Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Foto: skjermdump fra filmen 'Serendipity' fra 2001

Blir «dry dating» en av årets største trender?

Nordmenn er veldig dårlig på å være sosiale samtidig som de er edru.

Pandemien har ikke akkurat gjort det lett for single. Avstandsrestriksjoner, stengte barer og en oppfordring om å møte færrest mulig har tidvis gjort dating nærmest umulig. Eller i det minste en lyssky aktivitet man ønsket å holde relativt tett om mens alle andre holdt seg hjemme.

Nå som kranene åpner og restriksjonene blir færre, kan det være fristende å line opp en haug av Tinder-dates på noen av Oslos mest romantiske barer. Men skal man følge trendene kan det i så fall være lurt å bla frem til den alkoholfrie delen av menyen.

«Dry dating» – altså edru dating – spås nemlig å bli en av årets største trender.

En rekke internasjonale medier melder nå dette, blant annet Hypebae, som baserer seg på en undersøkelse datingappen Bumble har foretatt.

Dry dating går ut på at man dropper å drikke på date. Dette skal bunne i at mange er lei av såkalte «toxic» datingvaner, der man drikker seg til mot for å undertrykke sosial angst eller nervøsitet.

Les også: Hvem er egentlig den nye flørten til Kanye West?

Datingekspert: – Vil ikke slå an i Norge

– Da jeg i 2015 lette etter den rette for meg, var jeg i en periode der jeg ikke drakk alkohol på 6 måneder. Alle følelser og opplevelser vi hadde sammen ble for oss begge mye bedre, følte vi, forteller matchmaker og datingekspert Ane Hagen til Melk.

– Derfor er det å møte noen edru noe jeg har anbefalt single å gjøre siden. De fleste sier «ja, det høres spennende ut», eller «ja, det må jeg prøve», men så gjør de det ikke.

Les også
Toppliste: Vesker til skolestart

Hun tror derfor ikke edru dating vil slå an i Norge.

Ane Hagen. Foto: Privat

– Ikke bare fordi single som sliter med å finne seg en kjæreste er dårlige på å prøve nye ting, men også fordi nordmenn i seg selv er veldig dårlige på å være sosiale samtidig som de er edru.

Hagen mener det generelt er spennende med tender og nye ting som skal gi oss en løsning på et problem eller en utfordring.

– Men hvis man ikke selv er villig til å teste og revurdere det man allerede gjør, så nytter det ikke.

– Å være edru når man skal møte nye mennesker krever god selvfølelse og selvtillit. Du må på en måte være litt rusa på deg selv for å få det til.

Da mener hun man bryr seg mindre om hva andre måtte mene.

– Man er er heller ikke redd for å få vist seg selv på den gode og avslappa væremåten vi mennesker finner attraktivt.

Datingeksperten har et tips å komme med til single:

– Neste gang du skal på en date, prøv å dropp det glasset med vin eller den ølen du tar mens du ordner deg. Kjenn på følelsen den handlingen skaper i deg. Det er først da du finner ut om du virkelig har litt å jobbe med i deg selv, eller om du faktisk er klar for å edru dating du også.

Les også: Slik spår motepersonlighetene moteåret 2022

Generalsekretær for Av og til: – 8 av 10 har blitt sjekket opp av noen som har vært for beruset

Av og til er en organisasjon for alkovett som jobber for å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet. Generalsekretær Ragnhild Kaski mener først og fremst at dry dating virker som et sunt konsept.

Les også
9 veganske kafeer i Oslo

– Det åpner for flere valgmuligheter, og en litt mindre gammeldags datingkultur, sier hun.

– I dag er det nok for mange en forventning om at man drikker alkohol på date. Ikke bare er det ensporet, det er også med å skape et press for dem som av ulike grunner ikke har lyst til å drikke. Enten det er fordi man skal ut på løpetur dagen etter, eller fordi man har vokst opp med noen som har drukket for mye. 

Ragnhild Kaski, generalsekretær hos Av og Til. Foto: Av og Til

Kaski mener trenden nok kan ses i sammenheng med noe annet som virkelig har fått fotfeste, nemlig NoLo, som står for no eller low alcohol.

– Vi er stadig mer opptatt av sunnhet og helse, og flere har fått med seg at alkohol er dårlig nytt for helsa. Faktisk øker alkohol risikoen for mer enn 200 sykdommer.

Hun ser likevel at mindre mengder alkohol kan virke beroligende for noen og at det kan være lettere å åpne seg opp for et nytt menneske.

– Samtidig er det en fin balanse mellom avslappet, for avslappet og påvirket.  

Kaski viser til statistikk fra deres svenske søsteroganisasjon IQ-initiativet som viser at rundt hver tredje i alderen 18-40 har mislyktes i å sjekke opp noen, fordi man har vært for beruset.

– 8 av 10 har også blitt sjekket opp av noen som har vært for beruset. Alkohol kan være med å svekke evnen til å reagere på mindre subtile signaler fra den man er på date med. 

Hun mener det på lang sikt er positivt om det åpnes opp for å kunne date på flere måter enn med et fast innslag av alkohol.

Les også
Derfor er Devon Ross motebransjens nye yndling

–  Tenk om drømmepartneren glipper fordi hun eller han følte seg presset til å drikke når hen egentlig ikke hadde lyst, og med det avskriver daten som mislykket.

– Vi som alkovettorganisasjon mener ikke at alle må kutte all alkohol på alle dater, men støtter de som ønsker å bryte med normen om at man  drikke på date.

– Når man tar alkoholen ut av bildet, kan det kanskje også være lettere å tenke kreativt rundt aktiviteter man kan gjøre sammen.

Les også: Vi har spurt motefolket om deres dom over nye Sex & Singelliv

Siste saker

Mest lest nå
Les mer