiden.

Les også
11 danske moteprofiler du bør følge på Instagram
Foto: Steen & Strøm
Foto: Steen & Strøm

Glasmagasinet

Julevinduer på Glasmagasinet
Foto: Melk & Honning

Var ikke julevinduene på Glasmagasinet på Stortorvet mye bedre før? Mens utsiden er staselig pyntet med vakre julelys, er det langt kjedeligere i utstillingsvinduene.

Det hele er nemlig blitt redusert til bare ett vindu, og det med julepynten fra interiørbutikken Illums Bolighus.

Men det skal være sagt: Kvalitet fremfor kvantitet.

For her er det nøtteknekkere, julekuler hengende fra bjørkegreiner, gyngehester, skinnfeller, Whiskey-karafler og julegodis i lekre skåler. Og passende nok kan antakeligvis alt sammen kjøpes inne på varemagasinet.

Joda, det er pent og pyntelig – kanskje litt for. Kan ikke den skandinaviske minimalismen ta en liten pause i jula?

Frøken Dianas Salonger

Julevinduer på Frøken Dianas Salonger
Foto: @dianassalonger

Butikkene på Grünerløkka hadde en intern konkurranse om å ha det fineste julevinduet i år. Og det var Winther Blomst i Thorvald Meyers gate som gikk av med seieren, tett etterfulgt av den populære vintagebutikken Frøken Dianas Salonger, og barneklesbutikken Lillefot.

Frøken Diana byr på herlig julemoro i sin salong i Markveien. En badenymfe blant julekuler med nisselue på er nødt til å få forbipasserende til å trekke på smilebåndene. Det samme med det glitrende reinsdyret.

Foto: @dianassalonger

Manillusion

Foto: @manillusion

Retro-butikken Manillusion, som ligger i Markveien på Grünerløkka, byr på førjulsmagi på selveste Manhattan i New York. En nydelig plakat med Rockefeller Center og dens berømte juletre og skøytebane foran setter både stemningen og tema.

Den lekre utstillingsdukken med nostalgiske gamle skøyter og retro klær fra butikken får oss til å drømme oss tilbake til 50-tallets New York-jul. En original måte å vise frem både butikkens sortiment, og by på julestemning! For ikke å snakke om inspirasjon til å ikle seg noe annet enn boblejakke neste gang man skal skøyte ved Frognerparken.

Foto: @manillusion

Gimle Parfymeri

Foto: @gimleparfymeri

Gimle Parfymeri på Frogner legger sin stolthet i å ha julevinduet sitt klart til 1. desember – ikke i midten av november. For advent skal skape forventinger, og det starter ikke før i desember.

Les også
Mitt skjønnhetsunivers: Cecilia Teigen

I over 30 år har Nils hatt ansvaret for å pynte utstillingsvinduet til Gimle Parfymeri i Bygdøy Allé. Sammen med Lill-Ann Schelderup begynner han å planlegge juleutstillingen allerede på sommeren.

Og det er ingen tvil om at det ligger mye kjærlighet bak julevinduet deres også i år. Det er en åpenbar rød tråd fra dekorasjonene i mose og konseptet til parfymeriet som har holdt på helt siden 1939, med sitt store utvalg av økologiske produkter.

Les også: Melk & Honnings Oslo-guide: desember

Siste saker

Mest lest nå
Les mer