Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
den svenske artisten Seinabo Sey

Seinabo Sey: – Mangfold må være noe mer enn en trend

Den svenske suksessartisten om kropp, mote, musikk og mangfold.

Seinabo Sey (28) er artisten med den sterke stemmen som står bak hits som «Younger» og«Breath».Nå er hun aktuell med sitt nye album «I’m a dream» og før hun skulle spille i Oslo denne uken møtte Melk & Honning artisten for en prat.

– Jeg følte meg annerledes

Under en prisutdeling det svenske luksusvarehuset Nordiska Kompaniet arrangerte tidligere i år, ble Seinabo Sey kåret til «Style Icon 2018». I dag er hun sikker på sin egen stil, følger sitt eget stilhjerte og er ikke redd for å uttrykke seg gjennom klær, men slik har det ikke alltid vært.

– Da jeg var yngre fikk jeg kjenne på hvor vanskelig det var å kle seg. Da hadde jeg ikke råd til å kjøpe de

Seinabo Sey ble kåret til «Style Icon 2018» i Stockholm. Foto: @Seinabosey

Seinabo Sey ble kåret til «Style Icon 2018» i Stockholm. Foto: @Seinabosey

klærne som passet kroppen min best. Det å finne klær, spesielt bukser, som passet meg bra var på den tiden det vanskeligste som fantes.

Fra den velkjente Ellos-katalogen som kom i posten et par ganger i året fikk hun bestille seg klær, men det var moren og mormoren hennes som plukket ut klærne de mente ville passe henne.

– Det var brede og store bukser som så veldig tantete ut. Men jeg ville jo egentlig bare kle meg som Britney Spears med smale bukser som var lav på livet, sier hun, og fortsetter:

– Det gjorde at jeg følte meg som en ufo. Som at jeg var stor, for tjukk, stygg og jeg følte meg annerledes.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

I dag er den svenske artisten kroppspositivist, og har sterke meninger om både politikk, mangfold og rasisme.

Hun er åpen om at hun i fjor veide rundt 15 kg mer enn hun gjør i dag, og forteller at hun følte at hun ikke passet noen klær.

– Nå får jeg på meg den største størrelsen hos de fleste butikker og merker, men fortsatt ikke hos alle. Og jeg er ingen stor person. Det er jo helt sykt hvordan størrelser i butikkene fungerer. Alle skal ha rett til å kunne få på seg en bukse, sier hun.

– Jeg tror vi må bli flinkere til å slippe den idéen om at vi alle ønsker å kle oss i det alle andre har på seg. Om vi blir besatt av å følge en spesifikk trend så vil det ende med at vi hater vår egen kropp.

Det viktigste, tror Sey, er å ha sin egen stil som føles bra.

– Jeg synes man skal se etter sitt eget uttrykk og fokusere på å fremme sin egen stil etter hvem du er. Ikke bry deg om hvordan de andre på skolen kler seg.

– Å ha stil eller å være fin er å ha selvtillit. Du kan ha på deg en potetsekk og likevel se fin ut, bare du selv føler det. 

Kritisk til mote-Skandinavia

Seinabo Sey. Foto: @seinabosey

Seinabo Sey. Foto: @seinabosey

Når vi spør den svenske artisten om hva hun tenker om den skandinaviske moten, svarer hun umiddelbart:

– Den er forferdelig!

Før hun ler og utdyper:

– Det er et strev etter hva som er vakkert i Norden. Jeg tror de har blitt litt flinkere i Danmark, men når jeg ser moten i et svensk perspektiv ser jeg at vi må begynne å bryte ned tankene og forventningene vi i dag har til hva den ‘svenske jenta’ skal være. Alle skal ikke være smale, lyse og blonde, understreker hun.

Les også
Avsløring: Luksusmerke produserer vesker for 600 kroner

– Jeg savner også mer farge. Hvorfor skal alt i Skandinavia være så minimalistisk? Nå har den trenden vart lenge. Minimalisme kan være veldig fint, men jeg tror folk hadde blitt glad av å bruke mer farger.

Reagerte på ELLE-bråket

Sommerens store ELLE-debatt rundt mangfold i motebransjen i Norge gikk over landegrensen til Sverige, og også Seinabo Sey fikk den med seg.

– Jeg tenkte bare ‘hva faen’, ‘wow’, ‘oi’, sier hun og fortsetter:

– Motebransjen er absolutt ikke gode nok på å inkludere ulike mennesker. Vi har en idé som gjør at det ofte er den samme type personen som får vise frem klær og med det også den samme type personen som kan identifisere seg med det merket. Merker som Hope i Sverige gjør heldigvis mer for å inkludere alle, blant annet med unisex-kolleksjoner.

– Jeg forstår at det nå er trendy å inkludere mer mangfold i motebransjen, men det kan ikke bare være en trend å inkludere mennesker. 

Hun mener at mangfold-kommentaren fra den norske utgaven av motemagasinet viser en type innstilling i samfunnet.

– Hva skal jeg si? Jeg ser det finnes folk som tenker slik, men det er helt utrolig. Da har du ikke forståelse for hva mote og kreativitet er, punktum!

– Følg magefølelsen din

Det er ikke til å komme utenom at Seinabo Sey er et forbilde for mange. Hun har en utstråling og selvtillit som er beundringsverdig, og forteller til Melk & Honning at hun har lært seg å sette pris på de små tingene.

Seinabo sey @Seinabosey

I dag har Seinabo Sey en beundringsverdig selvtillit, styrke og talent. Foto: @Seinabosey de små tingene i livet.

– Alt i livet inspirerer meg. Jeg liker å finne de små tingene, og tenker ofte at det rareste eller mest spesielle en person har på seg er det som viser hvem han eller hun er. Følelser og relasjoner til andre inspirerer meg også.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Drømmen hennes om å leve av musikken fikk hun oppfylt for mange år siden. Hva som er høydepunktet så langt i karrieren  klarer hun ikke helt sette fingeren på, men forteller at hun er takknemlig for å få leve av det hun elsker.

For tiden er Seinabo Say aktuell både med ny plate og med Europa-turné. I Stockholm skal hun blant annet spille i Globen og i november inntar hun Oslo.

Til andre mennesker med en drøm har hun et klart råd:

– Drit i alle andre og gjør det du vil. Følg magefølelsen din og jobb hardt. Det er viktig å forstå at det er veldig mye jobb, men du må aldri gi opp.

– Alt jeg har gjort og opplevd i livet har tatt meg hit jeg er i dag, avslutter hun.

Les også: Er det motemagasinenes ansvar å fremme mangfold? 

Siste saker

Mest lest nå
Les mer