– Kundene våre er sporty og aktive, ikke en som bare sitter i en lenestol og drikker paraplydrinker, forteller daglig leder for denne norske suksesshistorien, til Melk & Honning.
På en regnfull dag i Norge kan man se dresskledde menn med en stresskoffert i hånden og kalosjer på føttene. Gjerne oransje, slik at man legger ekstra godt merke til de. Høres dette kjent ut? I så fall er det kalosjer fra det norske merket Swims du har sett.
Daglig leder og styremedlem Alexander Eskeland, møter Melk & Honning i butikken de åpnet i oktober i fjor. Butikklokalet med showroom i kjelleren og kontorer i øverste etasje er plassert i hjertet av Oslo sentrum, og fra lokalet i Prinsens gate har de utsikt over alle som farter gjennom den travle gaten.
Fascinasjon for nisjeprodukt
Eskeland tar oss med tilbake til 2006 da det hele startet. Ideen kom fra hans forhenværende partner Johan som hadde en fascinasjon for et nisjeprodukt. Her var Johans bestefar selve inspirasjonskilden.
En bestefar av den gamle skolen: En forretningsmann som alltid var korrekt kledd, en mann som brukte kalosjer da været tilsa det.
– Det begynte med kalosjene. Det er jo et produkt som har eksistert lenge. Helt tilbake til den tiden man ikke hadde ti par sko, kun hverdagssko og finsko. Det som er veldig sympatisk med hele ideen om en kalosj er at det beskytter noe man har kjært, forteller Eskeland til Melk & Honning.
Videre forklarer han at kalosjen i sin enkelthet er selve løsningen på et problem. Timingen hvor de lanserte produktet mener han også var god, nettopp fordi det var på denne tiden at menn fikk øynene opp for hvordan de kunne leke seg mer med tilbehør.
– Tilbehør er en interessant kategori. Før har det ikke vært mange alternativer for oss menn. Det var slips, kanskje slipsnål, et lommetørkle. De som kanskje var litt crazy gikk gjerne i knallrøde strømper.
Han og henne
Siden deres første kalosjer så dagens lys i 2006, har det skjedd mye for norske Swims. Kalosjene og resten av Swims-kolleksjonene selges i dag hos flere high end-butikker rundt om i verden. Merket tar del i den italienske herremotemessen Pitti Uomo og selskapet tjener millioner; mer spesifikt 93,5 millioner i 2017, ifølge Hegnar. Swims hadde fem år i den ikoniske konseptbutikken Colette i Paris og finnes i dag på blant annet NK i hjertet av Stockholm.
Det som først startet som et eventyr kun for menn, utviklet seg også videre til å inkludere damene i fjor.
– Vi så på dette med regn og tenkte på det at den typisk norske allværsjakken er fantastisk praktisk, men så langt fra elegant som det går an.
– Vi la merke til at sport og fashion nærmet seg hverandre. Vi satt sammen tekniske materialer og lagde først en regn-mac og tenkte at dette er noe han som bruker kalosjene våre vil synes er interessant.
Et skiftende vær har også spilt en rolle for Swims-utviklingen. Mens det i dag kan være dårlig vær ute men fremdeles varmt, trenger vi yttertøy som tilpasser seg deretter.
– De flotte ullfrakkene blir ganske upraktiske i det skiftende været. Vi begynte å bygge en kolleksjon ut fra det og i Norge er vi nok mest kjent for yttertøy, mens vi i utlandet er et sommermerke.
– Dette bidro nok til at vi ble litt favoritten til damen til mannen. Hun synes nok det var greit at mannen kunne bruke noe elegant og kult.
Swims-kunden
Tilbake til den dresskledde mannen, med stresskoffert og oransje kalosjer som lyser opp på en regnfull dag. Swims har fått en plass i nordmenns hjerter hos langt flere enn businessmennene. I dag treffer Swims bredt og Eskeland kan fortelle at de om høsten faktisk selger flere dame- enn herrejakker.
Men hvem tenker han egentlig er den typiske Swims-kunden?
– Jeg tror Swims-kunden er en som er ferdig på universitetet og har påbegynt arbeidslivet. De er sporty og aktive, og ikke en som bare sitter i en lenestol og drikker paraplydrinker.
– Det kommer av den norske livsstilen vi er oppdratt med. Vi er aktiv, på fjellet og på sjøen. Personen er selvsikker og bevisst på egen stil, men ikke en som bare løper etter siste trend.
Eskeland tror kundene setter pris på at produktet er funksjonelt, samtidig som det tilfører noe nytt i garderoben.
– Samtidig som vi er unorsk i den forstand at vi ikke er redd for å bruke farger. Vi skal være lekne.
Les også: Holzweiler-familien om supersuksessen