Barbie fyller 60 år: Lanserer dukke inspirert av denne supermodellen

«Noe jeg selv manglet som liten».

Mangfold har vært et av de virkelig store nøkkelordene de siste årene. Mattel, produsenten bak Barbie, har også sett seg nødt til å gjøre grep for å la deres univers bestå av mer enn bare hvite, spinkle dukker.

De har nemlig gjennom en årrekke fått kritikk for å fremme et snevert skjønnhetsideal, et usunt kroppsideal, og fronte kjønnsdiskriminerende karrierevalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Seinabo Sey: – Mangfold må være noe mer enn en trend

I 2016 lanserte de derfor en mer formfull Barbie, basert på plus-size modellen Ashley Graham, og nå i februar ble det kjent at de også kom til å plassere barbiedukker med afro-hår, «naturlige kropper», og funksjonshemninger i lekebutikkene.

I forbindelse med at Barbie fyller 60 år i år har de dessuten bestemt seg for å lansere en dukke inspirert av supermodell, feminist og aktivist Adwoah Aboah.

Siden Aboah først kom på banen i 2015 har hun virkelig vært overalt. Hun har gått på catwalken og figurert i kampanjene til verdens største motehus. Hun har prydet coveret av Time Magazine, og hun var modellen som fikk æren av å være på coveret av den første utgaven av britiske Vogue med Edward Enninful som redaktør.

Ved siden av dette har hun vært en høylytt stemme de siste årene i kampen for kvinners rettigheter, med sin plattform Gurls Talk.

I tillegg til Aboah er 20 andre inspirerende kvinner, både atleter og fremadstormende journalister, vært utgangspunktet for en serie dukker som slippes den 8. mars, på den internasjonale kvinnedagen.

Aboah-barbien er, ifølge henne selv, lik henne helt ned til den minste tatovering og piercing. Det finnes to antrekk å velge mellom; En kjole med matchende turban som er en tro kopi av det hun bar da hun ble kåret til årets modell i 2017, og er signert Halpern. Det andre er et leopardmønstret skjørt med en Gurls Talk-t-skjorte.

– Jeg mener det er ekstremt viktig at Barbie speiler mange ulike typer kvinner, ettersom det å se seg selv representert på den måten er helt essensielt. Det var noe jeg selv manglet som liten, sier hun til Metro.

Her kan du se henne fortelle mer om det hele:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Toppbilde via Vogue

Les også: Dette er den britiske it-designeren internasjonal motepresse snakker om